Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΩΡΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ - ΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΣΕ ΩΡΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ

Συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ

Αγαπημένοι συνοδοιπόροι παρακάτω θα βρείτε την συνέντευξη που έδωσα στο κανάλι Apha και στον Αντώνη Σρόιτερ, για την μητρότητα σε ώριμη ηλικία.

Από την προσωπική εμπειρία όλων των σταδίων που αφορούν τον ψυχισμό και το σώμα μιας μελλοντικής μαμάς και περισσότερο όταν αυτή βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, δημιουργήθηκε η Ομάδα Μητρότητας για να καλύψει τις ανάγκες της στο ταξίδι για την Μητρότητα.  

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

 

Η ομάδα μητρότητας γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει ένα συμβουλευτικό και  στηρικτικό πλαίσιο για την γυναίκα που επιχειρεί να γίνει μητέρα ή βρίσκεται στην διαδικασία εγκυμοσύνης ή έχει ήδη στην αγκαλιά της το μωράκι της. Καθώς όλα τα παραπάνω στάδια περιέχουν για τον ψυχισμό της υποψήφιας ή της ήδη μητέρας τεράστιες αλλαγές, μέσα στην ομάδα αυτή θα μοιραστούμε τις εμπειρίες και τα βιώματα μας και θα στηρίξουμε την γυναικεία υπόσταση μέσα από την νέα της ταυτότητα.

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα βιώνει εκπληκτικές αλλαγές τόσο σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της ομάδας μητρότητας θα δώσουμε χώρο να εκφραστούν όλες αυτές οι συναισθηματικές μεταμορφώσεις που βιώνουν οι νέες μητέρες.

Θεωρείται δεδομένο συνήθως  ότι με το που θα γεννηθεί ένα παιδί, η μητέρα ενστικτωδώς  θα λειτουργήσει σαν μια καλή πρόθυμη μητέρα  που θα μπορέσει να φροντίσει τις ανάγκες του βρέφους της.  Αυτό όμως πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα της νέας μητέρας,  μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες του βρέφους  καθώς της δημιουργούν  εγρήγορση και είναι σε θέση να  ακούει το κλάμα του πιο εύκολα, να έχει μεγαλύτερη υπομονή μαζί του, να θέλει να το φροντίσει . Παράλληλα όμως μπορεί να υπάρχουν και πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις που έχουν να κάνουν με τις νέες συνθήκες  που φέρνει ένα νέο παιδί στη ζωή μιας γυναίκας και ενός ζευγαριού.

Όταν η νέα μητέρα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συναισθήματα και τις συγκρούσεις που ενδεχομένως  βιώνει μέσα από αυτήν την αλλαγή αυτό  συμβάλει στην βελτίωση  του γονεϊκού της ρόλου.

Μέσα από την ομάδα αυτή θα εστιάσουμε στα παρακάτω βασικά σημεία που μία νέα μαμά βιώνει με τον ερχομό του παιδιού της στον κόσμο:

  1. Τα συναισθήματα της υποψήφιας μητέρας κατά την διάρκεια του μαγικού της ταξιδιού
  2. Στις  δυναμικές  αλλαγές στις σχέσεις της οικογένειας και πως αυτές επηρεάζονται με τον ερχομό ενός μωρού.
  3. Στην διάκριση του φανταστικού μωρού από το πραγματικό μωρό.
  4. Στα συναισθήματα ενοχής  που προκύπτουν από την εξιδανίκευση του ρόλου της τέλειας μητέρας.
  5. Στην επιλόχεια κατάθλιψη.
  6. Στον διαλογισμό που μπορεί να στηρίξει, να χαλαρώσει και να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις νέες συνθήκες.

Μιλώντας  μια μητέρα για τις  δυσκολίες της και τα συναισθηματικές της αλλαγές θα μπορέσει σταδιακά να προσαρμοστεί καλύτερα στον νέο της ρόλο.

Αν είστε μέλλουσα μαμά ή κρατάτε τον θησαυρό σας στα χέρια σας και νιώθετε ότι θέλετε να ανταλλάξετε τις εμπειρίες,  τα συναισθήματα και τα βιώματα σας με άλλες μητέρες και θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε και να συντονίσω την ομάδα αυτή.

Λόγω της ιδιαιτερότητας και των συνθηκών της νέας ή μέλλουσας μητέρας αυτή η ομάδα κατόπιν συνεννόησης μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά όπως και με φυσική παρουσία των μελών της.

Σε περίπτωση που κάποια υποψήφια ή ήδη μητέρα ή  θα ήθελε στήριξη ατομικά παρακαλώ μην διστάζει να επικοινωνήσει μαζί μου.

www,cosmicsoul.gr

https://www.facebook.com/athan990/inbox

info@cosmicsoul.gr


Με εκτίμηση 

΄Ελενα Αθανασογιαννοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου