Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Carl G. Jung: Αρχέτυπα - Τα 4 στάδια της ζωής

    Carl G. Jung: Αρχέτυπα - Τα 4 στάδια της ζωής
    "Απροετοίμαστοι, κάνουμε τα βήματα προς το "απόγευμα" της ζωής. Ακόμη χειρότερα, εμείς κάνουμε αυτά τα βήματα με την ψεύτικη προϋπόθεση ότι οι αλήθειες μας και τα ιδανικά μας θα μας θα συνεχίσουν να μας χρησιμεύουν. Αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε το "απόγευμα" της ζωής σύμφωνα με το πρόγραμμα του "πρωινού" της ζωής, γι 'αυτό ότι ήταν μεγάλο το πρωί θα είναι λίγο το βράδυ και ό, τι το πρωί ήταν αλήθεια, το βράδυ θα έχει γίνει ένα ψέμα." Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ
    Σύμφωνα με τον Ελβετό ψυχολόγο, ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, υπάρχουν 4 αρχέτυπα, 4 στάδια που περνάμε στη διάρκεια της ζωής μας, και αυτά τα στάδια είναι:
    carl-g-jung-arxetypa-ta-4-stadia-tis-zois.jpg
    1. Το Στάδιο του Αθλητή
    Σε αυτό το στάδιο, είμαστε κυρίως απασχολημένοι την εμφάνιση μας, με τον τρόπο που βλέπουμε το σώμα μας. Σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε να μείνουμε για ώρες κοιτάζοντας και θαυμάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Το σώμα μας, η εμφάνιση μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μας, τίποτα άλλο.
    2. Το Στάδιο του Πολεμιστή
    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε αυτό το στάδιο, το κύριο μέλημά μας είναι να βγούμε και να κατακτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, να κάνουμε ό, τι κάνουν οι πολεμιστές, να ενεργούμε σαν πολεμιστές δράσει. Αυτό είναι ένα στάδιο, όταν συνεχώς σκεφτόμαστε τρόπους για να κερδίσουμε περισσότερα οποιονδήποτε άλλο, ένα στάδιο σύγκρισης, νικώντας τους γύρω ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα επειδή έχουμε επιτύχει περισσότερα, διότι είμαστε οι πολεμιστές, οι γενναίοι.
    3. Το Στάδιο της Δήλωσης
    Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο στη ζωή μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό για να αισθανόμαστε πλήρης, για να είμαστε ευτυχισμένοι ... τώρα αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο, τρόπους για να εξυπηρετήσουμε εκείνους γύρω μας. Μπορούμε τώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που κυνηγήσαμε μέχρι τώρα, χρήματα, δύναμη, υλικά αγαθά, θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη ζωή μας, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους αποδίδουμε την ίδια αξία όπως και πριν, δεν είμαστε πλέον προσκολλημένοι σε αυτά τα πράγματα, επειδή είμαστε τώρα σε ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής μας, όπου ξέρουμε ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από αυτά. Μπορούμε να τα δεχτούμε, να τα αποδεχτούμε και να είμαστε ευγνώμονες, αλλά είμαστε έτοιμοι να τα αφήσουμε πίσω ανά πάσα στιγμή. Ψάχνουμε τρόπους για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, τρόπους για να προσφέρουμε.
    "Τώρα ξέρετε ότι πρέπει να δώσετε και να πάρετε και είναι καιρός για σας να σταματήσετε να είστε εγωιστές και εγωκεντρικοί και να σκεφτείτε τρόπους για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, για να αφήσετε αυτόν τον κόσμο καλύτερο από ό, τι ήταν όταν φτάσατε σε αυτόν"
    4. Το Στάδιο του Πνεύματος
    Σύμφωνα με τον Jung, αυτή θα είναι η τελευταία φάση της ζωής μας, ένα στάδιο όπου μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα από αυτά τα 3 στάδια δεν είναι πραγματικά αυτό που είμαστε. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε κάτι περισσότερο από το σώμα μας, είμαστε περισσότερο από τα υπάρχοντά μας, περισσότερο από ό, τι οι φίλοι μας, τη χώρα μας και ούτω καθεξής. Ερχόμαστε στη συνειδητοποίηση ότι είμαστε θεϊκά όντα, πνευματικά όντα που έχουν μια ανθρώπινη εμπειρία, και όχι ανθρώπινα όντα που έχουν μια πνευματική εμπειρία. Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό δεν είναι το σπίτι μας, και δεν είμαστε αυτό που νομίζαμε ότι είμαστε. Είμαστε σε αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε τώρα σε θέση να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας από μια διαφορετική σκοπιά. Είμαστε πλέον σε θέση να βγούμε από το δικό μας το μυαλό, από το ίδιο μας το σώμα και να καταλάβουμε ποιοι είμαστε πραγματικά, να δούμε τα πράγματα με τον τρόπο που είναι.
    "We become the observer of our lives. We realize that we are not that which we notice but, the observer of what we notice."
    carl-g-jung-arxetypa-ta-4-stadia-tis-zois2.jpg 
    Original Text by Luminita D. Saviuc
    Μετάφραση-Επιμέλεια: Πάρβη Πάλμου
    Πηγή: parvypalmou
    Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung, 26 Ιουλίου 1875 - 6 Ιουνίου 1961), ήταν Ελβετός γιατρός και ψυχολόγος ενώ υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας.
    www.o-klooun.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου