Πάρα πολλοί «ειδικοί» – πολύ λίγη σκέψη

Ερωτήματα για τον «νέο» κορωναϊό

Filed under: ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ,ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ by ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥΙστορικό
Η ιστορία  έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, και οι πανδημίες / επιδημίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα σημείο αναφοράς είναι το κοινό έδαφος μεταξύ του σημερινού «καινούριου» κορωναϊού του 2019 (aka COVID-19), των επιδημιών SARS και του MERS πριν από αυτόν, και της μεγάλης πανδημίας του 1918, εδώ και πολύ καιρό.
Ο τωρινός nCov-19 δεν εμφανίστηκε από το πουθενά.
Από τον Δεκέμβριο του 2018, οι Liu et. al. Δήλωναν, ότι η φυματίωση αποτελεί επιδημία σε ολόκληρη την Κίνα, μια επιδημία που εξακολουθεί να υπάρχει.
Η Κίνα είναι παγκοσμίως η δεύτερη  σε κατάταξη χώρα στον κόσμο  επιβαρυμένη με  φυματίωση (ΤΒ)  – μια ασθένεια που συχνά ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μια ασθένεια της οποίας οι βάκιλοι  είναι φορτωμένοι με βακτηριακούς ιούς RNA που ονομάζονται μυκοβακτηριοφάγοι.
This transmission electron microscopeimage shows SARS-CoV-2—also knownas 2019-nCoV, the virus that causesCOVID-19—isolated from a patient inthe US. Virus particles are shownemerging from the surface of cellscultured in the lab. The»crown-like»spikes on the outer edge of the virusparticles give coronaviruses theirname. 2• NEXUSwww.nexusmagazine.com
Σιωπηλά, μέχρι το 2016, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνώριζε ότι παρά τις προόδους, ο βάκιλλος της φυματίωσης ΤΒ, τον οποίο είχε  ανακαλύψει ο Robert Koch αναγκάστηκε να αναφέρει ως «ο ιός της φυματίωσης», ήταν για άλλη μια φορά ο πιο θανάσιμος παθογόνος παράγοντας στον κόσμο. 1
Εκτός από τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, η νέα πανδημία των κορονοιών είναι επίσης ζωονόσος, δηλ. μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από ζώα.
Η διάγνωση μιας ιογενούς νόσου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να αναφέρουμε μόνο  λίγες περιπτώσεις, η νόσος του Lyme, η πνευμονία μυκοπλάσματος και η νόσος των Λεγεωνάριων θεωρούντουσαν οτι προκαλούνταν από  ιούς. Και αυτό, μέχρι τα να βρεθούν τα αντίστοιχα παθογόνα βακτήρια, τα οποία αυτά και όχι οι θεωρούμενοι,ήταν υπεύθυνα και  ήτανν τα αίτια αυτών των ασθενειών.
Το ίδιο συνέβη και με τον  SARS, που συχνά τον συγκρίνουν με τον COVID-19, τον είχαν λανθασμένα διαγνώσει  ως γρίπη τύπου A (ή «γρίπη των πτηνών»), ή σαν ανθρώπινο μετα πνευμονοϊό  (hMPV) και στη συνέχεια σαν ένα οργανισμό που μοιάζει με το βακτήριο της χλαμύδιας,  γνωστή ως έκρηξη του Γκουανγκντόνγκ, όπου οι άνθρωποι πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες.
Αλλά κανένα από αυτά τα παθογόνα, που πιστευόταν ότι είναι SARS, δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στα περισσότερα εργαστήρια εκτός της Κίνας. Τέλος, στις 16 Απριλίου 2003, ένας «νέος» κοροναϊός, που δεν τον είχαμε δει ποτέ σε ανθρώπους ή ζώα, διακηρύχθηκε από αξιωματούχους της ΠΟΥ ότι προκαλεί τον  SARS.
Μέχρι εκείνο το σημείο, τα ανθρώπινα στελέχη του κοροναϊού είχαν συσχετιστεί μόνο με ήπια ασθένεια και ποτέ δεν ήταν γνωστό ότι επιφέρουν τον θάνατο ακαριαία.
Επίσης υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στη διάγνωση του SARS, προβλήματα που έχουν μεταφερθεί στον «νέο» και «καινούριο» κορωναϊό.
Πολλές περιπτώσεις διαγνώστηκαν από τους γιατρούς απλώς και μόνο από τα συμπτώματά τους, ένα ανόητο σύνδρομο κατά τον ορισμό μιας «ασθένειας που μοιάζει με γρίπη». Και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς εξετάζονταν, ήταν κυρίως μέσω δοκιμασιών αντισωμάτων / αντιγόνων, γεμάτες με ανακρίβειες.
Αυτό οδήγησε στο ότι, μόνο μια μικρή μειοψηφία  δοκιμάστηκε με τη μέθοδο που ονομάζεται PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία έχει τα δικά της προβλήματα.
Ο SARS κορωναιός ήταν παρών μόνο σε περίπου το μισό των περιπτώσεων SARS και αντι-ιικά όπως η ριμπαβιρίνη και η oseltamivir (Tamiflu) δεν λειτουργούσαν σε πλάκες καλλιέργειας SARS, ούτε ήταν πολύ επιτυχημένες στις κλινικές ή στα νοσοκομεία.
Μycobacterium tuberculosa

Οι διερχόμενοι ιοί έχουν τεκμηριωθεί άφθονα, όπως όταν ο ιός HTLV-1 που του αποδόθηκε λανθασμένα ως η αιτία του AIDS.
Επομένως, το ζήτημα που πάντα ορθώνεται απειλητικά: ήταν οι κορωναϊοί απλά διερχόμενοι ιοί ή μια προαποφασισμένη αιτία;
Ακόμη και κατά τη διάρκεια και μετά τη Μεγάλη Παγκόσμια πανδημία Γρίπης του 1918, οι αντιφάσεις αφθονούν.
Το 1933 οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι είχαν ανακαλύψει τον ιό της γρίπης του ανθρώπου.
Λοιπόν, ποιος ήταν ο ιός της γρίπης του 1918;
Ιστορικά, το 1892 ονομάστηκε αρχικά μυκοβακτηριδιακή γρίππη, γιατί μοιάζει με τη φυματίωση. Και τα δύο αυτά παθογόνα χρωματίστηκαν ομοίως σε μια διαφάνεια εργαστηρίου. Ο Χρωματισμός   είναι μια μέθοδος ταυτοποίησης διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Επίσης, τελικά διαπιστώθηκε ότι η  μυκοβακτηριδιακή γρίππη και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης  έχουν παρόμοια γενετικά χαρακτηριστικά.
Στο πιο βασικό επίπεδο, οι ιοί αποτελούνται από γενετικό υλικό που περιέχεται σε μια προστατευτική πρωτεϊνική επικάλυψη που ονομάζεται καψίδιο, η ύπαρξη τόσο γενετικού υλικού όσο και πρωτεΐνης, τα διακρίνει από άλλα σωματίδια που μοιάζουν με ιούς, όπως τα πράιονς και τα ιοειδή. Μολύνουν μια ευρεία ποικιλία οργανισμών: τόσο ευκαρυωτικά (ζώα, μύκητες και φυτά) όσο και προκαρυωτικά (βακτηρίδια).
Ένας ιός που μολύνει τα βακτήρια είναι γνωστός ως βακτηριοφάγος, συχνά εν συντομία  σε φάγος. Έχει συζητηθεί εκτεταμένα αν οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί. Οι περισσότεροι ιολόγοι τους θεωρούν ως μη ζωντανούς, καθώς δεν πληρούν όλα τα κριτήρια του γενικώς αποδεκτού ορισμού της ζωής. Είναι παρόμοια με τα υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα, καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για αυτο-αναπαραγωγή έξω από ένα κύτταρο ξενιστή, αλλά σε αντίθεση με τα παράσιτα, οι ιοί γενικά δεν θεωρούνται αληθινά ζωντανοί οργανισμοί.
(www.sciencedaily.com/terms/virus.htm)
Ενας διερχόμενος ιός είναι ένας ιός που συχνά βρίσκεται σε δείγματα από νοσούντα ιστό, όπως όγκους, αλλά δεν συμβάλλει στην πρόκληση της νόσου.

Περισσότερα για τον Κορωναϊο;

Τα διαγνωστικά τέστ  κορωναϊού του CDC είναι τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (PCR), η οποία παρέχει «πιθανή» ανίχνευση του COVID-19.
Σύμφωνα με το CDC, ένα θετικό αποτέλεσμα του τεστ  προτείνει «πιθανή μόλυνση», που θεωρείται ότι είναι μεταδοτική. Όσο για τα αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αποκλείουν απαραίτητα τη μόλυνση.
Εάν κατά συνέπεια  τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αποκλείουν μια μόλυνση με κορωναϊό, μήπως τότε θα μπορούσε να υπάρχει πίσω από την νόσο κάτι περισσότερο απ ό, τι μόνο ο κορωναϊός;.
Περιέργως, ο Kary Mullis, ο εφευρέτης της τεχνικής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), (η ΜΟΝΑΔΙΚΗ τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα για την ανίχνευση του ΚΟΡΩΝΑ-ΪΟΥ) δήλωσε ότι τέτοιες διαγνωστικές εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ελεύθερους μολυσματικούς ιούς, μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο  πρωτεΐνες που οι ερευνητές πιστεύουν, σε μερικές περιπτώσεις λανθασμένα, ότι είναι μοναδικές για τον ιό που εξετάζεται. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν τις γενετικές αλληλουχίες των ιών, αλλά ποτέ τους ίδιους τους ιούς. 2
Ο Kary Mullis, Bιοχημικός ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ της Επιστήμης το 1993  είναι πεπεισμένος ότι όσον αφορά τις διαγνώσεις ιικού φορτίου, οι οποίες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την PCR για τον υπολογισμό των ιών, ο Mullis δήλωσε: «Η ποσοτική PCR είναι  οξυμόρο σχήμα «. Η PCR αποσκοπεί στον προσδιορισμό των ουσιών ποιοτικά, αλλά από την ίδια της τη φύση δεν είναι κατάλληλη για την ποσοτική εκτίμηση. Αν και υπάρχει μια κοινή παραπληροφόρηση ότι οι διαγνώσεις ιικού φορτίου μετράνε τον πραγματικό αριθμό των ιών στο αίμα, αυτές οι διαγνώσεις  δεν μπορούν καθόλου να ανιχνεύσουν  τους ελεύθερους μολυσματικούς ιούς, μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο πρωτεΐνες που πιστεύεται, σε μερικές περιπτώσεις λανθασμένα, ότι είναι μοναδικές για τον συγκεκριμένο. Οι διαγνώσεις μπορούν να ανιχνεύσουν γενετικές αλληλουχίες ιών, αλλά ποτέ τους ίδιους τους ιούς.

Στην επάνω φωτογραφία, η δήλωση του για την τότε διαμάχη του με τους ιολόγους από το βιβλίο «Inventing the AIDS Virus» του Peter H. Duesberg. Πέθανε πέρυσι τον Αύγουστο του 2019. Αν ζούσε ίσως μας απάλλασσε από την επανάληψη της υστερίας του HIV πανομοιότυπη με την ίδια υστερία του SARS-CoV-2     (HIV) που προκαλεί Covid-19    (AIDS).
Αυτό που κάνει η PCR είναι να επιλέξει μια γενετική ακολουθία και στη συνέχεια να την ενισχύσει πάρα πολύ. Μπορεί να παρομοιαστεί σαν να ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα,  μπορεί να ενισχύσει τη βελόνα στο μέγεθος ενός άχυρου. Όπως όπως μια ηλεκτρονική κεραία ενίσχυσης, η PCR ενισχύει σημαντικά το σήμα, αλλά επίσης ενισχύει σημαντικά τον θόρυβο. Δεδομένου ότι η ενίσχυση είναι εκθετική, το παραμικρό σφάλμα στη μέτρηση, η παραμικρή μόλυνση, μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα  τάξεως μεγάλου μεγέθους.
Κάνοντας μια παρομοίωση : η χρήση των διαγνώσεων ιικού φορτίου για τη μέτρηση της ιικής δραστηριότητας θα ήταν σαν να ψάχνετε μερικά κομμάτια νυχιών, ενισχύοντας τα κομμάτια αυτά  σε ένα μικρό βουνό κομματιών νυχιών, που αναμειγνύονται με άλλα σκουπίδια., και έπειτα να έρθει ένας «εμπειρογνώμονας» ειδικός και να ερμηνεύσει το σωρό αυτό ότι  αντιπροσωπεύει μια στρατιά στρατιωτών, πλήρως οπλισμένων και έτοιμων για μάχη.

Με λίγα λόγια, οι διαγνώσεις ιικού φορτίου είναι απάτη.

Πραγματικός και σημερινός κίνδυνος

Ο Liu et. al. 3 υπογράμμισαν ότι ιστορικά δεν υπήρξε καμία καταγραφή σοβαρής έκρηξης της φυματίωσης στην Κίνα, σε αντίθεση με την κατάσταση στην Ευρώπη όπου ξέσπασαν επιδημίες τον 18ου έως το 19ο αιώνα.
Η Κίνα φαίνεται ότι είχε αποφύγει τη σφαίρα από τις  παρελθούσες Ευρωπαϊκές επιδημίες, αλλά η αυξανόμενη αστικοποίηση, μπόρεσε  τελικά να την πιάσει.
Οι δηλώσεις των Noymer και Garenne ότι η φυματίωση βρισκόταν πίσω από τους πολλούς θανάτους στην πανδημία της Μεγάλης Γρίπης του 1918 βασίστηκε ειδικά στη γνωστή αντίληψη ότι οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που εμφανίστηκαν το 1918 ήταν συχνές στους πνεύμονες που είχαν μολυνθεί από την φυματίωση.. 4
Ο Pearl είδε επίσης μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της έκρηξης και της θνησιμότητας αυτής της θανατηφόρας πανδημίας της «γρίπης» σε 40 πόλεις της Αμερικής και των υφισταμένων επιπέδων θνησιμότητας από  πνευμονική φυματίωση και σχετικές ασθένειες. 5
Η μελέτη του Nishiura, όχι μόνο έδειξε ότι η φυματίωση, συσχετίζεται με τους θανάτους από γρίπη, αλλά ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν φυματίωση. O Nishiura και  οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα:
«Σε περίπτωση που εμφανιστεί στο μέλλον μια θανάσιμη πανδημία γρίπης, ο έλεγχος του ρόλου της φυματίωσης για τον προσδιορισμό του κινδύνου θανάτου θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος στην ελαχιστοποίηση της καταστροφής …». 6
Μικροσκοπικές, δύσκολες στη διάγνωση μορφές που παρουσιάζουν έλλειψη κυτταρικών-τοιχωμάτων μυκοβακτηριδίων, όπως το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, τεκμηριώθηκαν στη Μεγάλη Πανδημία του 1918 από τους Wade και Manalang, που τους είδαν σε ένα παράσιτο ονομαζόμενο Μυκοβακτήριο γρίπης, Mycobacterium influenzae (Βακίλλος του Pfeiffer, Haemophilus influenza). Σε ένα σημείο της πανδημίας αυτό το παράσιτο  θεωρήθηκε από την πλειοψηφία των αμερικανών ερευνητών ως η αιτία της Μεγάλης Πανδημίας. 7
Τον Δεκέμβριο του 1918, ένα συντακτικό άρθρο στο British Medical Journal (8) ανέφερε  την «ψευδογρίπη», που διαπερνά τα φίλτρα του  Wadeand  Manalang καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να ικανοποιεί και τους δύο, τους ιολόγους και τους ανταγωνιστές τους, τους βακτηριολόγους. «Εκείνοι που αποδέχονται αυτή την υπόθεση μπορούν ακόμα να διατηρήσουν την πίστη τους στον Βάκιλλο του  Pfeiffer και μπορεί να υποθέσουν ότι έχει και ένα [στάδιο που μοιάζει με ιό] «που διαπερνά το φίλτρο, αλλά αυτές οι λογικές σκέψεις δεν κολλάνε ποτέ στο μυαλό των ερευνητών.
Πραγματικά, τα αντιιικά φάρμακα δεν βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελέσματα είτε στα στελέχη SARS ή MERS ή του κορωναϊού , που είχαν  ξεσπάσει το 2002 και το 2012. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια χορήγησης αντιιικών φαρμάκων είχε επιβληθεί επίμονα στη θεραπεία των 138 ασθενών που είχαν μολυνθεί από κορωναϊό που νοσηλεύονται στο Γουχάν και περιγράφονται στη πρόσφατη μελέτη στη JAMΑ του Wang et al.
Από την άλλη πλευρά, όλοι αυτοί οι 138  ασθενείς, και οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς στη μελέτη του Chen στο Lancet, (10) έλαβαν αντιβιοτικά, μερικά από τα οποία έχουν σημαντική αντι-μυκοβακτηριακή και αντι-βακτηριακή δράση.
Τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν τους ιούς.
Και παρόλο που υποστηρίζεται ότι τα αντιβιοτικά είναι και χρησιμοποιούνται απλά για την εξουδετέρωση των «δευτερογενών» βακτηριακών επιδράσεων στη νέα πανδημία, το γεγονός είναι ότι τα αντιβιοτικά έχουν αποδειχθεί παγκοσμίως μεγάλη βοήθεια για την μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων του καινούριου κορονοιού και της  COVID-19, με ή χωρίς δευτερογενείς λοιμώξεις
Η απομόνωση ή η καραντίνα των πιθανών θυμάτων της COVID-19 είναι κοινή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μολυσματικών Ασθενειών της Αμερικής εξέφρασε την ανησυχία ότι η στενή εγγύτητα της καραντίνας θα μπορούσε να εκθέσει τους ανθρώπους ΄΄σε άλλες λοιμώξεις που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα  από τον κορωναϊό, όπως η φυματίωση, η οποία είναι αερομεταφερόμενη και βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί σε πυκνούς πληθυσμούς. 11
Βεβαίως ο Δρ File θυμήθηκε ότι το 1990, μια επιδημία φυματίωσης ανθεκτικής σε αντιβιοτικά,  ξέσπασε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Mαιάμι. Σύντομα παρόμοια επιδημία ξέσπασε σε τρία νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από τα οποία εξαπλώθηκε στις φυλακές της πόλης. Όπως και η προέλευση του SARS, η λοίμωξη εξαπλώθηκε με νοσοκομειακό τρόπο – από ασθενή σε ασθενή και από ασθενή σε προσωπικό.
Όπως και στη Φλώριδα, τα στελέχη τα  ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά έκαναν τα περιστατικά της φυματίωσης της Νέας Υόρκης αδύνατον να θεραπευτούν και η πλειοψηφία των πασχόντων πέθανε, πολλοί εντός εβδομάδων.
Μέχρι το 1992, η ανθεκτική φυματίωση είχε εμφανιστεί σε δεκαεπτά αμερικανικές πολιτείες, με μίνι επιδημίες στη Φλώριντα, Mίτσιγκαν, Nέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Τέξας, Μασαχουσέτη και Πενσυλβάνια και αναφέρθηκε ως επιδημία,εκτός ελέγχου όχι από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – αλλά από τα διεθνή.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας του SARS coronavirus, ο Wong et. al., γράφοντας στην Εφημερίδα της Κινέζικης Ιατρικής Ένωσης προειδοποίησαν: «Αποροφούμενοι από τη διάγνωση του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) σαν  τη μοναδική εστία του SARS, οι γιατροί τείνουν να παραβλέπουν άλλες ενδημικές ασθένειες, όπως η φυματίωση»(12) ,μια προειδοποίηση που συνήθως αγνοείται.
Το χρονοδιάγραμμα της παρούσας ιογενούς πανδημίας του Γουχάν δεν υποδηλώνει τίποτα νέο ή καινούριο. Αυτή η επιδημία  του κορωναιού ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019, αφού 41 ασθενείς παρουσίαζαν πνευμονία χωρίς σαφή αιτία, άτυπη πνευμονία. Ο χειμώνας του Γουχάν διαρκεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Η μελέτη των Yang’s Wuhan από το 2004 έως το 2013 περιγράφει την ετήσια έξαρση της φυματίωσης (TB) με  αυξανόμενη μεταδοτικότητα τον χειμώνα, με κορυφή το Μάρτιο, με μια δεύτερη μικρότερη κορυφή τον Σεπτέμβριο. 13
Μια τέτοια αιχμή της φυματίωσης άνοιξη-Μάρτιος, είναι  ίδια με εκείνη από άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Ινδία και η Ισπανία.
Ο Yang αποδίδει αυτήν την αυξημένη μετάδοση στο χειμώνα, στον εσωτερικό εγκλεισμό, στην επακόλουθη έλλειψη βιταμίνης D και ακόμη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η αυξανόμενη έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Γουχάν, που τροφοδοτείται από την εισροή ξένων εταιρειών και την αυξημένη χρήση της αποτέφρωσης για τη διάθεση αποβλήτων, οδήγησε σε ορατή θολότητα τόσο έντονη ώστε να μειώνει την περιφερειακή όραση ήδη από τον Ιούνιο του 2012 – μια ομίχλη με εισπνεόμενη σωματιδιακή ύλη,  υψηλότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, σύμφωνα με τον Yang, ενός σωματιδιακού μεγέθους ικανού να φιλοξενεί το μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης.
Εκείνοι που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν, είναι διατεθειμένοι να το επαναλάβουν.
Η οικονομία του Γουχάν είχε πιάσει φωτιά, με τον ερχομό νέων επιχειρήσεων. Μαζί με αυτό ήρθε μια πολύ αυξανόμενη ζήτηση για πουλερικά και χοιροειδή, δύο βασικά στοιχεἰα της Κινέζικης διατροφής, μαζί με την επέκταση των εκμεταλλεύσεων για την αύξηση τους και τους αναπόφευκτους τόνους αποβλήτων που συνεπαγόταν. Ακόμη και από το 2015, υπήρχαν πέντε μεγάλα εργοστάσια αποτέφρωσης αποβλήτων στο Γουχάν με πολλά άλλα να είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν. 14
Αυτή ήταν ακριβώς η αρχή. Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, δεκατέσσερα μεγάλα αγροκτήματα εκτροφής χοίρων στο Γουχάν, με μια συνδυασμένη ετήσια παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων χοίρων, με επενδύσεις με στόχο τη σφαγή δύο εκατομμυρίων χοίρων το χρόνο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος στον κόσμο, και μάλιστα αντιπροσωπεύει περισσότερους από τους μισούς πληθυσμούς χοίρων παγκοσμίως.
Αυτό συνέβαινε μέχρις ότου ένας άλλος «ιός», που λέγεται ότι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων, εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα, που δεν είχε καμία θεραπεία και σχεδόν μηδενικό ποσοστό επιβίωσης για μολυσμένα ζώα και που μέχρι τον Αύγουστο του 2019  εξάλειψε σχεδόν  40% των χοίρων στο Γουχάν. Ουσιαστικά το ένα τέταρτο των χοίρων του κόσμου πέθανε σε ένα χρόνο.
Η Κίνα έκανε έπειτα αυτό που έπρεπε να κάνει και άρχισε να εξοντώνει χιλιάδες χοίρους για να ελέγξει το ξέσπασμα το 2018. Αλλά πόσα νεκρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Γουχάν, θάφτηκαν και πόσες καύσεις ήταν μια ανοιχτή ερώτηση.
Το κάψιμο των χοίρων και των περιττωμάτων των χοίρων ήταν μια σίγουρη συνταγή για την ορατή ομίχλη. Η κινεζική κυβέρνηση σύντομα κατήρτισε  προγράμματα παροχής κινήτρων για τους κτηνοτρόφους που επέστρεφαν την κοπριά τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, το οποίο πέτυχε μόνο σε κάποιο βαθμό.
Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του χρονικού διαστήματος, από το 1953 έως το 1968, η συχνότητα εμφάνισης Mycobacterium avium (φυματίωσης των πουλερικών) στον πληθυσμό των χοίρων, ήταν 81 τοις εκατό, εκπληκτικός αριθμός. 15
Όπως αναφέρουν ορισμένοι εργαζόμενοι, το M. avium απομονωμένο από χοίρους αποτελεί σημαντική απειλή για τους ανθρώπους. Και η ομοιότητα των μοντέλων IS1245 RFLP των ανθρώπινων απομονώσεων και των απομονώσεων απο χοίρους δείχνουν στενή γενετική συγγένεια υποδεικνύοντας ότι το  M. Avium μεταδίδεται μεταξύ χοίρων και ανθρώπων.
Fort Funston 1918, Κάνσας ΗΠΑ
Παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί στο Fort Funston στο Κάνσας, γύρω στο 1918, που πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν η γενέτειρα της εμφάνισης της Μεγάλης Πανδημίας γρίπης του 1918. Ήταν μόνο με τη βιομηχανική ανάπτυξη όπου η επιδημία της φυματίωσης επρόκειτο να ταξιδέψει στο Midwest και στο Kansas και τελικά στη Δύση. 16
Παρόλα αυτά, μέχρι το 1918, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι, όσον αφορά την φυματίωση, ο κόσμος ήταν ένα σούπερ κορεσμένο σφουγγάρι έτοιμο να αναφλεγεί και ότι μεταξύ των πιο ευάλωτων τμημάτων του ήταν το αμερικανικό Midwest όπου η άγνωστη πανδημία του 1918 στο χωριό Haskell της επαρχία του Κάνσαςάγνωστης αιτιολογίας στη μέση ενός μολυσματικού σφαγείου χοίρων, λίγα χιλιόμετρα από το Camp Funston, σήμερα Fort Rileyy. Πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση ότι έως το φθινόπωρο του 1918 πέθαναν χιλιάδες χοίροι στο Midwest, φαινομενικά από την ίδια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και στην ίδια τοποθεσία του Χάσκελ Κάουντ, ξεκίνησε  η χειρότερη ανθρώπινη πανδημία στην ιστορία, η οποία θα σκοτώσει μεταξύ 20 και 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο αμερικανός επιθεωρητής και κτηνίατρος J.S. Koen, λόγω έλλειψης  άλλου όρου, και χωρίς άλλες ενδείξεις, εκτός από μια υποψία, γρήγορα αποκαλούσε αυτήν την άγνωστη ασθένεια στους χοίρους «γρίπη των χοίρων», ακόμη και όταν σκότωνε τον ένα χοίρο μετά τον άλλον. Το γεγονός ότι χιλιάδες χοίροι πέθαναν το φθινόπωρο του 1918 ήταν προβληματικό, σε αυτό η φυματίωση των πτηνών Mycobacterium avium, συνήθως μολύνει τα πτηνά καθώς και τα γουρούνια και μερικές φορές τα βοοειδή – αλλά θα μπορούσε, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να μολύνει και τους ανθρώπους.
Έτσι, οι χοίροι έγιναν ακούσια το ζωντανό εργαστήριο μέσω του οποίου τρεις από τους κύριους τύπους φυματίωσης (άνθρωπινης, βοοειδών και πτηνών) θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν μέσω της γενετικής ανταλλαγής από τους ιικούς μυκοβακτηριοφάγους τους, με τον ίδιο τρόπο που αποδόθηκε στον «ιό της γρίπης»
Η σκηνή ήταν έτοιμη για καταστροφή.
Άγνωστο εκείνη την εποχή, αλλά σχετικό από το Kansas που βρίσκεται ακριβώς στην «καταιγίδα σκόνης» της Αμερικής, ήταν τα αποτελέσματα ενός προηγούμενου Ευρωπαϊκού πειράματος στο οποίο τα ινδικά χοιρίδια που εκτέθηκαν σε οργανισμούς όπως η φυματίωση των πτηνών είχαν μικρή ή καθόλου πνευμονική νόσο. Ωστόσο, όταν αυτά τα μυκοβακτήρια τοποθετήθηκαν σε αερολύματα σκόνης με ειδικά σωματίδια, τα ινδικά χοιρίδια πέθαιναν με μια προοδευτική, θανατηφόρα πνευμονική νόσο, (17), όχι  αντίθετη με ό, τι συνέβαινε στην πανδημία του 1918 καθώς και με την παρούσα ρύπανση της ατμόσφαιρας του Γουχάν με την ομίχλη των σωματιδίων.
Έτσι, αν και από πολύ καιρό είχε προταθεί ότι η λοίμωξη από τη φυματίωση πουλερικών απαιτούσε κάποιο «ελάττωμα» στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτό το ελάττωμα θα μπορούσε να είναι τόσο απλό, όσο η σκόνη που μπλοκάρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Βεβαίως, μια προηγούμενη λοίμωξη από  φυματίωση, κοινή το 1918, με ή χωρίς τη συνοδεία «χρόνιας βρογχίτιδας», θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσοκαταστολή.18,19
Το Fort Riley, στο Κάνσας ήταν ένα πανέμορφο κτίριο που φιλοξενούσε 26.000 άνδρες και περιλάμβανε ολόκληρο το στρατόπεδο Camp Campston. Μέσα σε αυτό το στρατόπεδο, χιλιάδες άλογα, γουρουνάκια, μουλάρια και κοτόπουλα παρήγαγαν πάνω από 9 τόνους  κοπριάς κάθε μήνα. Και η αποδεκτή μέθοδος για την αποκομιδή της  ήταν να την καίνε, ακόμα και με δυνατούς ανέμους. Ο Κρατικός Κτηνίατρος W.J. Butler θα αναφέρει στην 28η Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Ζωοτεχνικών Ζωντανών: «Θεωρώ τη μολυσμένη κοπριά και το στάσιμο ύδωρ τους σημαντικότερους παράγοντες στην εκδήλωση και διάδοση της φυματίωσης». 20
Η πρόσφατη μελέτη στο JAMA του Wang υποδηλώνει ότι η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα στα κρουαζιερόπλοια και στα νοσοκομεία όπου οι εργαζόμενοι επαναχρησιμοποιούν εργαλεία που έχουν μολυνθεί με περιττώματα για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις προμήθειες. 9
Και έτσι το Σάββατο, 9 Μαρτίου 1918, ένα μήνα που συμπτωματικά  συμπίπτει με την ετήσια αιχμή της φυματίωσης στο Γουχάν της Κίνας, ένα απειλητικό μαύρο σύνεφο έρχεται με μια μεγάλη καταιγίδα σκόνης .
Όταν αυτή η καταιγίδα χτύπησε, σε συνδυασμό με τις στάχτες των πάνω από εννέα τόνων καμένης κοπριάς, προέκυψε μια βρώμικη, καυστική, κίτρινη ομίχλη. Ο ήλιος λέγεται ότι έχει μαυρίσει στο Κάνσας εκείνη την ημέρα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου,ο μάγειρας  Albert Gitchell ανέφερε στο Funston ότι είχε «ένα κακό κρυολόγημα» με συμπτώματα γρίπης. Ανάμεσα στα συμπτώματά του ήταν πονοκέφαλος, πονόλαιμος,  πόνοι στους μυς, ρίγοι και πυρετός. Αναφέρει επίσης ότι είχε καθαρίσει τα χοιροστάσια στις 4 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν από την αδιαθεσία. Ο Gitchell δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει από αυτή, την τελευταία του ασθένεια. Και κατά το μεσημέρι της 14ης Μαρτίου, εκατό άνδρες εισήχθησαν στο στρατιωτικό ιατρείο. Μέσα σε  ένα μήνα  1.000 άντρες ήταν άρρωστοι και περίπου 50 νεκροί. 21
Το Camp Funston είχε μια θανάσιμη επιδημία. Αυτοί οι θάνατοι ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστοι, αλλά τίποτα σε σχέση με αυτό που θα γινόταν το φθινόπωρο, όταν η ασθένεια θα έρθει πίσω με μεγαλύτερη εκδίκηση.
Το Camp Funston τον Μάρτιο, το Camp Devens τον Σεπτέμβριο (το οποίο συγχρόνως συμπίπτει με τη δεύτερη ετήσια αύξηση της φυματίωσης στο Γουχάν), στη συνέχεια σε όλη τη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο, αφήνοντας περίπου 20-100 εκατομμύρια νεκρούς, παγκόσμια 600.000 έως ένα εκατομμύριο Αμερικανούς, σε  χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους – η μεγαλύτερη καταστροφική πληγή που είχαν βιώσει ποτέ οι άνθρωποι.
 «Πνευμονία του Γουχάν»
Ο Chan χαρακτήρισε την παρούσα πανδημία του κορωναιού στο Γουχάν, σαν μια προοδευτική «άτυπη» πνευμονία. Τέτοιες αναφορές ως άτυπη πνευμονία χρησιμοποιήθηκαν από τον Rist το 1929, όταν βρήκε σχεδόν στο 50% των 300 διαδοχικών εισαγωγών νοσοκομειακής πνευμονίας, «άτυπης» φυματιώδους πνευμονίας.21
Και ο Farber και ο Clarke ανέφεραν 100 περιπτώσεις που είχαν εισαχθεί σε γενικό νοσοκομείο για μη φυματιώδη πνευμονία, οι οποίες βρέθηκαν να έχουν φυματίωση.22
Στις δικές του νεκροψίες από τη Μεγάλη Πανδημία, ο κύριος Milton Hall, MD μίλησε για φλεγμονώδεις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, χρησιμοποιώντας ελεύθερα τη λέξη «γρίπη» για να εξηγήσει τι συνέβη το 1918 ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η αιτία αυτής της γρίπης ήταν άγνωστη. Το  «άτυπη » ήταν η ίδια περιγραφή που χρησιμοποίησε ο Δρ Hall για τη «γρίπη» πνευμονία, κάτι που εντοπίστηκε ως πολύ πιο ευαίσθητο στα στρατεύματα που προέρχονται από τις «νότιες και νοτιοανατολικές» περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, τα κράτη με τη μεγαλύτερη συχνότητα πνευμονικής φυματίωσης στη χώρα.23
Μαθήματα από τον SARS
Όπως συμβαίνει με την πνευμονία του Γουχάν, σε ασθενείς που εκτίθενται ή στον  SARS (24) οι κατώτεροι λοβοί επηρεάστηκαν κατά προτίμηση, μαζί με την περικαρδιακή διεύρυνση, πάχυνση του ενδο-πνευμονικού διαφράγματος και υαλώδεις σκιάσεις, (25), όλα παρόντα στη μυκοβακτηριακή πνευμονική νόσο.
Ακόμα και σε κλινική και εργαστηριακή βάση, φαίνεται ότι ο SARS, ο νέος κορονοιός και η στρατιωτική φυματίωση έχουν παραλληλισμούς. Ο πυρετός, η λευκοπενία, η θρομβοκυτοπενία, η λεμφοπενία και η υπερ τρανσαμινασαιμία  μπορεί να είναι όλες παρούσες. 26
Όσον αφορά τον πυρετό, στη μελέτη του Shi για τις μεγαλύτερες αιτίες πυρετού άγνωστης προέλευσης στο Peking Union Medical College Hospital τα τελευταία 26 χρόνια, η κοινή αιτία πυρετού άγνωστης προέλευσης (FUO) ήταν η φυματίωση (479 περιπτώσεις, 48,0% ). 27
Ο κορωναϊός θανατώνει μέσω του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας  (ARDS). Με την ARDS, η δυσκολία στην αναπνοή οφείλεται στη φλεγμονή, με τη μετέπειτα πλημμύρα των κυψελιδικών χώρων από τα ρευστά που συγκεντρώνονται σε αυτές τις θέσεις, εμποδίζοντας την σωστή ανταλλαγή οξυγόνου. Ο αριθμός των περιπτώσεων φυματίωσης στις οποίες οι άνθρωποι στην Ασία πεθαίνουν από σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας ενηλίκων έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, το ίδιο ARDS που συχνά προκαλεί μια «τρελή» εμφάνιση σε μία λεπτή τομή της  Αξονικής τομογραφίας.28
Ο Chen πρότεινε  ότι το ποσοστό της φυματίωσης  που μεταδίδεται με το αίμα ως πιθανή αιτία του ARDS «μπορεί να μην είναι πολύ χαμηλό».29
Ο Roger et. al., ωστόσο, κλείνουν προς  την υποψία φυματίωσης σε όλες τις περιπτώσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας άγνωστης προέλευσης.30
Το ARDS που προκαλείται από τη στρατιωτική φυματίωση συνδέεται με ένα τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας όπως το ARDS που προκαλείται είτε από το SARS είτε από τον κοροναϊό του Γουχάν. 31
Ακόμα ίσως ένα από τα πιο αινιγματικά χαρακτηριστικά για τους  ιολόγους σχετικά με το νέο κορονοιό  όπως με τον SARS και τον MERS είναι ότι, είναι λιγότερο επιθετικός σε νεαρά άτομα και παιδιά συγκριτικά με τους τούς ηλικιωμένους,(32) αινιγματικό μέχρι που ένας  βακτηριολόγος παρατήρησε ότι η φυματίωση είναι σπάνια  μεταξύ των πέντε και των δώδεκα ετών,(33) η πολύ μεγάλη ηλικία είναι που πρέπει να προφυλάσεται από τον κοροναϊό 2019-nCOV.
Ως εξήγηση για τον εσπευσμένο θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, ή σε μερικές ημέρες που καταγράφηκε σε μερικούς με θανατηφόρο κορωναϊό, υπήρχε η παρόμοια οξεία, αιμοραγούσα, στρατιωτική μορφή μολυσματικής «καλπάζουσας» φυματίωσης («καλπάζουσα φυματίωση») κατά την εποχή των πανδημιών γρίπης του 1890 και του 1918, μια ασθένεια που σύμφωνα με τον McCall Anderson, τότε Καθηγητή Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, θα μπορούσε να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες έως και λίγες μέρες, ακόμη και χωρίς τη γρίπη.
Τέτοια καλπάζουσα φυματίωση αρχίζει επίσης με υψηλό πυρετό και πνευμονία σε έναν ή και στους δύο πνεύμονες.34
Τέλος, ότι οι νυχτερίδες ήρθαν στο προσκήνιο ως πιθανό όχημα του νέου κορονοιού δεν αποτελεί έκπληξη. Ήδη οι νυχτερίδες έχουν αναγνωριστεί ως φυσική δεξαμενή για πάνω από 100 άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των MERS, του ιού Ebola, του ιού Marburg, του ιού Hendra και του ιού Nipah, που έχουν ήδη συσχετιστεί με τα κρούσματα του  SARS και MERS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ή MERS-CoV) , για να αναφέρουμε μερικά. Αλλά και πάλι οι νυχτερίδες μπορούν επίσης να μεταφέρουν μυκοβακτήρια από το Μ. Tuberculosis καθώς και τις μορφές CWD που μοιάζουν με ιούς.
35,36,37

Συμπέρασμα

Η προτιμώμενη μορφή της φυματίωσης και της φυματίωσης των πτηνών, σύμφωνα με την υποψήφια για Νόμπελ Lida Mattman (38), είναι οι μορφές χωρίς κυτταρικό τοιχώμα (CWD) και δύσκολες στο να ανιχνευθούν. Μικροσκοπικές και ιοειδείς, η διάγνωση αυτών των μορφών απαιτεί ειδικά στελέχη, ειδικά μέσα καλλιέργειας και συχνά μυκοβακτηριδιακά διεγερτικά ανάπτυξης, τα οποία τα περισσότερα εργαστήρια απλά δεν έχουν.
Οι μορφές CWD μπορούν και συχνά επιστρέφουν στο κλασσικό οξύ- βακίλιο της φυματίωσης.
Ο Butwhen δεν συμφωνεί με την Mattman, η ανίχνευση των CWD-φυματίωσης είναι περίπου 50% και για το Mycobacterium avium σύμπλεγμα (MAC), που εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στο παρόν έγγραφο, οι  κλασικές κηλίδες των πτυέλων μπορεί να είναι θετικές σε 16 τοις εκατό των περιπτώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια ασθένεια όπως η φυματίωση και τα μυκοβακτηρίδια που σκότωσαν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ 1850 και 1950 μόνο, και ακόμη και τώρα  σκοτώνουν 1.7  εκατομμύρια  κάθε χρόνο,

δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάχνουμε για εξωτικούς ιούς (που ακόμα δεν αποδείξαμε ότι δεν είναι απλά διερχόμενοι), 

για να εξηγήσουμε ή να μελετήσουμε εξονυχιστικά μια θανατηφόρα «ιική» πνευμονία με ομοιότητες με την φυματίωση  και τα μυκοβακτηρίδια – χωρίς καμία σύμπτωση.
.
Σχετικά με τον Συγγραφέα:
Πνευμονολόγος και ιατρικός ερευνητής στην Πενσυλβάνια ο Dr Lawrence Broxmeyer, MD, ήταν  στο προσωπικό της Νέας Υόρκης Downstate, Cornell και NYU για 14 χρόνια. Ήταν ο συντάκτης και ο κύριος συγγραφέας ενός άρθρου περιοδικού σχετικά με έναν καινοτόμο τρόπο για να σκοτώσει τα μυκοβακτηρίδια του AIDS
Περιοδικό Μολυσματικές Νόσοι
. 186 [8]: 1155-60). Η θεραπευτική αγωγή των φάγων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Συνέβαλε σε κεφάλαιο στο βιβλίοΠαθο-Βιοτεχνολογία (Landes Bioscience). Τα peer-reviewed άρθρα του είναι διαθέσιμα στο PubMed και είναι ένας περιζήτητος κριτικός για πολλές δημοσιευμένες δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων και η Εφημερίδα της νόσου του Alzheimer
Το σήμα κατατεθέν του  Dr. Broxmeyer,είναι η καλά αναφερόμενες και προκλητικές σκέψεις, είναι ευρέως γνωστός για τη νέα σκέψη και τις ενδιαφέρουσες αποκλίσεις, σε ιατρικά θέματα τόσο  πρόσφατα όσο και των προηγούμενων δεκαετιών και πολλά έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό NEXUS. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του είναι:

Μετάφραση

Ευαγγέλου Μπλάνα Μαριάννα

Βιοχημικός ΜSc 

πηγή

Questions raised bythe»new» coronavirus  

Υποσημειώσεις

1.
Jacobson KR. Tuberculosis. Ann Intern Med. 2017Feb;166(3):ITC17-ITC32.
2
. Lauritsen J. Has Provincetown Become ProteaseTown? New York Native, 9 December, 1996, available athttps://tinyurl.com/qt8bsny
3.
Liu Q, Ma A, Wei L, et. al. China’s tuberculosisepidemic stems from historical expansion of four strainsof Mycobacterium tuberculosis. Nat Ecol Evol.2018;2(12):1982–1992. https://tinyurl.com/udmmbo4
4.
Noymer A and Garenne M. The 1918 influenzaepidemic’s effects on sex differentials in mortality in theUnited States, Popul Dev Rev. 2000;26(3):565-81.https://tinyurl.com/woath4a
5.
Pearl R. Influenza studies. Public Health Reports. TheUnited States Public Health Service, WashingtonGovernment Printing Office. 8 August, 1919. 34(32)1743-1792.
6.
Oei W, Nishiura H. The relationship betweentuberculosis and influenza death during the influenza(H1N1) pandemic from 1918-19. Comput MathMethods Med. 2012;2012:124861.https://tinyurl.com/rj4tkde
7.
Wade HW, Manalang C. Fungous DevelopmentalGrowth Forms of Bacillus Influenzae, J Exp Med(Rockefeller Institute of Medical Research) 1920 Jan 1;31(1):95-103. https://tinyurl.com/rbtjbwt
8.
Editorial: The Etiology of Influenza. British MedicalJournal 14 (1918): 2-665.
9.
Wang D, Hu B, Hu C, et. al. Clinical characteristics of 138 hospitalized patients with 2019 novel coronavirus-infected pneumonia in Wuhan, China. JAMA. Publishedonline February 07, 2020. https://tinyurl.com/wlxrkfr
10.
Chen N, Zhou M, Dong X, Qu J, Gong F, Han Y, Qiu Y, Wang J, Liu Y, Wei Y, Xia J, Yu T, Zhang X, Zhang L.Epidemiological and clinical characteristics of 99 casesof 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China:a descriptive study. Lancet. 2020 Jan 30. pii: S0140-6736(20)30211-7. https://tinyurl.com/vn5k3bh
11.
Qin A, Myers SL and Yu E. China Tightens WuhanLockdown in «Wartime» Battle With Coronavirus.6 February, 2020. New York Timeshttps://tinyurl.com/rrmhk5o
12.
Wong CY, Wong KY, Law TSG, Shum TT, Li YK, PangWK. Tuberculosis in a SARS outbreak. J Chin MedAssoc 2004; 67: 579-582. https://tinyurl.com/vhqk26o
13.
Yang X, Duan Q, Wang J, Zhang Z, Jiang G (2014)Seasonal Variation of Newly Notified PulmonaryTuberculosis Cases from 2004 to 2013 in Wuhan, China.PLoS ONE 9(10): e108369. https://tinyurl.com/r4kl4hy
14.
Hu H, Li X, Nguyen AD and Kavan P. A CriticalEvaluation of Waste Incineration Plants in Wuhan(China) Based on Site Selection, EnvironmentalInfluence, Public Health and Public Participation. Int. J.Environ. Res. Public Health 2015, 12, 7593-7614.https://tinyurl.com/rrcy9g2
15.
Dhama K, Mahendran M, Tiwari R, Singh SD, Kumar D, Singh S, Sawant PM. Tuberculosis in Birds: Insightsinto the Mycobacterium avium Infections. Vet Med Int.2011; 2011: 712369. https://tinyurl.com/vpqyb5r
16.
Schlossberg D. Tuberculosis. Praeger Monographsin Infectious Disease, vol. 2. New York: Prager Scientific;1983
17.
Gernez-Rieux C, Tacquet A, Devulder B, Voisin C,Tonnel A, et. al. Experimental study of interactionsbetween pneumoconiosis and mycobacterial infections.Ann N Y Acad Sci. 1972 Dec 29;200:106-26.https://tinyurl.com/wm3psxg
18.
Rosenzweig DY. Pulmonary mycobacteria infectionsdue to Mycobacterium avium complex. Clinical featuresand course in 100 consecutive patients. Chest1979;75:115. https://tinyurl.com/vp5jjj8
19.
Rosenzweig DY. Atypical mycobacteriosis. ClinChest Med 1980;1:273–84.
20.
Butler WJ. Tuberculosis. Proceedings of the Twenty-Eighth Annual meeting of the United States Live StockSanitary Association. Chicago, 3–5 December, 1924p.97
21.
Rist, E. The sudden onset of lung tuberculosis andits lobar localization, Can Med Assoc J. 1929 Aug;21(2): 143–152. https://tinyurl.com/somky7o
22.
Farber JE and Clarke WT. «Unrecognizedtuberculosis in a general hospital». American Review of Tuberculosis (1943):129-134.
23.
Hall MW. Communicable and other Diseases in theMedical Dept of the United States Army in the WorldWar, Volume IX. Washington. U.S. Government PrintingOffice (1928).
24.
Wong KT, Gregory EA. Thin-section CT of severe acute respiratory syndrome: evaluation of 73 patientsexposed to or with the disease. Radiology 2003.https://tinyurl.com/rpkfyv7
25.
Hong SH, Im JG. High resolution CT findings of miliary tuberculosis. J Comput Assist Tomogr 1998;22(2): 220–224. https://tinyurl.com/t95agh8
26.
Mert A, Bilir M, Tabak F, Ozaras R, Ozturk R, SenturkH, Aki H, Seyhan N, Karayel T, Aktuglu Y. Miliarytuberculosis: clinical manifestations, diagnosis andoutcome in 38 adults. Respirology 2001; 6(3): 217–224.https://tinyurl.com/thux5ol
27.
Shi XC, Liu XQ, Zhou BT, Zhang LF, Ma XJ, DengGH, Li TS, Sheng RY, Wang AX. Major causes of fever of unknown origin at Peking Union Medical CollegeHospital in the past 26 years. Chin Med J (Engl). 2013Mar;126(5):808-12. https://tinyurl.com/sk37l78
28.
Johkoh T, Itoh H, Müller NL, Ichikado K, NakamuraH, Ikezoe J, Akira M, Nagareda T. Crazy-pavingappearance at thin section CT: spectrum of disease andpathologic findings. Radiology 1999; 211(1): 155–160.https://tinyurl.com/vm68tbj
29.
Chen SW. The adult respiratory distress syndromeassociated with miliary tuberculosis. Zhonghua Jie HeHe Hu Xi Za Zhi 1989; 12910: 6–9.https://tinyurl.com/rlwmpt2
30.
Roger PM, Deloffre P, Tiger F, Bernardin G, CorcelleP, Dellamonica P, Mattei M. Prognosis of adult respiratory distress syndrome in tuberculosis patients: 4case reports. Presse Méd 1995; 24: 1021–1024.https://tinyurl.com/tbfd6aa
31.
Kim JY, Park YB, Kim YS, Kang SB, Shin JW, Park IW,Choi BW. Miliary tuberculosis and acute respiratorydistress syndrome. Int J Tuberc Lung Dis 2003; 7(4):359–364. https://tinyurl.com/wqueynx
32.
Hon K, Leung CW, Cheng W. Clinical presentationsand outcome of severe acute respiratory syndrome inchildren. Lancet 2003; 361(9370): 1701–1703.https://tinyurl.com/rl7nghf
33.
Dubos RJ, Dubos J. The White Plague. NewBrunswick and London: RutgersUniversity Press, 1987
34.
Anderson M. Clinical Lectures on the Curability of Attacks of Tubercular Peritonitis and Acute Tuberculosis(Galloping Consumption). James Maclehose Publisher Glasgow (1877): 56.
35.
Scott HH (1926). Report on the deaths occurring inthe Society’s gardens during 1925, Proc. Zool. Soc.London. 96:231-244.
36.
Griffith AS (1928). Tuberculosis in Captive WildAnimals, J. Hyg. London. 28(2):198-218.]
37.
Hamerton AE (1931). Report on the deathsoccurring in the Societies gardens during 1930. Proc.Zool Soc. London.101:527-555.
38.
Mattman LH. Cell-wall-deficient forms: StealthPathogens 3rd Edition CRC Press 2001