Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Οραματισμός και φαντασία στον διαλογισμό.

Φαντασία στον διαλογισμό


 

01
Γράφουν ο Νίκος Πνευματικός και η Έλενα Έρα

Μέχρι τώρα έχουμε αναλύσει τα βασικά για τον διαλογισμό κι έχουμε πει για την χρησιμότητά του. Επίσης είπαμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την πνευματική διαδικασία του διαλογισμού με κάποιες από τις ιδιότητες της κβαντομηχανικής για να επιφέρουμε αλλαγές στον φυσικό μας κόσμο. Ας θυμηθούμε λοιπόν πως κατά την κβαντομηχανική τα πάντα βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και ροής, μέχρι που ο παρατηρητής (εμείς) θα κάνει την παρατήρηση και θα αναγκάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ύλη να καταρρεύσει σε μια πραγματικότητα – την πραγματικότητα που θέλουμε. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει αυτό που λέει και το γκρουπ τόσο καιρό – ότι είμαστε κομμάτι του Θεού κι επομένως δημιουργοί. Για να γίνει αυτό όμως, χρειαζόμαστε κάποια πνευματικά εργαλεία, εργαλεία που όπως έχει ήδη γραφτεί στα προηγούμενα μέρη τα χρησιμοποιούσαμε κατά κόρον κατά τη διάρκεια της παιδικής κι εφηβικής μας ηλικίας.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανοίξουμε το μυαλό μας και να αποτινάξουμε τα περιοριστικά πιστεύω που μας αναγκάζουν να λειτουργούμε με συγκεκριμένο τρόπο από τη στιγμή της ενηλικίωσής μας και να αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε και τα δύο μέρη του εγκεφάλου μας δημιουργικά. Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας αγαπητοί! Διώξτε από πάνω σας την ετικέτα του “φαντασιόπληκτου”, μην χρεώνεστε αρνητικά κάτι που είναι τόσο όμορφο και βοηθάει στην δημιουργία της πραγματικότητάς σας.

Οραματισμός και Φαντασία – ποιες είναι οι διαφορές τους;
Φαντασία εννοούμε εκείνη τη διαδικασία που ο εγκέφαλός μας γεννάει εικόνες και σκέψεις που δεν έχουν υπάρξει στο γραμμικό χρόνο, με καύσιμο την συναισθηματική μας φόρτιση και επιθυμία. Αυτό ενεργοποιεί και το Νόμο της Έλξης, με αποτέλεσμα να έλκουμε την εκάστοτε υλοποίηση και να συμβαίνει. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μπορούν όλοι να κάνουν, ξεκινώντας να ανακαλύπτουν την δύναμή τους ως δημιουργοί καθώς δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή καμίας ανώτερης δύναμης.
Ο Δημιουργικός Οραματισμός είναι η διαδικασία υλοποίησης ενός ανθρώπου που έχει εν-θυμηθεί πως είναι Πνεύμα σε ένα ανθρώπινο ταξίδι και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του Σύμπαντος, προκειμένου να φέρει τον δικό του Παράδεισο σε τούτη τη μεριά του πέπλου. Είναι το επόμενο βήμα, μετά τη Φαντασία, που συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην αρχή της διαδικασίας της αφύπνισής του.
Και τα δύο βήματα ενεργοποιούν τον διαλογισμό.

Ο διαλογισμός στο γραμμικό χρόνο
Ο διαλογισμός, είτε με τη μορφή της Φαντασίας, είτε με τη μορφή του Δημιουργικού Οραματισμού, βοηθάει στην διαδικασία ανάκλησης και αναβίωσης εγγεγραμμένων μνημών με τη συμμετοχή όλων μας των αισθήσεων. Δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται μόνο σε νοητικές εικόνες. Μπορούμε επίσης να ανακαλούμε είτε ακουστικές μνήμες και εμπειρίες. Γενικά, πράγματα που έχουμε βιώσει μπορούν να ανακληθούν με τον οραματισμό. Αυτό βοηθάει στο να επέμβουμε σε συναισθηματικές εμπλοκές από καταστάσεις που έγιναν σε παρελθόντα γραμμικό χρόνο ή να απελευθερώσουμε καταστάσεις ή να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια μιας όμορφης ανάμνησης, προκειμένου να αισθανθούμε όμορφα ξανά.
Επίσης, ο διαλογισμός βοηθάει να ενεργοποιηθεί εκείνη η διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε νέες εικόνες, ή ακόμα και αλλάζουμε κατά κάποιον τρόπο τις ήδη υφιστάμενες. Είναι ένας όμορφος τρόπος για να οραματιστούμε πράγματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη ζωή μας ή να αλλάξουμε το παρόν μας.

Επί του πρακτέου
Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Η αλήθεια είναι πως κάτι το οποίο έχει εκδηλωθεί στην πραγματικότητά μας, είναι ήδη γεγονός. Δεν αλλάζει αυτό καθ’ αυτό. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε προς όφελός μας όμως είναι η πορεία και η κατάληξη που θα έχει. Κατά τον διαλογισμό λοιπόν, είτε μέσω της Φαντασίας είτε μέσω του Δημιουργικού Οραματισμού, προβάλλουμε στο νου μας την εικόνα αυτής της εμπειρίας ή της κατάστασης που επιθυμούμε να διορθώσουμε ή να αλλάξουμε. Βελτιώνοντας σιγά-σιγά αυτά τα δύο πανίσχυρα πνευματικά μας εργαλεία, θα καταφέρουμε να διορθώσουμε νοερά όσα πράγματα χρειάζονται διόρθωση.

Τζόκερ
Αυτό σημαίνει ότι αν φανταστούμε ότι κερδίζουμε το τζόκερ, αυτό θα συμβεί; Αυτή είναι και η ερώτηση που ακούω συχνότερα όταν αναφέρομαι στο θέμα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το κυνήγι των υλικών αγαθών είναι μια πράξη συνυφασμένη με την παλιά ενέργεια και δεν ενδιαφέρει το πνεύμα. Μην ξεχνάμε πως είμαστε πνεύματα που παριστάνουν ότι είναι άνθρωποι. Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα δεν είναι ένα είδος ενέργειας, αλλά μια αντανάκλασή της. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να αλλάξουμε μια αντανάκλαση, η ίδια η μορφή που αντανακλάται παραμένει ως έχει. Αν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας όταν τον κοιτάζουμε στον καθρέφτη, ακόμα κι αν σπάσουμε τον καθρέφτη, ο εαυτός μας δεν αλλάζει. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Η ενέργεια ρέει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αν αλλάξουμε την αντανάκλασή της, αυτή θα συνεχίζει να ρέει με τον ίδιο τρόπο. Μόνο αν επιτρέψουμε στην ενέργεια να κυλήσει μέσα από εμάς θα μπορέσουμε να επιφέρουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. Αν δηλώσουμε απλά ότι θέλουμε να κερδίσουμε το τζόκερ, αυτό θα είναι καθαρά επιφανειακό και θα έχει αντίκτυπο μόνο στην αντανάκλαση της ενέργειας και όχι στην ίδια την ενέργεια. Αν είμαστε συνειδητοποιημένοι, το πνεύμα θα μας δώσει ένα δώρο, όχι απαραίτητα με τη μορφή που το ζητήσαμε, αλλά με αυτήν που αρμόζει σε κάθε έναν από εμάς, όπως έχει ήδη γραφτεί στο προηγούμενο άρθρο.

Και πώς λειτουργεί;
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να παρομοιαστεί με έναν υπερ-υπολογιστή. Από άποψης απόδοσης δεν μπορεί να συγκριθεί φυσικά. Ο εγκέφαλός μας είναι κατά πολύ ανώτερος απ’ όλες τις απόψεις, αλλά σαν βασική λειτουργία έχει πολλές ομοιότητες. Όπως ένας υπολογιστής λοιπόν, μπορεί να προγραμματιστεί. Σκεφτείτε όλα τα περιοριστικά πιστεύω που κουβαλάμε όλοι μας. Όλα αποτελούν προγραμματισμούς που μας έχουν εμφυτεύσει από παιδιά. Πρέπει να πάμε σχολείο. Πρέπει να σπουδάσουμε. Πρέπει να βρούμε μια καλή δουλειά. Πρέπει να κάνουμε οικογένεια κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα σβήσουμε όλα αυτά και άλλα πολλά και να γίνουμε μια αναρχική κοινωνία. Αυτό που μπορούμε και είναι προς όφελός μας να κάνουμε, είναι να προγραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας να δουλεύει με άλλον τρόπο ώστε να δημιουργούμε κάθε στιγμή την πραγματικότητά μας όπως τη θέλουμε.
Για να γίνει αυτός ο προγραμματισμός είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε νοητικές εικόνες για να μπορεί ο εγκέφαλος και ο νους μας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Η προβολή εικόνων μέσω της Φαντασίας ή του Δημιουργικού Οραματισμού, είναι διαφορετική από την όραση. Βλέπουμε με τα μάτια μας και οραματιζόμαστε ή φανταζόμαστε με το νου μας. Με τον οραματισμό ή φαντασία, ανακαλούμε στη μνήμη μας κάτι που έχουμε δει ή έχουμε βιώσει και θέλουμε να θυμηθούμε πώς είναι. Με αυτόν τον τρόπο, σχηματίζουμε τη νοερή εικόνα ενός πράγματος. Η Φαντασία είναι μια δημιουργική λειτουργία κατά την οποία δημιουργούμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί η βιώσει. Ο Δημιουργικός Οραματισμός από την άλλη πλευρά, δημιουργεί χώρο για τη συμμετοχή του Πνεύματος στα σχέδιά μας.
Από τη στιγμή που προβάλλουμε μια εικόνα στην πνευματική διάσταση, υπάρχει σαν νοερή εικόνα και στο μέλλον. Όταν ανακαλέσουμε αυτή την εικόνα αργότερα, αυτό ονομάζεται οραματισμός. Θυμηθείτε πως για το νου μας, οι νοερές εικόνες δεν έχουν καμία διαφορά από τις πραγματικές. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν συνδυάζουμε τον διαλογισμό με την κβαντομηχανική και αναγκάζουμε τα γεγονότα να καταρρεύσουν σε μια πραγματικότητα – αυτή που θέλουμε εμείς. Έτσι μπορούμε να επικεντρωθούμε στα προβλήματά μας, να γίνουμε δημιουργικοί και να μπορέσουμε να τα λύσουμε καλύτερα.
Δουλεύοντας με τη Φαντασία
Ένας εύκολος τρόπος για να διαλογιστούμε με τη Φαντασία και να υλοποιήσουμε:
Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού δημιουργούμε νοερά μπροστά μας ένα τετράδιο με μια  μπλε και μια λευκή σελίδα. Στη μπλε σελίδα γράφουμε (με τη Φαντασία μας) την κατάσταση την οποία θέλουμε να αλλάξουμε, όπως είναι στην πραγματικότητα. Αφού τη μελετήσουμε με προσοχή και εντοπίσουμε το πρόβλημα, σβήνουμε το κείμενο και στην λευκή σελίδα περιγράφουμε (πάλι με τη Φαντασία μας) την κατάσταση όπως θα θέλουμε να καταλήξει και όχι τη διαδικασία με την οποία θέλουμε να γίνει αυτό. Η διαδικασία είναι κομμάτι που θα αναλάβει το πνεύμα όπως έχει ήδη γραφτεί στα προηγούμενα άρθρα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάθε φορά που θα σκεφτόμαστε το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα οραματιζόμαστε την εικόνα της λύσης του, αυτής που δημιουργήσαμε στη λευκή σελίδα. Είναι φανερό πως όσο πιο συχνά το κάνουμε αυτό, τόσο πιο πολύ ενισχύουμε την τελική έκβαση που έχουμε φανταστεί και φυσικά πρέπει να έχουμε πίστη πως θα πραγματοποιηθεί. Για να γίνει πιο δυνατό αυτό, καλό θα ήταν ταυτόχρονα να θυμόμαστε το αίσθημα που θα συσχετίζαμε με την επιτυχία.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε φυτέψει έναν σπόρο. Στην πνευματική διάσταση το σχέδιό μας έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ο σπόρος είναι στο χώμα και περιμένει να φυτρώσει. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να γίνει αυτό και να εμφανιστεί στην επιφάνεια του εδάφους για να μπορέσουμε να τον δούμε και να εκδηλωθεί στην φυσική διάσταση.


Δουλεύοντας με τον Οραματικό Διαλογισμό
Ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να διαλογιστούμε, παρέα με το Πνεύμα:
Συνδεόμαστε με τον Ανώτερο Εαυτό μας από την επίφυση (πάνω μέρος του κεφαλιού) και οραματιζόμαστε ένα ενεργειακό κορδόνι να μας συνδέει μαζί του. Βλέπουμε τον Α.Ε. μας με όποια μορφή θέλουμε. Νιώθουμε την Συμπαντική Ενέργεια να ρέει μέσα από τον ομφάλιο αυτό λώρο και να γεμίζει κάθε κύτταρο του σώματός μας με λευκό φως. Οραματιζόμαστε να κρατάμε μια ενεργειακή πένα ενώ μπροστά μας έχει ανοιχτεί ένα τετράδιο με λευκές σελίδες. Μπορούμε να επικαλεστούμε οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή δύναμη πιστεύουμε, να μας βοηθήσει να γράψουμε το συμβόλαιο που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Μιλάμε στον παρόντα χρόνο και αποφεύγουμε το “θα”. Για παράδειγμα: “Βρίσκομαι σε μια όμορφη δουλειά και εκφράζω το πάθος μου”. “Έχω τη σχέση που συνηχεί με τη δική μου ενέργεια και παίζουμε όμορφα μαζί”. Παράλληλα νιώθουμε την ενέργεια όλων όσων γράφουμε στο τετράδιο, να έχει ήδη υλοποιηθεί. Μόλις τελειώσουμε, το τετράδιο αυτό εξαφανίζεται και εμείς ευχαριστούμε τον Α.Ε. μας σαν να έχουν ήδη υλοποιηθεί όλα όσα ζητήσαμε.

Μικρά και Μεγάλα Βήματα στον διαλογισμό της Φαντασίας
Αν θέλουμε να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας απέναντι στη δημιουργική μας δύναμη, καλό είναι να κάνουμε μικρά βήματα κάθε φορά, έτσι ώστε να φτάσουμε σταδιακά στον στόχο μας. Το να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα από την πρώτη στιγμή δεν προτείνεται γιατί ακόμα δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία στο πλήρες δυναμικό τους και η ανθρώπινη ανυπομονησία μπορεί να μας ωθήσει σε βιαστικές κινήσεις, πράγμα που θα οδηγήσει στο να χάσουμε την ισορροπία μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε λοιπόν με απλά πράγματα όπως την επιστροφή μας στο επιθυμητό μας βάρος (δεν λέμε “να χάσω βάρος” γιατί αυτό αποτελεί δήλωση απώλειας και κανείς δεν θέλει να χάνει πράγματα), στο να κόψουμε το τσιγάρο κλπ. Όταν θέλουμε να σταματήσουμε το πολύ φαγητό, το τσιγάρο ή το αλκοόλ, σκεφτόμαστε το πρόβλημα και όχι τη λύση του. Αυτές είναι αρνητικές σκέψεις γιατί επικεντρωνόμαστε σε αυτό που χάνουμε. Πρέπει αντίθετα να φανταζόμαστε (όπως γράψαμε στη λευκή σελίδα) το τελικό αποτέλεσμα: εμάς στο επιθυμητό μας βάρος, ή να είμαστε γεμάτοι υγεία με τα πνευμόνια μας καθαρά, ή το συκώτι μας υγιές. Μόλις λοιπόν αρχίσουν να πραγματοποιούνται αυτοί οι στόχοι και μάθουμε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Καλό και Κακό
Από τα παραπάνω δημιουργείται ένα σοβαρό ερώτημα: Μέσω της Φαντασίας ή του Δημιουργικού Οραματισμού όπου έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την ύλη, μπορούμε να κάνουμε κακό σε κάποιον; Κάπως έτσι λειτουργούσαν οι μάγοι κατά τις εποχές του Μεσαίωνα στη Γη αλλά ένας ενσυνείδητος άνθρωπος που γνωρίζει πως οτιδήποτε προβάλλει, αυτό θα έλξει και στη ζωή του, δημιουργεί πάντοτε με το Νόμο της Αβλάβειας. Η νοητική ενέργεια έλκει παρόμοιες ενέργειες. Διάφορα συναισθήματα και σκέψεις μας, έλκουν πραγματικά γεγονότα στη ζωή μας. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βλάψουμε τον εαυτό μας με τις δικές μας σκέψεις καθώς ο οποιοσδήποτε αποδέκτης μιας αρνητικής πρόθεσης, μπορεί να έχει τις δικές του προστασίες. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο θετικές σκέψεις και τη φαντασία μας στην υποκειμενική μας διάσταση για να διορθώσουμε προβλήματα, παρέχοντας τα στοιχεία που χρειάζονται για τις εκάστοτε λύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου