Σάββατο 20 Αυγούστου 2016



ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ, ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΥΠΟΦΥΣΗ-ΚΕΝΤΡΟ ΑΖΝΑ


lifehub-esotera-therapeutiki-26

ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ, ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΥΠΟΦΥΣΗ-ΚΕΝΤΡΟ ΑΖΝΑ


ΘΕΣΗ : Λίγο πιο ψηλά από την υπόφυση, στο κέντρο κεφαλής, στην Τρίτη κοιλία του εγκεφάλου.
ΜΕΓΕΘΟΣ : Ενός δαμάσκηνου σε σχήμα ωοειδές.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : Ελέγχει την συναισθηματική φύση των αισθημάτων που προέρχονται από τις αισθήσεις. Ελέγχει τα κίνητρα των ατόμων, ως και τις εσωτερικές καταστάσεις του σώματος, το βάρος του σώματος. Ρυθμίζει την ομοιοστασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, αύξηση ή ελάττωση της πείνας, της δίψας. Ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τη νεφρική λειτουργία, τα επινεφρίδια, την ισορροπία του νερού στον οργανισμό.
Η συμπεριφορά του ατόμου αποτελεί έκφραση λειτουργίας του υποθαλάμου. Είναι κέντρο συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, που αφορούν την εσωτερική κατάσταση του σώματος και μεγάλο μέρος από τα στοιχεία που λαμβάνει, τα χρησιμοποιεί για τη ρύθμιση των εκκρίσεων των πολλαπλών σημαντικών ορμονών της υπόφυσης. Είναι στρατηγικό κέντρο γένεσης και συντονισμού μηνυμάτων για το ενδοκρινικό και νευροφυτικό σύστημα. Είναι ο παράγοντας που κρατά την ισορροπία στο σώμα μας. Αυτός δίνει τις εντολές στην υπόφυση για την έκκριση των ορμονών. Ως κεντρικό εργαστήριο επεξεργασίας και διοχέτευσης των πληροφοριών, διαθέτει επικοινωνία με όλα τα επίπεδα του μεταιχμιακού συστήματος. Στέλνει σήματα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, προς τα κάτω γέφυρα και προμήκη, προς τα πάνω οπτικό θάλαμο, μεταιχμιακό φλοιό και στο μίσχο της υπόφυσης.
Οι ορμόνες του υποθαλάμου επηρεάζουν τη μάθηση και μνήμη. Δρα διεγερτικά στο παρασυμπαθητικό και συμπαθητικό αυτόνομο σύστημα, ρυθμίζοντας το vagus, τα σπλαχνικά, το ενδοκρινικό. Συσχετίζει το χημικό σύστημα μας που είναι το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα. Επηρεάζει τη βραδυκαρδία, ουροδόχο κύστη, την κινητικότητα του γαστρικού σωλήνα, την έκκριση σιέλου. Είναι σημαντικό κέντρο ολοκλήρωσης σωματικών αυτόνομων και ενδοκρινικών λειτουργιών.
Βλάβη του υποθαλάμου προκαλεί μέχρι και θάνατο από ασιτία, ξεσπάσματα οργής με ελάχιστη πρόκληση, αδυναμία θερμορύθμισης αποιοδιαβήτη, παχυσαρκία, πόνο, λοιμώξεις, τραυματισμό, όγκο στην υπόφυση ή στο κωνάριο, νεοπλάσματα, αγγειακές διαταραχές, πολλά διαφορετικά σύνδρομα, κοντρολάρει το κύκλο περιόδου.
Κανένας ιστός του σώματος δεν διαφεύγει από την επίδραση του υποθαλάμου. Βλάβη του υποθαλάμου μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία συνοδευόμενη από υποπλασία ή ατροφία των γεννητικών οργάνων, βαριά καχεξία και απώλεια βάρους. Στα παιδιά μπορούν να εμφανιστούν σεξουαλική καθυστέρηση ή πρώιμη σεξουαλικότητα, βραδυκαρδία, συστολή της κόρης του ματιού, γενικές διαταραχές.
Οι λειτουργίες του τροποποιούνται ανάλογα των πληροφοριών του κεντρικού συστήματος.
Η υπόφυση και ο υποθάλαμος θεωρούνται ως ενιαία μονάδα, αλληλένδετα λειτουργικά όργανα. 
Για κάθε ορμόνη της υπόφυσης υπάρχει αντίστοιχη διεγερτική υποθαλαμική ορμόνη. Για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων φυσιολογικής δραστηριότητας στο σώμα, χρειάζεταιισορροπία υποθαλάμου και υπόφυσης. Το μεταιχμιακό σύστημα συνδέεται με τον υποθάλαμο.

Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”
photo www.iator.gr
http://lifehub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου