Andreas Moritz: Η Θεραπευτική Δύναμη του Ήλιου
Ακολουθούν πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τον τέταρτο τόμο της σειράς “Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής” του Andreas Moritz που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα.
H τακτική έκθεση στα μικροβιοκτόνα κύματα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου προλαμβάνει τις μολύνσεις από μικρόβια, παράσιτα, μύκητες, βακτήρια και ιούς. Χάρη στην ισχυρή ανοσοενισχυτική του επίδραση, το ηλιακό φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης της νόσησης. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα οφέλη του ηλιακού φωτός για την ανθρώπινη υγεία. Από παλιά, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγει ο ήλιος έδιναν ζωή στον πλανήτη και τον έκαναν βιώσιμο για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Ουσιαστικά, ο ήλιος είναι η μόνη πηγή ενέργειας στη γη. Χάρη στην απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που παρέχει, τα φυτά συνθέτουν όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους. Η ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται από τα φυτά με τη μορφή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Όταν τα φυτά λαμβάνονται ως τροφή, μας εφοδιάζουν με  τη ζωτική ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε μια δραστήρια, υγιή ζωή. Η διαδικασία της πέψης, της αφομοίωσης και του μεταβολισμού της τροφής ουσιαστικά διασπά, διαβιβάζει, αποθηκεύει και αξιοποιεί τις ποικίλες μορφές της συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας. Το χαμηλότερο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας, αυτό στο οποίο η τροφή παρασκευάζεται απευθείας από το ηλιακό φως, καθιστά διαθέσιμη τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ενέργειας. Από την άλλη, οι τροφές που καταλαμβάνουν τις υψηλές βαθμίδες της τροφικής αλυσίδας περιέχουν ελάχιστη ή καθόλου ηλιακή ενέργεια και είναι άχρηστες για τον οργανισμό, αν όχι επιβλαβείς. Σε αυτές συγκαταλέγονται προϊόντα από νεκρά ζώα ή ψάρια, τα τυποποιημένα ανθυγιεινά τρόφιμα, τα γεύματα που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και τα τρόφιμα που καταψύχονται, εκτίθενται σε ακτινοβόληση ή είναι γενετικά τροποποιημένα1 ή έχουν υποστεί εξαντλητική επεξεργασία.
Τα ξύλα, οι καύσιμες ύλες και τα μέταλλα, επίσης αποτελούν μορφές μετασχηματισμένης ηλιακής ενέργειας. Ουσιαστικά, όλες οι μορφές ύλης είναι «παγωμένο» φως. Τα κύτταρα μας είναι αποθήκες ηλιακής ενέργειας. Η γλυκόζη και το οξυγόνο που τους παρέχουμε είναι προϊόντα του ήλιου. Δεν θα μπορούσαμε καν να σκεφτούμε αν δεν είχαμε τα μόρια της γλυκόζης και του οξυγόνου που ενεργοποιούνται από τον ήλιο.
—————————————————————————-
1 Το 1998, επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία. Ερευνητές από το έγκριτο Ινστιτούτο Ερευνών Κ,οννεΚ του Αμπερντίν της Μεγάλης Βρετανίας, διαπίστωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα ινδικών χοιριδίων. Περίπου το 60 τοις εκατό των επεξεργασμένων τροφίμων που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ -από χάμπουργκερ μέχρι παγωτά- μπορεί να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα υλικά.
—————————————————————————
Ο αέρας, ο οποίος θερμαίνεται από τον ήλιο, απορροφά νερό από τους ωκεανούς, περνώντας από πάνω τους. Καθώς οι εμπλουτισμένες με υγρασία αέριες μάζες μετακινούνται πάνω από το έδαφος και ανυψώνονται, ψύχονται και απελευθερώνουν ένα τμήμα της υγρασίας που απορρόφησαν. Αυτό το νερό πέφτει στη γη με τη μορφή βροχής ή χιονιού και συγκεντρώνεται στους ποταμούς. Έτσι, το νερό παροχετεύεται στο έδαφος και τα φυτά.
Ανάλογα με τη θέση του σε σχέση με την περιστροφή της γης, τη θέση της σελήνης και την εσωτερική περιοδική δραστηριότητα του (περιοδικότητα των ηλιακών κηλίδων), ο ήλιος ρυθμίζει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια του κλίματος και των εποχιακών αλλαγών της γης, όπως τη θερμοκρασία, τη βροχόπτωση, το σχηματισμό σύννεφων, των περιόδων ξηρασίας κτλ.
Ο πλανήτης γη δεν φιλοξενεί μονάχα τον άνθρωπο. Ο ήλιος καλείται να στηρίξει και άλλα είδη, όπως τα φυτά, τα ζώα, τα έντομα και τα μικρόβια, χωρίς τα οποία η ζωή δεν θα ήταν εφικτή. Η μαθηματική πολυπλοκότητα που βρίσκεται πίσω από ένα τόσο σύνθετο σύστημα όπως η πλανητική ζωή, είναι ασύλληπτη και δεν θα μπορούσε να καταγραφεί ούτε από ένα τρισεκατομμύριο ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο, ο ήλιος, χωρίς να υποπίπτει σε σφάλματα, υπολογίζει με ακρίβεια τι χρειάζεται κάθε είδος προκειμένου να ανταποκριθεί στους εξελικτικούς του στόχους.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από τον ήλιο έχουν ποικίλα μήκη, τα οποία καθορίζουν την επίδραση τους. Κυμαίνονται από 0,00001 νανόμετρο (αφορά τις κοσμικές ακτίνες· το νανόμετρο ισούται με ένα δισεκατομ-μυριοστό του μέτρου) έως και 4.990 χιλιόμετρα (αφορά τα ηλεκτρικά κύματα). Υπάρχουν κοσμικές ακτίνες, ακτίνες γάμμα, ακτίνες Χ, διάφοροι τύποι υπεριωδών ακτινών, το ορατό φάσμα του φωτός (αποτελείται από επτά χρωματικές ακτίνες), το φάσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας, τα ραδιοκύματα και τα ηλεκτρικά κύματα.
Τα πιο πολλά από αυτά τα ενεργειακά κύματα απορροφώνται και χρησιμοποιούνται για διάφορες διεργασίες που εξελίσσονται στα στρώματα της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τη γη. Μόνο ένα μικρό τμήμα από αυτά, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, φτάνει στην επιφάνεια της γης. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οφθαλμός αντιλαμβάνεται μόλις το 1 τοις εκατό του φάσματος. Παρότι δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τα υπεριώδη και υπέρυθρα κύματα, αυτά ασκούν ισχυρή επίδραση επάνω μας. Ουσιαστικά, το υπεριώδες φως εμφανίζει την πιο έντονη βιολογική δραστηριότητα. Ανάλογα με τη θέση της γης και την εποχή, η ένταση του υπεριώδους φωτός και των άλλων τύπων φωτός αυξομειώνεται. Αυτό επιτρέπει σε όλες τις μορφές ζωής να υφίστανται διαρκώς τις περιοδικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανανέωση τους.

Η Θαυμαστή Θεραπευτική Δύναμη του Υπεριώδους Φωτός

αυτή η άποψη αρχίζει να καταρρέει λόγω της κραυγαλέας απουσίας επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα της ηλιοθεραπείας. Αντί γι’ αυτό, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελλιπής έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η ελλιπής έκθεση στον ήλιο ευθύνεται για 50.000 θανάτους από καρκίνο ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν εύκολα χάρη στη βιταμίνη Ο την οποία παράγει ο οργανισμός, ανταποκρινόμενος στην τακτική έκθεση στον ήλιο.
Δυστυχώς, τα παράθυρα, οι τοίχοι, τα γυαλιά ηλίου, τα αντηλιακά και τα ρούχα εξουδετερώνουν κυρίως την υπεριώδη ακτινοβολία. Πριν ανακαλυφθούν η πενικιλίνη και τα αντιβιοτικά τη δεκαετία του 1930, οι γιατροί (οι Ευρωπαίοι τουλάχιστον) έτρεφαν εκτίμηση για τη θεραπευτική δύναμη του ήλιου. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού, θεωρούσαν ότι η ηλιοθεραπεία ήταν η πιο αποτελεσματική αγωγή για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων.
Έρευνες έδειξαν ότι η έκθεση των ασθενών σε ελεγχόμενες ποσότητες ηλιακού φωτός μείωσε σε αξιοσημείωτο βαθμό την αρτηριακή πίεση (έως και κατά 40 mm Hg), ελάττωσε τη χοληστερόλη και μείωσε το σάκχαρο του αίματος στους διαβητικούς. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση στις τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων, δηλαδή των κυττάρων που συντελούν στην πρόληψη της νόσησης. Οι ασθενείς που υπέφεραν από ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπαστική κολίτιδα, αρτηριοσκλήρυνση, αναιμία, κυστίτιδα, έκζεμα, ακμή, ψωρίαση, έρπητα, λύκο, ισχιαλγία, νεφρικά προβλήματα, άσθμα, ακόμα και εγκαύματα, ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις θεραπευτικές ακτίνες του ήλιου.
Ο γιατρός και συγγραφέας δρ Auguste Rollier υπήρξε ο διασημότερος θιασώτης της ηλιοθεραπείας στην εποχή του. Στο απόγειο της καριέρας του, διηύθυνε 36 κλινικές στο Leysin της Ελβετίας, οι οποίες διέθεταν συνολικά πάνω από χίλιες κλίνες. Οι κλινικές βρίσκονταν σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, ώστε οι ασθενείς να εκτίθενται σε υψηλότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας απ’ ό,τι στα χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Ο δρ Rollier χρησιμοποιούσε την υπεριώδη ακτινοβολία για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η φυματίωση, η ραχίτιδα, η ευλογιά, ο ερυθηματώδης λύκος και οι ανοιχτές πληγές. Ακολούθησε τα χνάρια του Δανού γιατρού δρα Niels Finsen, ο οποίος απέσπασε το βραβείο Νόμπελ το 1903 για τη θεραπευτική του αγωγή κατά της φυματίωσης, αγωγή που βασιζόταν στο υπεριώδες φως. Ο δρ Rollier διαπίστωσε ότι ο ιδανικός συνδυασμός για βέλτιστα αποτελέσματα είναι η ηλιοθεραπεία νωρίς το πρωί, σε συνδυασμό με μία θρεπτική διατροφή.
Οι θαυμαστές θεραπείες της φυματίωσης και άλλων παθήσεων που πέτυχαν εκείνοι οι γιατροί, αποτέλεσαν πρώτη είδηση εκείνη την εποχή. Αυτό που είχε εντυπωσιάσει τους γιατρούς τότε, ήταν το γεγονός ότι οι θεραπευτικές ακτίνες του ήλιου είναι αναποτελεσματικές αν ο ασθενής φορά γυαλιά ηλίου. (Τα γυαλιά ηλίου φιλτράρουν σημαντικές ακτίνες του φάσματος του φωτός, οι οποίες είναι απαραίτητες για βασικές λειτουργίες του οργανισμού.) Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μάτια μας προσλαμβάνουν αυτές τις ακτίνες ακόμα και όταν βρισκόμαστε στη σκιά.
Το 1933, είχε διαπιστωθεί ότι η ηλιοθεραπεία είναι αποτελεσματική για πάνω από 165 παθήσεις. Ωστόσο, μετά το θάνατο του ΚοΙΙίεΓ το 1954 και την αλματώδη άνοδο της φαρμακοβιομηχανίας, η ιατρική κοινότητα σταμάτησε να χρησιμοποιεί την ηλιοθεραπεία. Στα μέσα της, δεκαετίας του 1960, τα νέα «θαυματουργά» φάρμακα είχαν αντικαταστήσει τη θεραπευτική δύναμη του ήλιου, ενώ στη δεκαετία του 1980 ο κόσμος ήδη βομβαρδιζόταν με προειδοποιήσεις  για τον καρκίνο του δέρματος «που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της ηλιοθεραπείας».
Σήμερα, ο ήλιος θεωρείται ο κύριος υπαίτιος για τον καρκίνο του δέρματος, για ορισμένους τύπους καταρράκτη που προκαλούν τύφλωση, καθώς και για τη φωτογή-ρανση του δέρματος. Μόνο όσοι παίρνουν το «ρίσκο» και εκτίθενται στον ήλιο διαπιστώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα, εφόσον βέβαια δεν χρησιμοποιήσουν αντηλιακά και δεν αφήσουν το δέρμα τους να καεί. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διεγείρουν τον θυρεοειδή αδένα και προάγουν τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών, με επακόλουθο την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προάγεται η απώλεια βάρους και βελτιώνεται η μυϊκή ανάπτυξη. Τα ζώα εκτροφής παχαίνουν πιο γρήγορα όταν δεν εκτίθενται στον ήλιο και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε τον μυϊκό σας τόνο, κάνετε ηλιοθεραπεία σε τακτική βάση.
Η χρήση των αντιβιοτικών, η οποία αντικατέστησε την ηλιοθεραπεία, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών που αντιστέκονται σε όλες τις αγωγές, εκτός από εκείνη που προβλέπει ισορροπημένη χρήση του ήλιου, του νερού, του αέρα και της τροφής. Η μείωση ή η αποχή από οποιοδήποτε από αυτά τα τέσσερα βασικά συστατικά για τη διατήρηση της ζωής, επιφέρει · τη νόσηση.
Όποιος αποφεύγει να εκτίθεται στον ήλιο, αποδυναμώνεται και εμφανίζει σωματικές και διανοητικές διαταραχές. Η ζωτική του ενέργεια εξασθενεί βαθμιαία, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα ζωής του. Οι πληθυσμοί των χωρών της Βόρειας Ευρώπης όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία, όπου επικρατεί σκοτάδι για αρκετούς μήνες το χρόνο, έχουν υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικού στρες,  κόπωσης, νόσησης, αϋπνίας, κατάθλιψης, αλκοολισμού και αυτοκτονίας, συγκριτικά με τους πληθυσμούς που ζουν στις ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη. Επίσης, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος. Τα ποσοστά κρουσμάτων μελανώματος στις Νήσους Όρκνεϊ και Σέτλαντ (βόρεια της Σκοτίας) είναι δεκαπλάσια συγκριτικά με αυτά που εκδηλώνονται στη Μεσόγειο.
Είναι γνωστό ότι το υπεριώδες φως ενεργοποιεί μία σημαντική ορμόνη του δέρματος, τη σολιτρόλη. Η σολιτρόλη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά ρυθμιστικά κέντρα του οργανισμού και, σε συνεργασία με τη μελατονίνη (η ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση), μεταβάλλει τη διάθεση και τους καθημερινούς βιολογικούς ρυθμούς. Η αιμοσφαιρίνη χρειάζεται υπεριώδες φως για να προσδεθεί στο οξυγόνο, προκειμένου να επιτελεστούν βασικές κυτταρικές λειτουργίες. Επομένως, η ελλιπής έκθεση στον ήλιο μπορεί να θεωρηθεί συνυπεύθυνη για σχεδόν όλες τις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος και άλλων μορφών καρκίνου.