Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

hand-jar

5 πράγματα για τη διατροφή που σας τα έμαθαν λάθος


Το σνακ θα καταστρέψει την όρεξή σας, το επιδόρπιο είναι η… ανταμοιβή για κάποιες καλές επιδόσεις, πρέπει να καθαρίζετε όλο το πιάτο σας όταν είστε στο μεσημεριανό τραπέζι και άλλοι μύθοι της διατροφής.

Ήσασταν κι εσείς μέλος του… κλαμπ; Αν ναι, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε κάποιες από τις διατροφικές συνήθειες με τις οποίες σάς μεγάλωσαν οι γονείς σας.
Διαβάστε παρακάτω πέντε απαρχαιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τις τροφές που μπορεί να έχετε ακούσει από τους γονείς σας και μάθετε ποια είναι η πραγματικότητα.
1. Μην τσιμπολογάτε, γιατί θα σας κοπεί η όρεξη
Στην πραγματικότητα, το τσιμπολόγημα μπορεί να είναι υγιές, εφ όσον μπορείτε να επιλέξετε με σύνεση. Τα σνακς διατηρούν το σάκχαρο του αίματος σταθερό και δεν σας αφήνουν να πεινάσετε μεταξύ των γευμάτων. Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να μένετε περισσότερες από τέσσερις ώρες χωρίς φαγητό, γι’ αυτό θα πρέπει να τρώτε είτε κάποιο σνακ, είτε ένα γεύμα.
Δοκιμάστε να πάτε λίγο πίσω τα γεύματά σας, ώστε να μπορείτε να έχετε ένα-δυο σνακς καθημερινά μεταξύ των 100 και 200 θερμίδων. Καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι και τα λαχανικά.
2. Αδειάστε όλο σας το πιάτο
Δεν είναι έγκλημα να αφήσετε λίγο φαγητό στο πιάτο σας. Αντίθετα, επιβάλλεται να το κάνετε όταν το σώμα λέει ότι έχει χορτάσει.
Καθώς τρώτε παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Αισθάνεστε γεμάτοι; Τρώτε μόνο και μόνο επειδή εξακολουθεί να υπάρχει φαγητό στο πιάτο σας; Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τρώτε έξω. Το φαγητό έξω είναι ελκυστικό και μπορείτε να φάτε τα πάντα μόνο και μόνο επειδή έχετε πληρώσει γι’ αυτά. Αν οι μερίδες είναι μεγάλες είτε μοιραστείτε το φαγητό με κάποιον φίλο είτε ζητήστε να σας πακετάρουν το μισό για το σπίτι.
3. Μην τρώτε πριν από την άσκηση, θα σας κάνει κακό
Δεν γίνεται βεβαίως να τρέξετε ή να γυμναστείτε γενικότερα μετά το γεύμα ή το δείπνο, αλλά λίγο φαγητό 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από την άσκηση θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την προπόνησή σας.
Λίγο φαγητό πριν από την άσκηση θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας και θα βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε το πρόγραμμά σας. Επιλέξτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σνακ χαμηλό σε φυτικές ίνες, με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, περίπου 100-200 θερμίδες, όπως ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα, μια φέτα του τοστ ή μια ενεργειακή μπάρα. Τα φρούτα είναι επίσης κατάλληλα αν και δεν έχουν πολλή πρωτεΐνη (προσθέστε λίγα καρύδια για να είστε εντάξει).
4. Βιαστείτε, πρέπει να φύγετε για το σχολείο!
Μήπως οι γονείς σας σάς πίεζαν να βιαστείτε να φάτε το πρωινό σας, ώστε να είστε στην ώρα σας στο σχολείο; Αν εξακολουθείτε να τρώτε βιαστικά μπορεί να μην καταφέρετε να «ακούσετε» το σώμα σας που σας λέει ότι έχετε χορτάσει.
Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να εγγράψει ο εγκέφαλος ότι αισθάνεστε χορτάτοι. Αν λοιπόν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να συσσωρεύσετε παραπάνω τροφή από αυτή που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σας.
5. Αξίζετε επιδόρπιο σήμερα
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή. Στέλνει λάθος μήνυμα. Το φαγητό το χρησιμοποιούμε για να χορτάσουμε επειδή πεινάμε, όχι επειδή είμαστε καλοί σε κάτι και αξίζουμε ένα βραβείο.
Είναι σπουδαίο να ανταμείβετε τον εαυτό σας ή να σας ανταμείβουν οι άλλοι για μια επιτυχία σας, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται με φαγητό. Μπορεί να γίνει με μια βόλτα, μια εκδρομή, μια ταινία, ένα μανικιούρ. Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσετε ότι δεν πρέπει να φάτε μόνο και μόνο επειδή σας αξίζει μια επιβράβευση, τόσο το καλύτερο.
http://www.medinova.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου