Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ντάνιελ μίτελ: η ενθύμηση του αληθινού μας εαυτού

Ντάνιελ Μίτελ: Η ενθύμηση του αληθινού μας εαυτού

Η Εναλλακτική Δράση σας παρουσιάζει έναν από τους πλέον γνωστούς δασκάλους διαλογισμού στον κόσμο, τον Ντάνιελ Μίτελ. Ο Ντάνιελ Μίτελ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να «εμπνεύσει τον κόσμο να μετατοπιστεί από τη βία στην ειρήνη και από το θυμό στην αγάπη», όπως λέει ο ίδιος. Πως το καταφέρνει αυτό; Μέσω ειδικών τεχνικών και διαλογισμών που οδηγούν τον άνθρωπο να μετατοπίσει τη δημιουργική του δύναμη από το νου στην καρδιά.
Σε λίγο διάστημα ο Ντάνιελ Μίτελ θα βρίσκεται στην Ελλάδα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Τη συνέντευξη πήρε η Δήμητρα Τσακίρογλου.
Ντάνιελ, διδάσκεις τους μαθητές να ζουν από την Καρδιά. Όταν μιλάς για την Καρδιά, σε τι αναφέρεσαι συγκεκριμένα;
Μέσα στο φυσικό όργανο της καρδιάς, υπάρχει ένας ιδιαίτερος χώρος όπου μπορούμε να μετακινήσουμε το πνεύμα μας και να ζούμε κυριολεκτικά από εκεί.
Οι ιερές γραφές, συμπεριλαμβανομένων της Βίβλου, των Ουπανισάδων και του Πεντάτευχου, κάνουν υπαινικτικές αναφορές στον χώρο αυτόν και γνωρίζουμε ότι όλοι όσοι βαδίζουν τον δρόμο της πραγμάτωσης του Θεού χρησιμοποιούν συνειδητά τον χώρο αυτόν μέσα στην καρδιά ως τρόπος ζωής και δημιουργίας. Ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά ο οίκος μας και όταν αρχίσουμε να αισθανόμαστε και να πράττουμε μέσα από την Καρδιά, δεν υπάρχει γυρισμός! Το να είναι η ανθρωπότητα στην Καρδιά είναι ένα φυσικό, αλλά και ισχυρό, βήμα εξέλιξης!
Γιατί έχει σημασία να δημιουργούμε συγκεκριμένα από την Καρδιά;
Πριν από πολλούς αιώνες, δημιουργούσαμε μόνο από την Καρδιά. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, και επειδή ζούμε σε έναν δυαδικό κόσμο, περάσαμε στην δημιουργία από τον εγκέφαλο. Όλες οι πνευματικές σχολές και οι θρησκείες, όλοι οι Δάσκαλοι και οι Μυστικιστές Μοναχοί μιλούν για έναν χώρο μέσα στην Καρδιά όπου έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε χωρίς παρενέργειες.
Ο παππούς μου, που ήταν Ορθόδοξος ιερέας, πάντα μου έλεγε «Μπες στην καρδιά και δες τον κόσμο από εκεί. Αγάπα από εκεί. Δημιούργησε από εκεί». Γνώριζε για την δημιουργία από την καρδιά.
Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία από την Καρδιά διότι η δημιουργία από εκεί δεν είναι πολωμένη και δεν έχει παρενέργειες. Η Καρδιά είναι Ενοποιημένη και ό,τι δημιουργούμε από εκεί είναι, επίσης, ενοποιημένο.
Αντιθέτως, η δημιουργία από τον εγκέφαλο φέρει μια θετική και μια αρνητική όψη. Θα λάβουμε την θετική όψη, ή αυτό που θέλουμε να έχουμε μπροστά μας, αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να δούμε και την άλλη όψη της δημιουργίας μας: την αρνητική όψη που έρχεται από πίσω και που καταστρέφει την ζωή μας! Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία από την Καρδιά είναι η πιο σημαντική διαδικασία που θα πρέπει να μάθει κανείς!
Διδάσκεις, επίσης, την Απεικόνιση από την Καρδιά. Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για αυτή την διαδικασία;
Η Απεικόνιση από την Καρδιά είναι μια διαδικασία με την οποία αλλάζουμε την «πραγματικότητα» μας… ας το θέσουμε έτσι. Οι Θιβετανοί Δάσκαλοι μου είχαν πει ότι τα πάντα γύρω μας είναι ένα όνειρο, μια απεικόνιση, και εφάρμοζαν αυτό το αρχαίο σύστημα της Απεικόνισης από την Καρδιά για να μου αποδείξουν ότι είχαν δίκιο.
Με δίδαξαν πώς να μετακινώ το πνεύμα μου, την προσοχή μου και την πρόθεσή μου στην καρδιά και στη συνέχεια μου έδιναν ένα σύνολο εικόνων που άλλαζε εντελώς την «πραγματικότητα» την οποία αντιλαμβανόμουν εκείνον τον καιρό. Το γεγονός ότι σε κάποιους που εφαρμόζουν τις τεχνικές της Απεικόνισης από την Καρδιά συμβαίνουν κυριολεκτικά θαύματα με κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένο. Το επόμενο βιβλίο μου, μάλιστα, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Απεικόνιση από την Καρδιά.
Πώς μας βοηθά η Απεικόνιση από την Καρδιά στην ενθύμηση του πραγματικού μας εαυτού;
Όλοι φέρουν μέσα τους ακάθαρτη ενέργεια από το παρελθόν. Αν δεν απελευθερώσεις την ενέργεια αυτή, δεν θα είσαι σε θέση να μετατοπιστείς σε ένα ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας. Εφαρμόζοντας τις τεχνικές της Απεικόνισης από την Καρδιά, καθαρίζεις την ενέργειά σου, απεγκλωβίζεσαι από το παρελθόν και είσαι σε θέση να επανασυνδέεσαι με τον Αληθινό Εαυτού σου.
Αυτή την στιγμή, η Αυθεντία μέσα σου κοιμάται. Και ο νους, ο υπηρέτης, έχει πάρει τη θέση της, παίζοντας αυτόν το ρόλο. Μάλιστα, ο υπηρέτης ούτε καν σε υπηρετεί. Ο υπηρέτης δημιουργείται από τον έξω κόσμο και τους νόμους του. Όταν διαχέεται φως στην επίγνωσή σου μέσα από τις ασκήσεις Απεικόνισης από την Καρδιά, όλη η σκλαβιά που έχει δημιουργήσει ο νους καίγεται στην πυρά και τότε γίνεσαι η Αυθεντία του δικού σου πεπρωμένου.
Μέσω της εφαρμογής του συστήματος Απεικόνισης από την Καρδιά, παραδίδεσαι και επιτρέπεις στο εγώ σου να εξαφανιστεί. Πρόκειται για ένα σύνολο πολλών «μικρών παραδόσεων» που σε προετοιμάζει για την κύρια, ύστατη παράδοση όταν θα απαλλαγείς από το εγώ και θα βρίσκεσαι στην ροή του φωτός και της ενέργειας που θα λαμβάνεις.
Τι είναι πραγματικά ο διαλογισμός;
Ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση «δίχως νου». Αυτή η κατάσταση δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, διότι ο νους συνηθίζει να φλυαρεί αδιάκοπα, ακόμα κι όταν ονειρευόμαστε! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαλογίζεται κανείς και να παύσει αυτόν τον εξαντλητικό τρόπο ζωής. Μόλις, όμως, καταφέρεις να διαλογιστείς, επανασυνδέεσαι με τον Ανώτερο Εαυτό του, με αυτόν που είσαι πραγματικά.
Αυτό είναι ένα καταπληκτικό βήμα, διότι βλέπεις, αισθάνεσαι και αντιλαμβάνεσαι ότι ολόκληρο το Σύμπαν πάλλεται μέσα σου. Γίνεσαι ένας άδειος φορέας στον οποίον η ενέργεια εισέρχεται και εξέρχεται, καθαρίζοντας το φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό σου σώμα. Αργά ή γρήγορα, θα είσαι σε θέση να μετακινήσεις και την ιερή ενέργεια που βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής στήλης και να φωτίσεις ολόκληρο το σώμα σου. Σύμφωνα με τους μυστικιστές, όταν αυτό συμβεί, εκατομμύριοι Ήλιοι ακτινοβολούν από μέσα σου!
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποιος διαλογισμός είναι κατάλληλος για τον καθένα μας προσωπικά;
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Δεν είναι εύκολο να βρεις τον Δάσκαλό σου και το σύστημα εκείνο που ταιριάζει με την ενέργειά σου, τον τρόπο ζωής σου, το περιβάλλον σου και το πολιτιστικό σου υπόβαθρο. Πάντα λέω, όμως, ότι ο Ανώτερος Εαυτός σου θα σε καθοδηγήσει τελικά προς την σωστή κατεύθυνση. Ίσως χρειαστεί να περάσεις από πολλές διαφορετικές μεθόδους και από πολλά πνευματικά συστήματα. Τελικά, όμως, αν επιμείνεις να βρεις τον Εαυτό σου, θα τα καταφέρεις!
Δεν έχει σημασία αν το σύστημα αυτό θα είναι το Τσι Γκόγκ, το Τάι Τσι, η Γιόγκα, ο Υπερβατικός Διαλογισμός, η Απεικόνιση από την Καρδιά ή οι διαλογισμοί της Αφύπνισης της Πεφωτισμένης Καρδιάς. Τελικά, θα βρεις ποιο είναι αυτό. Και τα αποτελέσματα θα είναι καταπληκτικά. Πέρυσι το Νοέμβριο, διάβασα ότι το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκάλυψε μια έρευνα που απέδειξε μέσω της μαγνητικής τομογραφίας ότι ο διαλογισμός αναδομεί κυριολεκτικά την «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου μέσα σε 8 εβδομάδες. Τι άλλο να θέλει κανείς;
Αρκεί μόνο ο διαλογισμός για να θυμηθούμε τον Αληθινό μας Εαυτό;
Πιστεύω ότι ο διαλογισμός είναι μέρος μόνο της διαδικασίας επανασύνδεσης με αυτό που είμαστε αληθινά. Το να προσέχουμε την διατροφή μας, να φροντίζουμε την Μητέρα Γη, να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, να εκπαιδεύουμε την νέα γενιά είναι μερικά από τα βήματα που μάς οδηγούν σε αυτό.
Αναφέρεσαι συχνά στην προσευχή που συνήθως συνδέουμε με την θρησκεία. Τι είναι η προσευχή και τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από αυτήν;
Ο Διαλογισμός, η Προσευχή και ο Στοχασμός είναι από τα πιο σημαντικά βήματα προς την ενοποίηση με τον Συμπαντικό Πατέρα, τον Αιώνιο Υιό και το Άπειρο Πνεύμα. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην προσευχή γιατί είναι ένα μέσον επικοινωνίας με την Θειότητα. Και είναι εύκολο. Απλά μπαίνεις στην καρδιά σου και περιμένεις μέχρι να επέλθει η απόλυτη σιγή και ηρεμία. Αισθάνεσαι την ενέργεια γύρω σου, αισθάνεσαι την δόνηση της καρδιάς και επιτρέπεις στην προσευχή να εισέλθει μαζί με αυτή την ιερή σιγή.
Δεν χρειάζεσαι γραπτές προσευχές. Φυσικά, αν θες, μπορείς να τις χρησιμοποιείς, αλλά να θυμάσαι ότι η Καρδιά σου πάντα θα σε καθοδηγεί να χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη προσευχή, την οποία θα λες μέσα από όλη σου την ύπαρξη. Θυμήσου ότι η προσευχή δεν είναι ένα αίτημα προς την Θειότητα, ούτε μια απαίτηση από Αυτήν. Είναι μια οικεία συνομιλία με τα Ανώτερα Επίπεδα της Συνειδητότητας ή με την Μητέρα Γη και τον Πατέρα Ουρανό. Αν εφαρμόσεις σωστά την διαδικασία, θα επέλθει η σωστή απάντηση. Η προσευχή σου θα εισακουστεί!
Είσαι και Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών και διδάσκεις την άσκηση με την ενέργεια μέσα από το φυσικό σώμα. Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις πώς μπορεί αυτό να μας οδηγήσει στην ενθύμηση του αληθινού μας εαυτού;
Πάντα παρομοιάζω την άσκηση με την ενέργεια μέσα από τις Πολεμικές Τέχνες (ειδικά μέσω του Τάι Τσι) με την κίνηση εντός ενός ωκεανού φωτός. Φαντάσου να μπορούσες να το κάνεις αυτό. Δηλαδή, να περπατάς, να κινείσαι και να ζεις σε αυτόν τον ωκεανό ενέργειας. Όταν το κάνεις αυτό, επανασυνδέεσαι άμεσα με την πραγματική Πηγή απ’ όπου όλοι προερχόμαστε. Θυμάσαι ξαφνικά ότι δεν είσαι απλά αυτό το σώμα και ο νους. Κι όταν το θυμηθείς αυτό, γίνεσαι ένα με το Αιώνιο Σύμπαν, ένα με τον Ωκεανό της Ενέργειας και θυμάσαι ποιος είσαι αληθινά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Ντάνιελ Μίτελ επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.danielmitel.com & www.heartimagery.org.
Για τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.agathi.net και www.demetrateresa.com.
Daniel MitelΟ Ντάνιελ Μίτελ ταξιδεύει ανά τον κόσμο, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν την στενή σύνδεσή τους με τον Θεό. Είναι από τους πλέον γνωστούς Δασκάλους Διαλογισμού στον κόσμο και ζωντανό παράδειγμα της εσωτερικής δύναμης που μπορεί ο καθένας να αποκτήσει αξιοποιώντας την ανιδιοτελή αγάπη της Καρδιάς.
Είναι, επίσης, Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών (Τάι Τσι) και έχει απονεμηθεί την Μαύρη Ζώνη στο Καράτε (5ο DAN) από την Παγκόσμια Ένωση Καράτε της Ιαπωνίας (WJKA).
Ο Ντάνιελ είναι αφιερωμένος στο να εμπνέει τον κόσμο να μετατοπιστεί από την βία στην ειρήνη και από τον θυμό στην αγάπη.
Έχει γράψει το βιβλίο «Τώρα είναι η Αιωνιότητα» όπου περιγράφει την μαθητεία του και το οποίο είναι ένας θησαυρός διαλογισμών και τεχνικών Απεικόνισης από την Καρδιά. Μέσω των πνευματικών βιωματικών εργαστηρίων του, ο Ντάνιελ μοιράζεται ένα μήνυμα ελπίδας και δυνατοτήτων σε όσους επιθυμούν να βιώσουν μια νέα κατανόηση της ζωής• μια κατανόηση που πηγάζει από την Καρδιά.
Μέσα από το έργο του, τα βιωματικά εργαστήρια και τα πνευματικά συνέδρια, έχει αλλάξει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων.


Read more: http://enallaktikidrasi.com/

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά του συνειδητού ονειρέματος



O έλεγχος που μπορεί να έχει κάποιος στα όνειρά του προκειμένου να ζήσει όσα δεν μπορεί στην πραγματική του ζωή, αποτελεί μια πολύ δελεαστική ιδέα. Ορισμένα άτομα, οι λεγόμενοι διαυγείς ονειροπόλοι, μπορούν να το καταφέρουν αυτό. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο και από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ψυχιατρική στο Μόναχο ανακάλυψαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που επιτρέπει την αυτοαντανάκλαση είναι μεγαλύτερη στους διαυγείς ονειροπόλους. Έτσι, οι διαυγείς ονειροπόλοι είναι πιθανόν να διαθέτουν περισσότερη αυτοαντανάκλαση όταν είναι ξύπνιοι.
Οι διαυγείς ονειροπόλοι όταν ονειρεύονται έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος. Μερικές φορές, παίζουν ακόμα και ενεργό ρόλο στα όνειρά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, έχουν μια τέτοια εμπειρία μόνο μερικές φορές τον χρόνο και μόνο ελάχιστοι σχεδόν κάθε βράδυ. Σε φόρουμ συζητήσεων στο διαδίκτυο και διάφορα blog υπάρχουν πολλές οδηγίες και συμβουλές για το συνειδητό ονείρεμα. Ενδεχομένως, είναι στενά συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ικανότητα της αυτοαντανάκλασης, δηλαδή τη λεγόμενη μεταγνώση.
Οι νευροεπιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ψυχιατρική συνέκριναν τη δομή του εγκεφάλου των διαυγών ονειροπόλων και άλλων συμμετεχόντων οι οποίοι είτε ποτέ είτε σπανίως μόνο είχαν συνειδητά όνειρα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο πρόσθιος προμετωπιαίος φλοιός, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις συνειδητές γνωστικές διαδικασίες και παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα της αυτοαντανάκλασης, είναι μεγαλύτερος στους διαυγείς ονειροπόλους.
Οι διαφορές στην περιοχή του πρόσθιου προμετωπιαίου φλοιού ανάμεσα στους διαυγείς και τους μη διαυγείς ονειροπόλους δείχνουν ότι το συνειδητό ονείρεμα και η μεταγνώση είναι πράγματι στενά συνδεδεμένα. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από τομογραφίες εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκαν όταν οι συμμετέχοντες έλυναν μεταγνωστικά τεστ ενώ ήταν ξύπνιοι. Οι τομογραφίες έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό ήταν υψηλότερη στους διαυγείς ονειροπόλους. Η Elisa Filevich, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, αναφέρει τα εξής: «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η αυτοαντανάκλαση στην καθημερινή ζωή είναι πιο έντονη στα άτομα που μπορούν εύκολα να ελέγξουν τα όνειρά τους».
Οι ερευνητές επίσης θέλουν να μάθουν αν οι μεταγνωστικές δεξιότητες μπορούν να μαθευτούν. Σε μια μελέτη παρακολούθησης, σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν εθελοντές στο συνειδητό ονείρεμα προκειμένου να εξετάσουν αν αυτό βελτιώνει την ικανότητα της αυτοαντανάκλασης.


Read more: http://enallaktikidrasi.com/2015/02/ereuna-apokaluptei-ta-mustika-tou-syneidhtou-oneirematos/#ixzz3UuZUUt00