Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014


Η Μελαγχολία των Εορτών


 Ιωάννα Κουτσοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MSc in Counselling Studies, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί το "πνεύμα των εορτών" μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχική μας διάθεση και με ποιους τρόπους μπορούμε να διαχειριστούμε και να βελτιώσουμε τα συναισθήματά μας. 




Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτη από ευχάριστες εκδηλώσεις, που μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και να θυμηθούμε τη χαρά του να είσαι παιδί. Ωστόσο, η ένταση και το πλήθος αυτών των εκδηλώσεων, αλλά και η συνεχής συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους ή αντίθετα η έλλειψη της και η μοναξιά μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση. Πολύ συχνά οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες μας να είμαστε μέσα στο "πνεύμα των γιορτών" μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να νιώθουμε μεγάλο άγχος ή μελαγχολία. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την οικονομική κρίση, τότε είναι φυσικό να νιώθουμε ιδιαίτερα πιεσμένοι αυτή την περίοδο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποιοι παράγοντες και πώς μας επηρεάζουν κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς και τρόπους για να τους διαχειριστούμε.

Κοινωνικές συναναστροφές

Είναι πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι γιορτές πρέπει να είναι μια ευτυχισμένη και τέλεια εποχή. Πολλοί άνθρωποι προσδοκούν να δουν την οικογένεια τους και να νιώσουν όμορφα που θα βρεθούν όλοι μαζί. Η συνεχής συναναστροφή με τους συγγενείς, όμως, μπορεί εύκολα φέρει στην επιφάνεια εντάσεις και συγκρούσεις, οι οποίες υπάρχουν σε κάθε οικογένεια. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να θυμόμαστε όλο το χρόνο, ώστε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από την οικογένεια μας. Έτσι, θα μειωθεί και η ένταση που μπορεί να νιώθουμε όταν βρισκόμαστε μαζί τους στις γιορτές.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι αναγκάζονται από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. εργασία, οικονομική δυσκολία) να περάσουν τις γιορτές χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους. Η μοναξιά είναι πάντα μια δύσκολη διαδικασία, όμως ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των γιορτών, που έχουν συνδεθεί με οικογενειακές στιγμές. Στην περίπτωση αυτή δεν βοηθά να μείνουμε στη θλίψη που μπορεί να φέρνει αυτή η διαδικασία. Αν ψάξουμε λίγο, πάντα θα βρούμε όμορφους τρόπους να περάσουμε τις γιορτές ακόμη και μόνοι μας.

Οικονομικοί παράγοντες

Όπως όλοι έχουμε αισθανθεί, ο οικονομικός παράγοντας έχει επηρεάσει σημαντικά κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Ειδικά στις γιορτές, τα έξοδα αυξάνονται καθώς όλοι έχουμε την επιθυμία να αγοράσουμε δώρα, να ταξιδέψουμε, να διασκεδάσουμε ή να φάμε. Για να διαχειριστούμε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση θα χρειαστεί να φανούμε πιο ευέλικτοι και να αλλάξουμε τις απαιτήσεις μας. Ένα πρώτο βήμα είναι να συζητήσουμε ανοιχτά με τους δικούς μας ανθρώπους για τη δυσκολία μας και να συμφωνήσουμε να μοιραστούμε κάποια έξοδα, όπως για παράδειγμα, τα τρόφιμα για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο. Επίσης, χρειάζεται να επιστρέψουμε σε πιο βασικές αξίες και να θυμηθούμε ότι τα χριστουγεννιάτικα δώρα δεν έχουν να κάνουν με το πόσο ακριβά θα είναι. Η χαρά κρύβεται στο ότι σκεφτήκαμε τον άλλον και του προσφέρουμε κάτι δικό μας! Επιπλέον, ένα χειροποίητο δώρο, στο οποίο αφιερώσαμε χρόνο και κόπο, δείχνει πιο καθαρά την αγάπη και τη φροντίδα μας για τον παραλήπτη, ενώ η διαδικασία κατασκευής του φέρνει στην επιφάνεια τη δική μας δημιουργικότητα.






Εποχική διαταραχή της διάθεσης


Η εποχή των γιορτών συμπίπτει με το χειμώνα και τις μεγαλύτερες νύχτες του χρόνου. Επιπλέον, ο κρύος και μουντός καιρός συχνά μας προδιαθέτει να περνάμε πολλές ώρες κλεισμένοι στο σπίτι. Αυτές οι συνθήκες συμβάλουν στην Εποχική Διαταραχή της Διάθεσης, η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος κατάθλιψης. Ως αποτέλεσμα μπορεί να βιώνουμε μελαγχολία, ελάττωση ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, κούραση και απώλεια της ενεργητικότητας μας. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι σε αυτά τα συμπτώματα, να μειώσουμε τις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας και να του δώσουμε την ευκαιρία να μοιραστεί αυτά που αισθάνεται με τους ανθρώπους που νιώθουμε κοντά μας. Και βέβαια να θυμόμαστε ότι όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα θα περάσουν με τον καιρό και ακόμα πιο σύντομα αν φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Προτάσεις

Όπως φαίνεται, υπάρχουν αρκετοί και σοβαροί παράγοντες που μπορούν να μας επηρεάσουν τη διάθεση κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν οι γιορτές εφιάλτης για εμάς. Αφού αναγνωρίσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που τις χαρακτηρίζουν, μπορούμε να κάνουμε βήματα για να αποφύγουμε το άγχος και την κατάθλιψη των γιορτών. 

Μερικές προτάσεις θα ήταν:

•    Να είστε ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας και στις απαιτήσεις σας
•    Να αναγνωρίζετε και να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας
•    Να σχεδιάζετε από πριν πόσα χρήματα θα ξοδέψετε και σε πόσες κοινωνικές εκδηλώσεις θα παρευρεθείτε
•    Να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας
•    Να ζητάτε βοήθεια ειδικού, αν νιώθετε ότι η αρνητική διάθεση επιμένει

Ιωάννα Κουτσοπούλου
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου