Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Που οφείλεται η δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων;


  Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει με πιο γλαφυρό τρόπο ένα άτομο παρά η ανεπιφύλακτη πλήρης έκφραση των συναισθημάτων του. Μπορούν να αποκαλύψουν πολύ προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό μας. Δεν είναι περίεργο λοιπόν το γεγονός του ότι στις μέρες μας όλο και περισσότερα άτομα παρουσιάζουν δυσκολία στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων τους. 
  Τελικά, ο φόβος μας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της εσωστρέφειας. Σκεπτόμαστε αρκετά πως θα αντιδράσει ο περίγυρος μας, ενώ ορισμένοι άντρες πιστεύουν ότι εάν αποκαλύψουν τα συναισθήματα τους αυτό θα τους κάνει πιο ευάλωτους. 
  Οι άντρες συχνά παγιδεύονται σε κάποια παραδοσιακά αντρικά στερεότυπα. Σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα κάποια συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανυπομονησία και η στεναχώρια θεωρείται ότι είναι αποκλειστικά γυναικείες συμπεριφορές και μπορούν να εκφραστούν από τους άντρες σε περιορισμένο βαθμό.
  Εάν η έκφραση των συναισθημάτων μας κάνει να νιώθουμε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, τότε γιατί το κάνουμε; Ο λόγος για την ανάγκη αυτής της έκφρασης είναι η επίδραση που έχει σε εμάς αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Η απελευθέρωση των συναισθημάτων μας μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, απελευθερώνοντας εσωτερικές εντάσεις.
  Η συγκρατημένη έκφραση των συναισθημάτων σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις σχετικά με το τι αισθανόμαστε. Η απουσία τέτοιων εκφράσεων μπορεί να παρερμηνευτεί ως απουσία συναισθημάτων. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να ήταν σημαντικό εμπόδιο σε μια επιτυχημένη σχέση. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της δυσκολίας. 
  Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε το πρόβλημα. Αυτή η δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων σας ίσως να μην συμβαίνει πάντα. Ίσως να παρουσιάζετε πρόβλημα έκφρασης σε συγκεκριμένο περιβάλλον και με κάποια συγκεκριμένα άτομα. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό τον τομέα, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύτιμο για την περαιτέρω πορεία σας στην επίλυση του προβλήματος. 
  Έπειτα θα πρέπει να κατανοήσετε πως ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα. Ίσως να μην είχατε πάντα μια τέτοια συμπεριφορά και ίσως το πρόβλημα να ξεκίνησε μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός στο παρελθόν. Μερικές άσχημες εμπειρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην δημιουργία ορισμένων αρνητικών απόψεων για τη ζωή και το μέλλον μας.
  Συνήθως αυτοί οι φόβοι είναι η αιτία της απόκρυψης των συναισθημάτων μας. Για παράδειγμα, η γελιοποίηση ενός άντρα από κάποιον φίλο του επειδή εκείνος έκλαψε μπορεί να κάνει τον ίδιο να νιώσει πως δεν θα πρέπει να κλάψει ξανά μπροστά σε φίλους, από φόβο μήπως γελοιοποιηθεί για ακόμη μία φορά. Το παραπάνω παράδειγμα μπορεί να εξηγηθεί ως εξής. 
  Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο ανθρώπινος μηχανισμός άμυνας τείνει να λειτουργεί περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται. Έτσι και ο άντρας του παραδείγματος θα μπορούσε να νιώσει ότι δεν θα πρέπει ξανά να εκφράσει τα συναισθήματα στους φίλους του ή σε οποιοδήποτε άλλο άτομο. Εάν μπορέσετε να ανακαλύψετε αυτό το γεγονός από το παρελθόν που σας επηρέασε, τότε οι πράξεις σας μπορούν να εκλογικευτούν και να αντιμετωπιστούν πολύ πιο εύκολα. 
  Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε στόχους. Οι στόχοι σας για τις αλλαγές που θα θέλατε να κάνετε θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί ενώ κάποιοι από εμάς είναι πολύ πιο εκδηλωτικοί από κάποιους άλλους. Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε μια συμπεριφορά με την οποία θα νιώθετε άνετα.
  Μην περιμένετε να αλλάξετε μέσα σε μια μέρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο, προχωρήστε αργά και εξετάστε τη συμπεριφορά σας. Κάντε τον εαυτό σας να νιώσει όσο πιο ασφαλής γίνεται. Για παράδειγμα, μην ξεκινήσετε να αναδεικνύεται τα συναισθήματα σας στην δουλειά, διαλέξτε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθετε άνετα και θα εμπιστεύεστε τους τριγύρω σας. 

  Διώξτε τις άσχημες σκέψεις που αφορούν τα άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν εάν αποκαλύψετε τα συναισθήματα σας. Ξεκινήστε να εξετάζετε όλες τις πιθανές εκδοχές μιας τέτοιας κατάστασης. 
  Όταν νιώσετε έτοιμοι, δοκιμάστε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας και παρατηρήστε τι θα συμβεί. Αξιολογήστε αυτή την ειλικρίνεια και οδηγηθείτε από αυτή. Προχωρήστε σιγά, σιγά και δοκιμάστε τον εαυτό σας. Αυτό θα ελαττώσει τους φόβους σας και θα σας βοηθήσει να σημειώσετε πρόοδο.
  Τέλος αποδεχτείτε τα όρια σας. Προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές και αποδεχτείτε το ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείτε να είστε τόσο απελευθερωμένοι όσο θα θέλατε να είστε, αλλά τουλάχιστον αυτές οι αλλαγές μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στους στόχους σας.
  Επίσης θυμηθείτε ότι η απόκρυψη των συναισθημάτων σας δεν σημαίνει ότι δεν έχετε. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δείξετε πως νιώθετε στον κόσμο που σας περιβάλει. Για παράδειγμα, αυτά που κάνετε, που λέτε και η γλώσσα του σώματος σας είναι πάντα μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για την αποκάλυψη των συναισθημάτων σας χωρίς να χρειάζεται να συζητήσετε για τα συναισθήματα σας.
  Εάν δεν τα καταφέρνετε καλά με έναν τρόπο μπορείτε πάντα να τα καταφέρεται με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.
Πηγή:http://chalmantzi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου