Translate

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

30 και... μόνη;Tελικά δεν έχει καμία σημασία για το πως κατέληξες να είσαι 30 και να μην έχεις μια σχέση που να οδηγεί κάπου. Μπορεί να έφταιγε ο μακροχρόνιος δεσμός σου που μόλις άκουσε την λέξη «επισημοποίηση» βγήκε για τσιγάρα και δεν ξαναγύρισε! Μπορεί να φταιει το γεγονός ότι ακόμα δεν βρήκες έναν άνθρωπο που με αυτόν να μπορείς να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Μπορεί να ήσουν πολύ απασχολημένη με την καριέρα σου ή πολύ απλά μπορεί να παντρεύτηκες νωρίς και να χώρισες νωρίς. H πιθανώς να μην πιστεύεις στο θεσμό του γάμου. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για την κατάσταση σου αλλά είναι πολύ καλές δικαιολογίες για να βγεις από την δύσκολη θέση όταν η μαμά ρωτήσει: - Eσύ τελικά πότε θα φτιάξεις τη ζωή σου και πότε θα νοικοκυρευτείς;

Τι της απαντάς; Πως θα σηκώσεις το ψυχολογικό φορτίο με το οποίο θα σε επιβαρύνει ο περίγυρος εάν βρεθείς σε αυτή την κατάσταση, ασχέτως αν είναι επιλογή σου; Το άμεσο οικογενειακό σου περιβάλλον θα σου θέσει τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα :

- Πότε θα κάνεις παιδιά;

- Δεν ξέρεις ότι όσο περνούν τα χρόνια δεν γίνεσαι νεότερη ;

- Θα μείνεις γεροντοκόρη ;

- Σκέφτεσαι ότι οι άλλοι θα λένε ότι είσαι προβληματική και παράξενη;

Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν αφήνουν καμία γυναίκα ανεπηρέαστη και ειδικά τις γυναίκες που αισθάνονται μια γενικότερη ανασφάλεια είτε με την εμφάνιση τους , είτε με την ικανότητα τους να διατηρήσουν μια σχέση , είτε με την ηλικία τους , είτε με την μοναξιά. Πως μπορούν οι μόνες γυναίκες άνω των τριάντα να προστατεύσουν τον εαυτό τους από αυτό τον ψυχολογικό πόλεμο και να μην απογοητευτούν από τον έρωτα και τη ζωή τους γενικότερα;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναρωτηθεί μια γυναίκα είναι η πραγματική αιτία της μοναξιάς. Θέλει να είναι μόνη; Έχει όντως θέσει άλλες προτεραιότητες στη ζωή της πριν τον γάμο; Μήπως δεν είναι επιλογή της αλλά ενώ επιθυμεί να παντρευτεί δεν βρίσκει μια σωστή σχέση ή δεν έχει προτάσεις; Η λίστα με τα αίτια της μοναξιάς μπορεί να είναι ατελείωτη. Το βασικό είναι να τα ανακαλύψει γιατί είναι μόνη. Με αυτό τον τρόπο , θα είναι σε θέση να αντικρούσει οποιαδήποτε σχόλια γίνονται και δεν την εκφράζουν ενώ παράλληλα θα αποφεύγει την εσωτερική σύγκρουση.

Το δεύτερο βήμα είναι να θέσει στόχους για το μέλλον της και να αποφασίσει ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της όσο αφορά την σχέση της. Ψάχνει για μια εφήμερη σχέση ή για μια σχέση με προοπτικές που θα οδηγήσει σε γάμο. Στην ηλικία των 20-28 είναι απόλυτα κατανοητό εάν μια γυναίκα ψάχνει για μια εφήμερη σχέση που ο μόνος της σκοπός είναι διασκέδαση ή η εξερεύνηση. Μετά τα 30 οι συναισθηματικές ανάγκες αλλάζουν και αλλάζει επίσης και το είδος της σχέσης που πιθανό να επιθυμεί μια γυναίκα. Εάν λοιπόν εξακολουθεί να ψάχνει για μια εφήμερη σχέση γιατί δεν αναζητά την δέσμευση τότε αναμφισβήτητα θα είναι πιο ελαστική με τις επιλογές της ενώ αντίθετα εάν ψάχνει για μια σχέση με σκοπό τον γάμο θα πρέπει να λάβει υπόψη της περισσότερους παράγοντες για να αξιολογήσει την σχέση που θα δημιουργήσει. Προσοχή όμως! Η επιλογή της σχέσης με προοπτικές εμπερικλείει τρεις βασικούς κινδύνους :

Κίνδυνος πρώτος: Μια γυναίκα μπορεί να παραμείνει μόνη γιατί βάζει τον «πήχη» πολύ ψηλά και στοχεύει σε κατηγορίες ανδρών που είτε δεν της ταιριάζουν είτε δεν θα την προτιμούσαν σαν σύντροφο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μάθει να βλέπει τον εαυτό της αντικειμενικά και να έχει αντικειμενικές προσδοκίες. Οι χαμηλές προσδοκίες θα την οδηγήσουν σε μια σοβαρή σχέση που δεν θα της ταιριάζει ενώ οι υπερβολικά ψηλές προσδοκίες θα την απογοητεύσουν αφού είναι τρομερά δύσκολο να υλοποιηθούν.

Κίνδυνος δεύτερος : Μια γυναίκα που ψάχνει απεγνωσμένα άντρα για γάμο είναι αγχωμένη και το κάνει υπερβολικά εμφανές. Αυτή η συμπεριφορά όμως τρομάζει τους άντρες φέρνοντας της τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι αυτό ψυχραιμία! Θα πρέπει να δώσει τον κατάλληλο χρόνο και μην επικεντρώνεται αποκλειστικά στην «σοβαρή» σχέση. Εάν λειτουργήσει άνετα και αυθόρμητα , χωρίς πιέσεις και τελεσίγραφα, η σχέση θα έρθει από μόνη της.

Κίνδυνος τρίτος : Μια γυναίκα που ψάχνει για μια σχέση με προοπτική πιθανό να προσεγγίζει άντρες οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι για μια σοβαρή σχέση ή δεν έχουν δει το γάμο σαν άμεση προτεραιότητα στη ζωή τους. Θα ήταν λοιπόν λογικό , από τα πρώτα ραντεβού μια γυναίκα να προσπαθήσει να καταλάβει τι πραγματικά επιθυμεί και το άτομο που έχει απέναντι της για το μέλλον του. Εάν οι προσδοκίες τους και τα χρονοδιαγράμματα τους απέχουν χρονικά , τότε πιθανό να υπάρξει απογοήτευση και συγκρούσεις. Η διαφορά ηλικίας λοιπόν ,η κατάσταση σχέσης καθώς και η επαγγελματική κατάσταση στη οποία θα βρίσκεται ο άντρας είναι πολύ σημαντική. Ένας άντρας μικρότερος σε ηλικία πολύ πιθανό να μην έχει πρόθεση να παντρευτεί , όπως και ένας παντρεμένος άντρας δύσκολα θα χωρίσει ή όπως ένας πρόσφατα χωρισμένος άντρας μπορεί να μην θέλει να μιλήσει για γάμο ποτέ ξανά. Ένας άντρας που δεν έχει αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία επίσης δεν θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμος για δεσμεύσεις.

Στην περίπτωση που μια γυναίκα είναι 30 και μόνη αλλά έχει και κάποιο παιδί ή παιδιά από ένα προηγούμενο γάμο θα πρέπει να σκεφτεί πολύ πιο σοβαρά το ενδεχόμενο του γάμου μιας και ο άντρας που θα βρει θα πρέπει να αγαπάει και να αποδέχεται τα παιδιά της , θα πρέπει να είναι σε θέση να γίνει θετός τους πατέρας και επίσης και τα ίδια τα παιδιά θα πρέπει να τον συμπαθούν και να τον αποδέχονται εξίσου , για να δουλέψει ο γάμος και κατ επέκταση η οικογένεια. Μια γυναίκα μόνη με παιδιά λειτουργεί ως πρότυπο για τα παιδιά της και δεν θα πρέπει ποτέ να τους δίνει άσχημες εικόνες ή λόγους για να νιώθουν ανασφάλεια στην οικογένεια με καταστροφικές επιπτώσεις στην μελλοντική τους ζωή ως ενήλικες.

Εάν είστε μια γυναίκα μόνη στα τριάντα ή αν έχετε ξεπεράσει τα τριάντα... μην απογοητεύεστε! Στην σημερινή κοινωνία η ηλικία δεν είναι το κριτήριο της ευτυχίας σας! Στα τριάντα είστε στο άνθος της ωριμότητας σας. Ξέρετε τι ζητάτε και προ πάντων αυτό που ζητάτε έχετε μάθει πολύ καλά να το διεκδικείτε! Λειτουργήστε έξυπνα και με αυτοπεποίθηση και μην αφήνετε κανένα να σας γεμίζει με άσχημα συναισθήματα για τον εαυτό σας ή για τις επιλογές σας. Προχωρήστε χρησιμοποιώντας σαν κριτήριο τις επιθυμίες αλλά και την λογική σας και σύντομα όλα θα εξελιχθούν όπως τα θέλετε. 
πηγή:http://www.sxeseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου