Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

SIENCE - Νευροπλαστικότητα - Οι σκέψεις μας γίνονται το πεπρωμένο μας
  
O πλούτος και η φτώχεια βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας
Neuroplasticity

Μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας;
Bρίσκετε λάθος τις περισσότερες πτυχές της ζωής σας;
Μιλάτε έτσι για τους άλλους;
Θα αφήνατε κάποιον να σας μιλήσει έτσι;

Είναι συγκλονιστικό όταν καταλάβουμε ότι από αυτά που μας λέει το μυαλό μας, τα περισσότερα είναι αρνητικά. Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να υπερισχύουν τόσο, ώστε να είμαστε αβοήθητοι απέναντι στο μυαλό και στις ορέξεις του (την κατεύθυνση που θέλει να μας οδηγήσει).

Πριν από 20 χρόνια, πιστεύαμε ότι ο εγκέφαλος ήταν σαν μια δομημένη και σταθερή καλωδίωση, αλλά σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι από τη γέννηση μέχρι το τέλος της ζωής μας, το μυαλό μας αλλάζει συνεχώς και οι σκέψεις μας είναι πιο ισχυρές από ό, τι είχαμε ποτέ φανταστεί.
  
Αυτές καθοδηγούν τα βήματα μας και τις ζωές μας. Μεμονωμένες σκέψεις μας, καθορίζουν τη δομή του εγκεφάλου μας και τα καθοριστικά βήματα που θα κάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο επιεικείς είστε με τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο τον συγχωρείτε και του δίνετε δικαιολογία για να μη προσπαθήσει και πάλι.

"Οι πεποιθήσεις σας γίνονται οι σκέψεις σας,
 Οι σκέψεις σας γίνονται τα λόγια σας,
 Τα λόγια σας γίνονται οι πράξεις σας,
 Οι πράξεις σας γίνονται συνήθειες σας,
 Οι συνήθειές σας γίνονται οι αξίες σας,
 Οι αξίες σας να γίνονται το πεπρωμένο σας. "

- Μαχάτμα Γκάντι


Η έννοια αυτού του αναδυόμενου τομέα της επιστήμης καλείται Νευροπλαστικότητα - η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανωθεί με τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι νευροεπιστήμονες έχουν ανατρέψει το δόγμα ότι ο ενήλικος εγκέφαλος δεν μπορεί να αλλάξει. Οι αλλαγές στη Νευροπλαστικότητα έχουν οδηγήσει σε μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία σε κάθε πτυχή της ζωής.  Από την θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου και των εγκεφαλικών τραυματισμών, μέχρι τη δυσλεξία και την πρόληψη του καρκίνου. Όμως υπάρχουν και πτυχές αυτής της αναδυόμενης επαναστατικής επιστήμης που μπορούν να εφαρμοστούν την καθημερινότητά μας και η διαδικασία είναι απλή.

Αλλαγές παρατηρούνται σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου όπως το πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου και την αμυγδαλή. Εκτός και αν είστε ένας νευροεπιστήμονας, τότε οι παραπάνω ιατρικοί όροι (και οι περίπλοκες λεπτομέρειες) δεν έχουν τόσο σημασία όσο το μήνυμα. Και το μήνυμα είναι απλό:
πώς να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για να αλλάξετε τον εγκέφαλο σας (προς το καλύτερο ή το χειρότερο).

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο εγκέφαλος συνεχώς ανακαλωδιώνει τον εαυτό του. Μερικές φορές αυτό γίνεται με τυχαίο τρόπο και άλλες φορές ενισχύοντας τις θετικές σκέψεις και πιο συχνά αρνητικές σκέψεις. Δυστυχώς, ο εγκέφαλος έχει μια φυσική τάση να κρατά αρνητικές εμπειρίες.
Όμως είναι στο χέρι σας να το αλλάξετε. Δεν είχατε αυτή την επιλογή ως παιδί, αλλά μπορείτε να κάνετε αυτή την επιλογή ως ενήλικας.
Οι αρνητικές σας σκέψεις, έχουν καλωδιώσει μοναδικά (αρνητικά) το μυαλό σας και καθοδηγούν τις πράξεις σας για μήνες ή και χρόνια.
(Μέχρι να σταματήσουν με την πάροδο του χρόνου).

 

"Μην πιστεύετε ό, τι σκέφτεστε."

Στα εργαστήρια διάφορων ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο του Wisconsin και του Harvard Medical School, η πρωτοποριακή ιατρική της Δύσης συναντά αιώνες ανατολίτικων πρακτικών που αποκαλύπτουν τη δύναμη του νου να σμιλεύει την φαιά ουσία μας. Στο εργαστήριο εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Wisconsin Waisman ο καθηγητής Richard Davidson χρηματοδοτείται (από τον 14ο Δαλάι Λάμα) για να μελετήσει τις επιδράσεις του διαλογισμού και της συμπόνιας για τον εγκέφαλο. Ο Δαλάι Λάμα έχει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για το έργο του Davidson. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο Δαλάι Λάμα έχει προμηθεύσει τον Davidson με πάνω από μια ντουζίνα Θιβετιανών Βουδιστών με πάνω από 10.000 ώρες διαλογισμού. Η έρευνα προτείνει ότι ο διαλογισμός μεταβάλλει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα από τα μεγαλύτερα πάθη του 14ου Δαλάι Λάμα είναι μια συμμαχία μεταξύ του Βουδισμού και της επιστήμης. Οι μοναχοί του Θιβέτ έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρή εγκεφαλική δραστηριότητα (σε κύματα τύπου γάμμα) σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο είχαν δει ποτέ οι ερευνητές. Ο Davidson ανέπτυξε ένα πάθος για την περισυλλογή από το 1960.

Αλλά, δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος Θιβετιανός μοναχός για να δημιουργήσει μια πιο θετική πορεία και μόνιμη αλλαγή. Πιο πρόσφατα, στην Ανατολική Ακτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, η Σάρα Λαζάρ, Ph.D., δρομέας και ενθουσιώδης γιόγκι, έδειξε ότι σε οκτώ εβδομάδες, ο διαλογισμός μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση και τη ευσπλαχνία.

Έτσι λοιπόν... τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσει η αλλαγή στον εγκέφαλό σας σε πιο θετικές σκέψεις και η επανακαλωδίωση αυτού που κάποτε νομίζαμε ότι έχει “κολλήσει”; Εδώ είναι 3 βασικά πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σήμερα:


1) Συνειδητοποίηση
Αναγνωρίστε τις αρνητικές σκέψεις σας.
Μη μιλάτε για τον εαυτό σας με τρόπο που δεν θα επιτρέπατε σε άλλους;
Έχετε ένα σχέδιο ή μια συγκεκριμένη άποψη για τη ζωής σας; Για το σώμα σας; Για  τις επιτυχίες σας, τις σχέσεις; (Aν όχι ανακαλύψτε το)
Μην κρίνετε τον εαυτό σας. Απλά αναγνωρίστε τον.
Να έχετε αυτο-ευσπλαχνία.
Παρακολουθήστε πώς μιλάτε για τον εαυτό σας. Πείτε στον εαυτό σας, «Επέλεξα να δώσω στον εαυτό μου την επιείκια και τη συμπόνια που πάντα δίνω και στους άλλους."
Γίνετε ευσυνείδητοι παρατηρητές των σκέψεών σας χωρίς να τον κρίνετε.

2) Συνδέστε μια θετική σκέψη για κάθε αρνητική
"Δεν μου έχει μείνει άλλη αναπνοή από την κούραση, αλλά μπορώ να τρέξω άλλα 5 χιλιόμετρα. Είμαι πιο δυνατός. "

3) Διαλογισμός και άλλες πρακτικές
Μείνετε παρόντες στην στιγμή και απέχετε από την αρνητικά καλωδίωση του εγκεφάλου σας (αρνητικές σκέψεις). Επικοινωνήστε με τον εαυτό σας όταν ξυπνάτε ή λίγο πριν κοιμηθείτε. Είναι οι στιγμές που το συνειδητό και το υποσυνείδητο είναι πιο κοντά.



Tips:

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε δεξιότητες εξασκώντας κάποιες τεχνικές διαλογισμού. (Ψάξτε για τεχνικές διαλογισμού στο internet)

Ψάξτε στο Internet να μάθετε τι είναι το mantra.

Κύματα τύπου γάμμα: Ένα κύμα γάμμα είναι ένα σχέδιο νευρικών ταλαντώσεων στον άνθρωπο με μια συχνότητα μεταξύ 25 έως 100 Hz,  (40 Hz είναι πρωτότυπη συχνότητα). Σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία, τα κύματα γάμμα μπορεί να εμπλέκονται στη δημιουργία της ενότητας της συνειδητής αντίληψης Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τη θεωρία.

 



http://GreekGeoTweets.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου