8 φυσικά υποκατάστατα αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες
Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε, που στρέφονται στην ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση από τις διάφορες φλεγμονές και τον πόνο; Αυτό το Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ), διατίθεται με ή χωρίς ιατρική συνταγή και χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση από μια σειρά παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως, ο πονοκέφαλος καθώς και διάφορες φλεγμονές. Ωστόσο, έχει συνδεθεί με την αναιμία, κάποιες βλάβες του DNA, την απώλεια ακοής, την υπέρταση, αποβολές εγκυμοσύνης ακόμη και την θνησιμότητα μιας γρίπης. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιούνται φυσικές εναλλακτικές που δεν προκαλούν παρενέργειες και είναι εξίσου αποτελεσματικές;
Έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω σε διάφορα φυσικά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα για την Ιβουπροφαίνη και τα ΜΣΑΦ και έχουν γενικώς μηδενικές παρενέργειες.

Boswellia

Αυτή η αντιφλεγμονώδης θεραπεία προέρχεται από το δέντρο Boswellia Serrata που μεγαλώνει στην Ινδία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των δέντρων αυτών αποδίδονται στα οξέα που περιέχει. Τα οξέα αυτά βελτιώνουν την ροή του αίματος στις αρθρώσεις και προλαμβάνουν την είσοδο φλεγμονωδών λευκών κυττάρων σε κατεστραμμένους ιστούς. Επίσης γνωστό ως Ινδικό Λιβάνι, το φυτό Boswellia διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής καθώς και ως κρέμα τοπικής χρήσεως. Για τον πόνο και την φλεγμονή, η προτεινόμενη δόση κυμαίνεται μεταξύ 450 έως 750 mg ημερησίως για διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Μια μελέτη έδειξε πως η θεραπεία αυτή μειώνει τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα κατά 80% χρησιμοποιώντας 900 – 1.000 mg την ημέρα.

Devil’s Claw – Αρπαγόφυτο

Το βότανο αυτό έχει τις ρίζες του στην Νότια Αφρική που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για εκατοντάδες χρόνια. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των φλεγμονών – όπως η αρθρίτιδα και οι μυϊκοί πόνοι. Στοιχεία δείχνουν πως το συγκεκριμένο βότανο είναι εξίσου αποτελεσματικό, για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και των γονάτων, με τα αντίστοιχα παυσίπονα. Ορισμένοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Αρπαγόφυτο κατάφεραν να μειώσουν αισθητά την δόση ΜΣΑΦ που λάμβαναν ενώ μερικοί κατάφεραν να την εξαλείψουν εντελώς. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μια μελέτη κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένο κονιορτοποιημένο προϊόν από τη ρίζα του αρπαγόφυτου (Harpadol Arkopharma) το οποίο περιείχε 2% αρπαγοειδή (9,5 mg/ κάψουλα) και 3% ιριδοειδής γλυκοζίτες (14,5 mg/ κάψουλα.

Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό της πιπεριάς τσίλι και συχνά χρησιμοποιείται τοπικά για αν ανακουφίσει από τον πόνο των νεύρων, των μυών και των αρθρώσεων. Λειτουργεί παρεμποδίζοντας την ουσία P – substance P – μια χημική ουσία που βοηθά στην μετάδοση σημάτων πόνου στον εγκέφαλο. Διατίθεται σε κρέμα τοπικής χρήσεως ή σε μορφή τζελ (συνήθως με περιεκτικότητα 0,025% εώς 0,075%) και εφαρμόζεται συνήθως τρείς έως τέσσερις φορές ημερησίως. Αρχικά μπορεί να προκαλέσει κάποιο τσούξιμο ή κάψιμο το οποίο σταδιακά υποχωρεί.

Cat’s Claw

Το Cat’s Claw –  Uncaria Tomentosa – γνωστό και ως una de gato – μεγαλώνει στην Νότια Αμερική. Περιέχει ένα συστατικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το οποίο εμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης προσταγλανδίνη η οποία συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής καθώς και του πόνου. Οι προτεινόμενες δόσεις διατίθενται σε κάψουλες 250 έως 1000 mg η μία και λαμβάνονται από μια έως τρεις φορές την ημέρα. Η λήψη υψηλής δόσης μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι το βασικό συστατικό του Κουρκουμά και αποτελεί ισχυρό αναλγητικό, έχει επίσης την δυνατότητα να καταστάλει την δράση πρωτεϊνών που προκαλούν φλεγμονή καθώς και του νευροδιαβιβαστή P – substance P. Έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη αποτελεί αποτελεσματικό αναλγητικό για τους χρόνιους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η προτεινόμενη δόση κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 mg τρείς φορές ημερησίως.

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα, ή άλλες φλεγμονώδεις αρθριτικές παθήσεις καθώς και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Τα οξέα αυτά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές νόσους. Η προτεινόμενη δόση Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων – όπως το ιχθυέλαιο – είναι 1000 mg την ημέρα.

Κάνναβη

Μια ερευνητική κανναβοειδή θεραπεία παρείχε αποτελεσματική αναλγησία όταν χρησιμοποιήθηκε ως πειραματική αγωγή σε ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι δεν είχαν δει βελτίωση με τα οπιοειδή φάρμακα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν American Pain Society στο περιοδικό The Journal of Pain Με την κατανάλωση Κάνναβης σημειώνεται σημαντική μείωση στην ανάγκη λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων – όπως τα ψυχοφάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και τα αναλγητικά. Τα φάρμακα αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες. Δεν υπάρχει όμως, ούτε μια κλινική μελέτη που να εξετάζει την χρήση της κάνναβης ως αναλγητικό κατά την οποία τα άτομα που έλαβαν μέρος δεν μείωσαν την ανάγκη πρόσληψης χημικών φαρμάκων.

Φλοιός Λευκής Ιτιάς

Το βότανο αυτό είναι ο πρόδρομος της ασπιρίνης. Περιέχει σαλικίνη – η οποία μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ όταν φτάνει στο στομάχι. Ο φλοιός της λευκής Ιτιάς είναι σημαντικά λιγότερο ερεθιστικός για το στομάχι από την ασπιρίνη, ενώ παράλληλα δρα ως αναλγητικό για τον πόνο, την φλεγμονή και τον πυρετό. Η προτεινόμενη δόση 1 ή 2 σταγόνες φλοιό λευκής Ιτιάς ως βάμμα καθημερινά.
Πηγή: Prevent Disease,enallaktikidrasi
Μετάφραση: Δανάη Πετροπούλου