Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Α

Το πολυχρηστικό και θρεπτικό έλαιο καρύδας

coconut Oil    (2)Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές και αρκετά θρεπτικό έλαιο που προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Η καρύδα αποτελεί την κύρια πηγή τροφής εδώ και αιώνες σε όσους ζουν στους τροπικούς κύκλους, αλλά η χρήση της στη βιομηχανία και την κοσμετολογία την έχει καθιερώσει σαν ένα αρκετά βιώσιμο εμπόρευμα. Το έλαιο καρύδας αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Οξειδώνεται αργά, ανθεκτικό στο τάγγισμα και έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια ή περισσότερο. Η αγνή κρέμα καρύδας που βγαίνει με τη διαδικασία υγρής άλεσης έχει απεριόριστο χρόνο ζωής.

Η σύνθεση του ελαίου καρύδας: Η καρύδα είναι αρκετά επωφελής για την υγεία σε πολλούς τομείς και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των θρεπτικών ινών της. Παρόλο αυτά το λάδι που παίρνουμε από αυτήν είναι μία θαυμάσια πηγή τροφής που όμως χρησιμοποιείται και στην φαρμακολογία. Δεν έχει κερδίσει άδικα τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο ακόμα και αν πριν μερικά χρόνια είχε ενοχοποιηθεί λανθασμένα η περιεκτικότητά της σε κορεσμένο λίπος σαν κάτι το ανθυγιεινό.

Τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό της καρύδας; Τα έλαια και τα λίπη αποτελούνται από μόρια που ονομάζονται και λιπαρά οξέα. Αυτές οι ομάδες κατατάσσονται είτε ανάλογα με τον κορεσμό ή ανάλογα με το μοριακό μήκος και το μέγεθος της αλυσίδας άνθρακα σε κάθε λιπαρό οξύ. Τα μονοακόρεστα λίπη και τα πολυακόρεστα λίπη είναι ένα παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας. Η δεύτερη ταξινόμηση βασίζεται στο μοριακό μέγεθος ή το μήκος της αλυσίδας άνθρακα του λιπαρού οξέος του. Μακριές αλυσίδες ατόμων άνθρακα αποτελούνται από μεμονωμένα λιπαρά οξέα με ένα συνημμένο άτομο του υδρογόνου. Υπάρχουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας γνωστή ως SCFA, μέσης αλυσίδας λιπαρά οξέα (MCFA), όπως λάδι καρύδας και μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα (LCFA). Είτε ακόρεστο ή κορεσμένο, η πλειοψηφία των λιπών και ελαίων στη διατροφή μας αποτελείται από μακρές αλυσίδες λιπαρών οξέων. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται είναι LCFA.

Το λάδι καρύδας είναι κυρίως μέσης αλυσίδας λιπαρό οξύ (MCFA) και τα αποτελέσματα της MCFA σε λάδι καρύδας είναι διαφορετικά από την LCFA που βρέθηκε σε άλλα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά στο γάλα, τα αυγά, το κρέας, ακόμη και σε φυτά και τα περισσότερα φυτικά έλαια είναι κατασκευασμένα από LCFA. Γιατί είναι αυτό σχετικό; Είναι σημαντικό, επειδή το σώμα μας ανταποκρίνεται και μεταβολίζει λιπαρά οξέα καθένα διαφορετικά. Είναι η MCFA που βρέθηκε στο λάδι καρύδας που την κάνει να ξεχωρίζει, διότι αυτά τα λιπαρά οξέα δεν έχουν αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και της αθηροσκλήρωσης. Υπάρχουν μόνο λίγες διαιτητικές πηγές του MCFA, και μία από τις καλύτερες πηγές είναι κατά πολύ το λάδι καρύδας.

olive cocco
Το συκώτι και η χοληδόχος κύστη δεν χρειάζεται να αφομοιώσουν και γαλακτωματοποιήσουν την MCFA, με αποτέλεσμα την άμεση ενέργεια, αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και στη συνέχεια αύξηση της παραγωγής θερμότητας, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία. Ο οποιοσδήποτε που έχει προβλήματα στην πέψη ή του έχει αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της καρύδας καθώς το λάδι αυτό είναι εύπεπτο. Καθένας με μειωμένη πέψη των λιπών ή χωρίς χοληδόχο κύστη θα επωφεληθεί από το λάδι καρύδας γιατί είναι εύπεπτο.

Λαυρικό οξύ;  Το λάδι καρύδας έχει χαρακτηριστεί σαν αρκετά επωφελές για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ. Όταν υπάρχει στο σώμα, το λαυρικό οξύ μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία που είναι αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλου μικροοργανισμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διαβάλλει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και ουσιαστικά να τα καταστρέφει.

Η Μονολαυρίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της candida albicans και πολλών ειδών μυκητιάσεις. Επίσης έχει αποτελέσματα σε βακτηριδιακές μολύνσεις και ιούς, όπως οι μαγουλάδες, η γρίπη, ηπατίτιδα C ακόμα και τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, ερευνητές από τις Φιλιππίνες μελετούν την αποτελεσματικότητα του λαυρικού οξέος ενάντια στον ιό του HIV/AIDS βασιζόμενοι στις αρκετά ισχυρές αντι-ιικές του δυνατότητες.

Το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική άλλη πηγή που υπάρχει σε λαυρικό οξύ, πράγμα που επιβεβαιώνει το λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων σε βρέφη που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους. Έχει επίσης σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση έλαιου καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

coconut Oil    (9)
coconut Oil    (4)
coconut Oil    (5)

coconut Oil    (1)
coconut Oil    (2)
coconut Oil    (6)

coconut Oil    (10)
coconut Oil    (8)
olive cocco

coconut Oil    (6)

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας

Στα μαλλιά σας: τα μοναδικά στο είδος τους λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας έχουν μικρή μοριακή δομή και έτσι εισέρχονται εύκολα στην κυτταρική μεμβράνη της τρίχας επιτρέποντας στο λάδι να εισχωρήσει στο στέλεχος της τρίχας. Αυτό στην κυριολεξία ενυδατώνει με τον καλύτερο τρόπο την τρίχα από μέσα προς τα έξω σε σύγκριση με τα κοινά μαλακτικά προϊόντα μαλλιών που δουλεύουν από έξω προς τα μέσα.

Κάνοντας μασάζ με το λάδι στο κεφάλι μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της πιτυρίδας. Η πιτυρίδα που δημιουργείται από ξηροδερμία ή μία εσωτερική κατάσταση μυκητίασης που φθάνει έως το κρανίo. Με συχνή χρήση, το λάδι καρύδας μπορεί να εξαφανίσει όλους τους μύκητες και να θέσει τέλος σε κάθε πρόβλημα πιτυρίδας. Για βαθιά ενυδάτωση, μία κουταλιά της σούπας ή δύο ελαίου καρύδας σε νωπά μαλλιά για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να δώσει επιπλέον λάμψη στα μαλλιά σας. Αφήστε το μία ολόκληρη νύχτα και θα αρχίσετε να παρατηρείτε τη διαφορά.

Φροντίδα για το δέρμα σας: το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικό ενυδατικό για το δέρμα γιατί περιέχει μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια που είναι φυσικά λίπη τα οποία εισχωρούν βαθιά, ενυδατώνουν και σαν «προστατευτικό τείχος» ενάντια στη περιβαντολογική μόλυνση και τις ελεύθερες ρίζες. Το έλαιο επίσης προστατεύει ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένα στο 20% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε αντι-οξειδωτικά και στα φυσικά αντιβακτηριδιακά οξέα, καπριλικό και καπρικό αντίστοιχα. Η ιδιότητά του να μαλακώνει το δέρμα ενώ ταυτόχρονα το ενισχύει με αντι-οξειδωτικά το κάνει το τέλειο ενυδατικό ενάντια στη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Ε, ένα άλλο δημοφιλές αντι-οξειδωτικό που επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα, ουλές και άλλα τραύματα.

Απώλεια βάρους: οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο έλαιο καρύδας μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό γρηγορότερα από ό,τι οι πιο μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων γιατί χωνεύονται περισσότερο εύκολα και μετατρέπονται σε ενέργεια. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη υποστηρίζοντας ότι οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στο να “ξυπνήσουν” τον μεταβολισμό από ό,τι οι μεγαλύτερες οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί αν οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων πάρουν τη θέση των δεύτερων (μακριών).

Φυσικό φάρμακο για την πνευμονία: σε μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό κολέγιο των Πνευμονολόγων τον Οκτώβριο του 2009, ανακοινώθηκε ότι το έλαιο καρύδας βοηθούσε όσους έπασχαν από πνευμονία και συγκεκριμένα μείωνε την ένταση των συμπτωμάτων. Η διατύπωση αυτή είναι πολύ σημαντική εφόσον σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να μείνει λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο, λιγότερα νοσήλια και λιγότερη λήψη αντιβιοτικών. Το καλύτερο, τέλος είναι ότι το έλαιο καρύδας δεν έχει αντενδείξεις.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών επεισοδίων και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης: σε μία μελέτη που έγινε σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών, στις μισές από αυτές χορηγήθηκαν 30 ml έλαιο σόγιας σαν συμπλήρωμα, ενώ οι υπόλοιπες μισές έπαιρναν 30 ml έλαιο καρύδας και ασκούνταν όχι πολύ έντονα για μία περίοδο 12 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν χαμηλό δείκτη μάζας, μόνο οι γυναίκες που έπαιρναν έλαιο καρύδας παρουσίασαν αισθητή μείωση στην περιφέρειά τους και ταυτόχρονα μειώθηκε αρκετά ο κίνδυνος για παρουσίαση ασθενειών όπως διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιακών επεισοδίων.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι εκείνες οι γυναίκες που έδειξαν βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερίνης τους ήταν εκείνες που έπαιρναν έλαιο καρύδας. Εκείνες που λάμβαναν το αντίστοιχο από σόγια δεν είχαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

coconut Oil    (8)
Βοηθάει στην υγεία των οστών και στη χρόνια κόπωση: η έρευνα έδειξε ότι το έλαιο καρύδας βοηθάει στην οστεοπόρωση γιατί ενισχύει την απορρόφηση των ευεργετικών ουσιών όπως του ασβεστίου και του μαγνησίου, αρκετά σημαντικά μέταλλα για την αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης. Ακόμα, οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας παράγουν περισσότερο ενέργεια παρά λίπος στο σώμα και έτσι βελτιώνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την κόπωση. Το έλαιο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει εκείνους τους οργανισμούς στο σώμα που τρώνε την ενέργειά τους και συμβάλλουν στο αίσθημα της κόπωσης.

Αλτσχάιμερ: η Δρ. Mary Newport, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει με κλασσικές θεραπείες την άνοια του συζύγου της ανακάλυψε ότι το έλαιο καρύδας περιείχε φυσικές μεσαίες αλυσίδες τριγλυκεριδίων (MCT), δηλαδή την ίδια ουσία που περιείχε ένα φάρμακο σε δοκιμή για το οποίο ο άντρας της δεν κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα δοκιμής του. Έτσι, λοιπόν, έδωσε στον άντρα της μία κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας δύο φορές την μέρα για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα και είδε σχεδόν ολοκληρωτική βελτίωση. Εκτός από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις, τα παρακάτω αφορούν επιπρόσθετες ευεργετικές πτυχές του ελαίου καρύδας:

• Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και στον HIV καθώς και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες.

• Σκοτώνει τα βακτήρια και τα παράσιτα, όπως τα σκουλήκια στο έντερο και τους τρυματώδεις σκώληκες στο συκώτι.

• Ανακουφίζει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.

• Μειώνει την εμφάνιση αιμορροΐδων.

• Θεραπεύει και απαλύνει προβλήματα στο έντερο.

• Ανακουφίζει τον πόνο στα αυτιά.

• Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που συνδέονται με τον προστάτη.

• Ενισχύει το συκώτι και προστατεύει από τον εκφυλισμό του.

• Μειώνει τα περιστατικά επιληπτικών επεισοδίων.

• Μειώνει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και στους μύες.

• Καταπραΰνει τις νευροπάθειες και τη φαγούρα που προκαλεί ο διαβήτης.

Προτεινόμενη δοσολογία για αποτελέσματα: σύμφωνα με τους ερευνητές ένας ενήλικος μπορεί να λάβει περίπου 3 ½ κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα MCFA που λαμβάνει ένα βρέφος που θηλάζει σε μία μέρα. Τα οφέλη του ελαίου καρύδας που προέρχονται από τη διατροφική αξία των μεσαίων αλυσίδων λιπαρών οξέων (MCFA) ο άνθρωπος μπορεί να τα πάρει και ωφεληθεί στο μέγιστο μέσα από το θηλασμό. Για όσους δεν έχουν συνηθίσει το έλαιο στη καθημερινή τους διατροφή είναι καλύτερο να ξεκινήσουν με την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας και να δουν πώς αντιδρά το σώμα τους πριν προχωρήσουν στην προτεινόμενη δοσολογία.

Υπάρχουν παρενέργειες; Το έλαιο καρύδας δεν έχει γνωστές παρενέργειες. Ωστόσο, αν ακολουθείτε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μία συνήθης αντίδραση θα είναι η διάρροια. Έτσι, λοιπόν καλό θα είναι να μην ξεκινήσετε αμέσως με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Μοιράζοντας μέσα στη μέρα τη συνιστώμενη ποσότητα και αυξάνοντάς της σταδιακά θα αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Στις χώρες που έχουν παραγωγή καρύδας, θεωρείται ότι είναι ευεργετικό για τις εγκύους και όσες θηλάζουν. Όσοι όμως διαμένουν στη Δύση και είναι συνηθισμένοι σε διατροφή χαμηλών λιπαρών καλό είναι να μην κάνουν πειράματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν το σώμα δεν το έχει συνηθίσει. Αν ήδη καταναλώνετε το έλαιο σε καθημερινή βάση χωρίς παρενέργειες, τότε δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε.

Πηγή: terrapapers




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου