Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

10+2 συμβουλές για να ζήσετε 100 χρόνια





Όταν πριν από ένα μήνα έφυγε από τη ζωή ο – έως τότε – γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, όλοι αναρωτήθηκαν πως κατόρθωσε η Μπέσυ Κούπερ να γιορτάσει τα 116α γενέθλιά της.
Η ίδια το είχε εξηγήσει μάλλον απλά σε μία από τις συνεντεύξεις της: «Δεν τρώω πρόχειρα φαγητά και κοιτάω τη δουλειά μου».
Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ξεπεράσουμε τα 100 μας χρόνια – και μάλιστα υποστηρίζονται από την επιστήμη. Να μερικοί από αυτούς:
* Διαβάστε ένα περιοδικό ανάποδα. Όταν ένας άνθρωπος συνειδητά πιέζει τον εαυτό του λίγο κάθε μέρα, υποβάλλει τον εγκέφαλό του σε ήπιο στρες, βλάπτοντας τα κύτταρά του. Επιδιορθώνοντάς τα, ο οργανισμός επιδιορθώνει και τις βλάβες που σχετίζονται με το γήρας, δήλωσε ο ειδικός στην Γηριατρική δρ Μάριος Κυριαζής στην εφημερίδα «Daily Mail».

Ο δρ Κυριαζής συνιστά να διαβάζουμε τα περιοδικά ανάποδα, να γράφουμε με το μη κυριαρχούν χέρι μας, να υποστηρίζουμε με θέρμη το αντίθετο απ’ ό,τι πιστεύουμε και να ακούμε ακόμα και μουσική που αντιπαθούμε.
* Να τρώτε κόκκινα. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη C απ’ ό,τι τα πορτοκάλια, τα παντζάρια περιέχουν νιτρώδη άλατα που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι τομάτες είναι πλούσιες στην πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια στην αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική ρεσβερατρόλη, κατά την δρα Σούζαν Τζεμπ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής & Πληθυσμιακής Υγείας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) της Βρετανίας.
* Τρέξτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Η ταχύτητα με την οποία μπορεί κάποιος να διασχίσει τρέχοντας 1.600 μέτρα στα 40 και στα 50, είναι ισχυρός προάγγελος καρδιοπάθειας τρεις ή τέσσερις δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Κούπερ στο Ντάλας, του Τέξας. Για τους άντρες, 8 λεπτά είναι καλά. Για τις γυναίκες 9.

Οι άντρες, όμως, που δυσκολεύονται να τα διανύσουν σε 10 λεπτά και οι γυναίκες σε 12, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Σε τέτοια περίπτωση, βελτιώστε την φυσική σας κατάσταση, αρχίζοντας να περπατάτε καθημερινά με γρήγορο βήμα – και σταδιακά αρχίζοντας να κάνετε αργό τζόγγινγκ.
* Αρχίστε να κάθεστε και να σηκώνεστε από το πάτωμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης» (EJCP) έδειξε πως όσοι κατορθώνουν μετά τα 50 τους να κάθονται στο πάτωμα και να σηκώνονται δίχως να στηρίζονται πουθενά (ούτε καν στο χέρι ή στο γόνατό τους), διατρέχουν πέντε έως έξι φορές χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με όσους χρειάζονται στήριξη.
* Να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα. Μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξαν πως ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο αίμα, ενώ έπειτα από ένα έμφραγμα αυξάνονται κατά 28% τα ποσοστά επιβίωσης.
* Να μπαίνετε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα. Μία έξτρα ώρα ύπνος κάθε βράδυ μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, προστατεύοντας έτσι σημαντικά από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
* Να πλένετε καθημερινά τα δόντια σας. Σουηδική μελέτη με 1.390 εθελοντές που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «BMJ Open», έδειξε πως όσοι δεν βούρτσιζαν τα δόντια τους και έτσι τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων τους, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Πόσο πρόωρου; Τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων στα δόντια σχετίσθηκαν με θάνατο από καρκίνο έως και 13 χρόνια νωρίτερα! Η μελέτη διήρκησε 24 χρόνια, με τους εθελοντές να είναι 30άρηδες και 40άρηδες κατά την έναρξή της.
* Να γελάτε. Το γέλιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν είναι αληθινό και «βγαίνει» απ’ την κοιλιά, βελτιώνει τη ροή του αίματος κατά περισσότερο από 20%.

Αρκετές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιοπάθειας, κατά τον δρα Ρόμπερτ Προβάιν, καθηγητή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
* Να έχετε πολλούς φίλους και να παντρευτείτε - ή έστω να πάρετε ένα σκυλάκι. Μία μελέτη-σταθμός για την μακροζωία που ονομάζεται Grant, άρχισε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και διήρκησε επτά δεκαετίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άφθονοι καλοί φίλοι και ένας ευτυχισμένος γάμος μπορούν να χαρίσουν χρόνια στη ζωή μας.

Ωστόσο, χρόνια κερδίζουν και οι εργένηδες που φροντίζουν να ζουν συντροφιά με ένα σκυλάκι.
* Να τρώτε παραδοσιακά. Πολυάριθμες μελέτες – ελληνικές και ξένες – έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή είναι ένα από τα «κλειδιά» της μακροζωίας. Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε άφθονα λαχανικά, όσπρια, ψάρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα γλυκά.
* Να πίνετε καφέ. Επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ παρακολούθησαν επί 14 χρόνια περισσότερους από 402.000 εθελοντές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι λάτρεις του καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη και λοιμώξεις, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ.

Η μείωση στη θνησιμότητα μεταξύ των εθελοντών που έπιναν καφέ ήταν της τάξεως του 10-15%.
* Να τρώτε μήλα με τη φλούδα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα ανακάλυψαν ότι ένα μήλο την ημέρα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία - αρκεί να μην το ξεφλουδίζουμε. Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», έδειξε ότι με το πέρασμα του χρόνου, η καθημερινή κατανάλωση μήλου αυξάνει την μυϊκή μάζα, μειώνει την χοληστερόλη και το σωματικό λίπος, ενώ βελτιώνει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου