Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013


Συνέντευξη της Αθανασογιαννοπούλου Έλενας για την ομάδα του Κύκλου Φωτός στο περιοδικό NewAgeAstrology



1)   Ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σε πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου? Οι περισσότεροι ρωτάμε «τι δουλειά κάνεις» ως ένα μέσο να αποδώσουμε μια ταυτότητα σε έναν άνθρωπο. Θα αποδεχόσουν αυτόν τον προσδιορισμό μέσω της εργασίας? Ή / και σε κάθε περίπτωση πώς θα αυτοπροσδιοριζόσουν?
Καταρχήν Βασίλη, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις να συστηθώ στο αναγνωστικό σας κοινό όπως και στο περιοδικό σας new age astrology, που έχει αυτόν τον ιδιαίτερο και επιμορφωτικό χαρακτήρα.
 Ότι αφορά στην επαγγελματική μου ιδιότητα ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συντονίστρια Οικογενειακών Αναπαραστάσεων, θα προτιμούσα να αποκαλέσω τον εαυτό μου «συνοδό», γιατί συνοδεύω για ένα χρονικό διάστημα αυτούς που με εμπιστεύονται στο δικό τους εσωτερικό ταξίδι αυτοεξερεύνησης.
Αυτό που αισθάνομαι για τον εαυτό μου είναι ότι είμαι  σαν «μια πέτρα που κυλάει»... Είναι πολύ σημαντικό για μένα να εξελίσσομαι και να μαθαίνω διαρκώς. Είμαι αρκετά δοτική και χαρούμενη σαν άνθρωπος εξού και πολύ πειραχτήρι για τους άλλους. Μου αρέσει να πυροδοτώ το δυναμικό τους. Ζωτική σημασία για μένα, έχει το  μοίρασμα - του εαυτού, των συναισθημάτων, των γνώσεων, των εμπειριών μου, με  τους ανθρώπους που με περιβάλλουν και συναναστρέφομαι. Ένα από τα ελαττώματα που έχω είναι ότι καμιά φορά χάνομαι στην ανάλυση των καταστάσεων.
Ο προσδιορισμός της ταυτότητας ενός ανθρώπου σε σχέση με το επάγγελμα του θεωρώ ότι είναι ελλιπής. Προσωπικά προσδίδω μεγαλύτερη αξία στις ποιότητες που ένας άνθρωπος φέρει και όχι στις επαγγελματικές δεξιότητες ή κατακτήσεις του.
Επιλέγω να βλέπω τον εαυτό μου και τον κόσμο όχι σαν μια συλλογή χωριστών πραγμάτων,  αλλά με επίγνωση προς την ενότητα. Όπως είχε πει και ο αρχαίος δάσκαλος Πατάτζαλι «η κεντρική πράξη της άγνοιας είναι η λαθεμένη ταύτιση». ‘Όταν ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το σώμα, με το όνομα, με τον τίτλο μας, με τα αποκτήματα ή τη φήμη και τα επιτεύγματά μας τότε αρνιόμαστε τη δική μας ταυτότητα.

 


2)   Συνεργάζεσαι και με κάποιους άλλους φίλους έχοντας φτιάξει μια ομάδα που την ονομάζετε «Κύκλος Φωτός». Θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτή την ομάδα? Πότε ιδρύθηκε? Ποιοι είναι οι βασικοί συντελεστές? Ποιοι είναι οι στόχοι της? Πού και πώς δραστηριοποιείται?
Ο Κύκλος Φωτός,  ξεκίνησε το 2008 σαν μια ομάδα εποπτείας για τους πρακτικούς και μαθητές του ρέικι. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι πλην των ενεργειακών τεχνικών και των αποτελεσμάτων που για εμάς ήταν ορατά, χρειαζόμασταν και ένα βαθύτερο εσωτερικό κομμάτι γνώσης, αντίληψης και κατανόησης για το πώς λειτουργεί η ενέργεια, από τι αποτελούμαστε και πώς συνδεόμαστε με οτιδήποτε μας περιβάλλει. Έγινε αισθητή η ανάγκη για  ένα υπόβαθρο – έναν  «χάρτη πλεύσης» που θα μας φέρει πιο κοντά στον εσωτερικό μας εαυτό και στην πηγή μας.
Ουσιαστικά ο «Κύκλος Φωτός» δραστηριοποιείται τρεις Κυριακές το μήνα με αντικείμενο τη θεραπεία και την αυτογνωσία διαμέσου τεχνικών όπως Συστεμική Αναπαράσταση κατά Bert Hellinger, Pέικι, Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ύπνωση, Chakra Reading και Balancing ενεργειακούς καθαρισμούς – διαλογισμούς καθώς και διδασκαλίες εσωτερικού χαρακτήρα.
Ο «Κύκλος Φωτός» είναι μια συλλογική προσπάθεια όπου ο καθένας ξεχωριστά συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο. Αυτό που θα διακρίνει εύκολα κάποιος που θα μας επισκεφτεί είναι η χαρά, η φιλοξενία, η αλληλοϋποστήριξη και μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη για όλους. Στον Κύκλο Φωτός υπάρχουν κάποια βασικά στελέχη με την έννοια της συνοχής της ομάδας και της παρουσίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό  που μας διακρίνει είναι ότι είμαστε  μια ανοιχτή ομάδα που δέχεται συνεχώς νέα μέλη με μοναδικό κριτήριο, τα ενδιαφέρον τους να μπουν βαθύτερα και να εξερευνήσουν τις άπειρες δυνατότητες του εαυτού.
Η φιλοδοξία που έχουμε είναι να ανάψει μια σπίθα  συνειδητοποίησης της πνευματικής μας υπόστασης και αυτή η σπίθα να πυροδοτήσει  τις καρδιές όλων μας με γεωμετρική πρόοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιβαρυμένη καθημερινότητα όλων μας τονίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Ακόμα και μέσα σε αυτές τις δυσκολίες υπάρχει επιλογή. Έτσι φροντίζουμε να  δραστηριοποιούμαστε σε πράγματα που μας δίνουν χαρά.

 


3)   Θεραπείες/ Πολλές τεχνικές και πολλές προσεγγίσεις. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος που ξεκινάει να γνωρίσει τώρα το χώρο των εναλλακτικών θεραπειών να ξεχωρίσει αυτόν που μπορεί να του προσφέρει πραγματική βοήθεια και αυτόν που απλά «διαλαλεί την πραμάτειά του?»

Η αλήθεια είναι ότι όντως υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές, θεραπείες και προσεγγίσεις που δεν είναι όλες κατάλληλες για εμάς. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε την πραγματική μας ανάγκη που μας ωθεί να προσεγγίσουμε μια εναλλακτική - συμβατική θεραπεία. Όταν ξεκινήσουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεθεί και ο «κατάλληλος» θεραπευτής που θα μπορέσει να μας καθοδηγήσει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ή να έχει τις γνώσεις και το ήθος, ώστε να μας παραπέμψει σε κάποια άλλη ειδικότητα εάν χρειαστεί.
Εγώ προσωπικά  επιλέγω ένα θεραπευτή με τον ίδιο τρόπο που θα επέλεγα έναν γιατρό, έναν δικηγόρο, ή έναν υδραυλικό.  Πρώτα από όλα, εμπιστεύομαι την εσωτερική μου φωνή, το ένστικτό μου. ‘Όταν συναντάμε έναν άνθρωπο,  η πληροφορία περνά άμεσα σε εμάς από τα αυρικά μας σώματα καθώς είναι και τα πρώτα που επικοινωνούν μεταξύ τους. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε ακριβώς το λόγο, αλλά γνωρίζουμε αν  μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτόν τον άνθρωπο ή όχι.
Δεύτερον, εάν αισθανθώ ότι υπάρχει κάποια μορφή χειραγώγησης από το άτομο που έχω απέναντί μου  και νιώσω κάποιου τύπου  αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο ή ενοχή, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν είναι δικές μου αντιστάσεις τότε ευγενικά αποχωρώ.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι σχέσεις εξουσίας όπως είναι του θεραπευτή - πελάτη, του γιατρού – ασθενή και ούτω κάθε εξής θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα. Ένας «αδούλευτος» θεραπευτής μπορεί παραδείγματος χάρη σε ένα δευτερογενές ασυνείδητο επίπεδο να επιθυμεί να τονίσει το «εγώ» του – «το πόσο καλός ή αξιόλογος θεραπευτής είναι» σε βάρος του πελάτη του. Ας μην ξεχνάμε όμως την ανθρώπινη φύση όλων μας.
Τέλος υπάρχει η εμπιστοσύνη στο θεϊκό σχέδιο όπου ο καθένας βρίσκει τον «καταλληλότερο θεραπευτή για τον εαυτό του».

 

4)   Είσαι δασκάλα του ρείκι. Είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη πλέον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που προσφέρει θεραπεία σε αυτήν. Η ενεργοποίηση των κέντρων? Η πρόθεση? Κάποιου είδους ενέργεια που δεν μπορούμε να μετρήσουμε? Πώς μπορεί τελικά το εμπειρικό να ενταχθεί σε κάτι που να έχει μια θεωρητική βάση? Να μπορεί να εξηγηθεί δηλαδή έστω και επιστημονικά?

Με το Ρέικι ασχολούμαι ενεργά τα τελευταία 13 χρόνια. Το ανακάλυψα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες αλλά και των θεραπευόμενων μου διαπίστωσα ότι το Ρέικι είναι ένα πολύτιμο σεντούκι πνευματικών θησαυρών και θαυμάτων. Σε όλη αυτήν την πορεία της ενασχόλησης μου με αυτό,  είδα το Ρέικι να αλλάζει μορφές να εξελίσσεται διαρκώς και να με εξελίσσει ταυτόχρονα. Το πιο σημαντικό που μπορεί να προσφέρει  το Ρέικι σε έναν άνθρωπο πέραν των αποτελεσμάτων στην ψυχοσωματική του υγεία είναι το άνοιγμα του κέντρου της καρδιάς. Χωρίς αυτό δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε προς καμία κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τα πάνω!.
Το Ρέικι διαφέρει από πάρα πολλές ενεργειακές μεθόδους. Ο λόγος που  διαφέρει είναι γιατί ο θεραπευτής συντονίζεται και γίνεται κανάλι μετάδοσης ενέργειας από μια πολλή μεγαλύτερη πηγή θεραπευτικής αγάπης που μας εμπεριέχει. Αυτό οφείλεται στην μυητική διαδικασία του συντονισμού του θεραπευτή με την ενέργεια του ρέικι.
Το Ρείκι είναι ένα μέσο που μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είμαστε. Η μετάδοση της ζωτικής αυτής συμπαντικής ενέργειας δια μέσου των ενεργειακών καναλιών και κέντρων, είναι αυτή που προσφέρει τα θεραπευτικά αποτελέσματα στα άτομα που τη δέχονται. Είναι μια ενέργεια ευφυής όπου γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και που πρέπει να πάει. Η πρόθεση του θεραπευτή είναι περιττή. Γιατί να περιορίζεις μέσω της πρόθεσης κάτι πιο ευφυές από σένα? Μέσω της ενέργειας αυτής ο θεραπευόμενος δέχεται τα αισθήματα της αγάπης, της πληρότητας και της κάθαρσης με τρόπο λυτρωτικό. Η ενέργεια αυτή  δεν αφορά μόνο τα συμπτώματα μιας κατάστασης αλλά αποτελεί και μια ολιστική θεραπεία, επαναφέρει δηλαδή το σώμα, τον νου, την ψυχή και το πνεύμα σε μια ισορροπία, φτάνοντας στη ρίζα της δυσλειτουργίας.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη χρήση του Ρέικι ως συμπληρωματική θεραπεία σε διάφορα νοσοκομεία του εξωτερικού.
Για την ύπαρξη του ρέικι είναι αδιάσειστο γεγονός  πως ακόμα και αν η επιστήμη δεν μπορεί να τεκμηριώσει την ύπαρξη της ενέργειας του Ρέικι  αναγνωρίζεται το γεγονός πως έχει μεγάλο αντίκτυπο  στο ανθρώπινο σύστημα.
Ορισμένα αποτελέσματα του ρέικι είναι προς το παρόν μετρήσιμα, όπως η βελτίωση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης. Το συντριπικό ποσοστό όσων λαμβάνουν Ρέικι αναφέρει μια αίσθηση πνευματικής σύνδεσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, τα οποία όμως δεν είναι μετρήσιμα.
Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Ρέικι – έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσσότα σχετικά με το Ρέικι - Mετάφραση :Δημήτρης Χωματάς
Επίσης ο James L. Oschman ο οποίος είναι από τους κορυφαίους ερευνητές στην επιστημονική κατανόηση της θεραπείας δια χειροθεσίας έχει ανακαλύψει μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της κλινικής βιοϊατρικής και της συμπληρωματικής ιατρικής. Θεωρεί ότι η βασική Φυσική της Επαγωγής είναι σημαντική διότι βοηθά να εξηγήσουμε μερικά από τα αποτελέσματα του Ρέικι, και άλλων συστημάτων δια επαφής των χεριών ή μη. Κατά μία έννοια, τα βιομαγνητικά πεδία που παράγονται από τα χέρια ενός πρακτικού δύναται να μεταφέρουν ροή ρεύματος στους ιστούς και στα κύτταρα των ατόμων που είναι σε κοντινή απόσταση. Φαίνεται πιθανώς ότι ένα αποτέλεσμα των διαφόρων δια χειρός με επαφή ή μη ενεργειακών θεραπειών, είναι να εισάγει στους ιστούς τις ίδιες θεραπευτικές συχνότητες τις οποίες οι ιατρικοί ερευνητές προσδιόρισαν ως κλειδί για την θεραπεία των οργάνων.
Αναδημοσίευση από το Reiki News Magazine, Έτος 1, τεύχος 3, Χειμώνας 2002./ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ


 

5)   Έχεις ασχοληθεί και με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας. Αν δεν κάνω λάθος με τον χώρο του 18 άνω. Θα ήθελες να μας πεις το αντικείμενο της ενασχόλησής σου σε αυτό το χώρο? Να μας «συστήσεις» και αυτή σου την δραστηριότητα?
Αγαπητέ Βασίλη, είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Συνθετικής Προσέγγισης. Τον τελευταίο χρόνο είχα την τύχη να επιλεχθώ από τον φορέα 18 Άνω με στόχο την εξειδίκευση στον τομέα των εξαρτήσεων.
Το 18 Άνω υπάγεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και προσφέρει βοήθεια σε οποιονδήποτε επιθυμεί να απεξαρτηθεί από τις ουσίες.
Το πρόγραμμα της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α. είναι εθελοντικό, δηλαδή απευθύνεται σε όλους τους χρήστες. Το πρόγραμμα είναι στελεχωμένο από εκπαιδευμένους θεραπευτές (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, πρώην χρήστες κ.λ.π.) και διαρκεί ενάμιση χρόνο περίπου.
Το Πρόγραμμα της Μονάδας χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
α) τη φάση της ευαισθητοποίησης
β) της φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης
γ) τη φάση της κοινωνικής επανένταξης
Στόχος της μονάδας είναι η απεξάρτηση του ατόμου από τις ουσίες χωρίς τη λήψη υποκατάστατων και η ομαλή επανένταξή του στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Για μένα είναι μια πολύ σημαντική εκπαίδευση γιατί θεωρώ ότι η εξάρτηση είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινής μας φύσης. Η συνεχόμενη κατάρτιση και εξέλιξη είναι επιταγή της ιδιότητάς μου ως θεραπεύτρια.




6)    Βρισκόμαστε στο 2013. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση που ονομάζουμε «κρίση». Ως άνθρωποι ψάχνουμε αιτίες πίσω από τα φαινόμενα, ποιος θα αξιολογούσες ότι είναι ο βασικός λόγος που φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε? Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της κρίσης?
Πίσω από το πολύ σοβαρό και πρωτοφανές οικονομικό πρόβλημα που  μαστίζει την Ελλάδα υπάρχει βαθιά ηθική και πνευματική κρίση. 
Υπάρχει κρίση προσώπων, πολιτικής, πνευματικής και γενικότερης ηγεσίας. 
Κατά τη γνώμη μου αυτή η κρίση που ζούμε είναι μια κρίση αξιών. Πρέπει να αναθεωρηθεί πάλι η ανθρώπινη φύση και οι αξίες που την διέπουν.
Όταν είμαστε σε διαχωρισμό με ότι αυτό συνεπάγεται, είμαστε σε άγνοια και αυτή η άγνοια μας αναγκάζει να παρερμηνεύουμε τη φύση και να μένουμε στην εξωτερική όψη των πραγμάτων. Όταν βλέπω τον κόσμο και τον εαυτό μου διαχωρισμένο από τους άλλους τότε η επίγνωση της ενότητας είναι αδύνατη, η χωριστικότητα επικρατεί και η κρίση επιδεινώνεται. Όπως είχε πει και ο Καζαντζάκης «όχι ο Θεός θα μας σώσει – εμείς θα σώσουμε το Θεό, πολεμώντας, δημιουργώντας, μετουσιώνοντας την ύλη σε πνεύμα».
Όταν εγώ κοιτάζω το δικό μου προσωπικό «μικρό» συμφέρον ή όφελος σε σχέση με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ενισχύω την κρίση. Η επιλογή δράσης του καθενός από εμάς καθώς και η ανάληψη της ευθύνης μας μπορεί να μας οδηγήσει εντός ή εκτός κρίσης και εννοώ κυριολεκτικά για τον καθένα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που συναντάμε στο εξωτερικό περιβάλλον αντανακλά αυτό που βιώνουμε εσωτερικά.


     7)    Ας θεωρήσουμε υποθετικά ότι θα μπορούσαμε να εντάξουμε τους εαυτούς μας σε αυτό που θα ονομάζαμε «πνευματικοί άνθρωποι». Ποιος είναι ο ρόλος του πνευματικού ανθρώπου σήμερα και τι θα μπορούσε για να βοηθήσει?  
Προσωπικά θεωρώ ότι ένας πραγματικά πνευματικός άνθρωπος είναι  αυτός που έχει αντιληφθεί ότι είναι ένα πνευματικό ον μέσα σε ένα βιολογικό σώμα. Ότι έχει πεπερασμένο χρόνο στην ύλη και ότι μέσα σε αυτόν το χρόνο θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί με ότι εργαλεία έχει και από τη θέση στην οποία βρίσκεται.
Αυτά μπορεί να τα πετύχει μπαίνοντας σε δράση: 
α) Με το να αντιληφθεί, αποδεχθεί, και αναλάβει πλήρως την ευθύνη των πράξεων του
β) Με το να  συνειδητοποιήσει ότι είναι συνδεδεμένος με τα πάντα και ότι είναι ένας κρίκος της αλυσίδας
γ) Με το να θέλει να βελτιώνεται σε διαρκώς πάντοτε με γνώμονα την αγάπη και την ειλικρίνεια πρώτον ως προς τον εαυτό του και δεύτερον ως προς τους άλλους.
Επίσης οι βαθιά πνευματικοί άνθρωποι είναι αυτοί που είναι συνδεδεμένοι με τη φύση, τις ρίζες τους και τη Μάνα Γη. Όσο πιο γειωμένοι τόσο πιο πνευματικοί.
Καθώς το γράφω αυτό θυμάμαι τον φίλο μου το Μήτσο το βοσκό, βαθιά ριζωμένος στην γη, όπου κάθε φορά που με αποχαιρετά μου φωνάζει « Έλενα, κάμε πράξη!»


8)     Ας ξαναγυρίσουμε στην ομάδα σας και τι είδους άνθρωποι έρχονται συνήθως και συμμετέχουν σε μια συνεδρία θεραπείας? Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπου που αναζητά στήριξη ή συμμετοχή σε μια θεραπευτική ομάδα?
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε ζητήματα θεραπείας δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων. Οι άνθρωποι μπροστά στους βασικούς προβληματισμούς της ζωής, στον πόνο και στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι. Μπροστά στην απώλεια δεν έχει σημασία αν είσαι πυρηνικός επιστήμονας ή λιμενεργάτης. Τα  άτομα που επισκέπτονται την ομάδα μας και οι προβληματισμοί που μπορεί να τους συνοδεύουν καθορίζουν και την θεραπευτική προσέγγιση.
Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι μέσα από τις προκλήσεις της ζωής    βιώνουμε μια εσωτερική μοναξιά, η οποία κάποιες φορές μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Ερχόμενοι σε επαφή με την ομάδα
α) βιώνουμε τη στήριξή της καταλυτικά  
β) διευρύνουμε την αντίληψή μας και κατ’επέκταση τις επιλογές μας, συνειδητοποιώντας ότι επιλογές υπάρχουν πάντα.
 γ) μαθαίνουμε μέσα από την διαφορετικότητα του καθενός.
Βεβαίως υπάρχει πάντοτε η επιλογή ατομικής θεραπείας αντί της ομαδικής.  Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν και σε ατομικό επίπεδο υπό την εποπτεία μου για κάποιους που δεν επιθυμούν να δουλέψουν μέσα στην ομάδα.



 



9)     Μια και το περιοδικό μας είναι κυρίως αστρολογικό, οφείλω και να σε ρωτήσω: έχεις ασχοληθεί προσωπικά καθόλου με την Αστρολογία? Ποια είναι η άποψη που έχεις διαμορφώσει για αυτήν?
Θα έλεγα ότι η Αστρολογία είναι ένας τομέας με ιδιαίτερα επιστημονικές πτυχές, άμεσου ενδιαφέροντος για μένα και αντικείμενο μελέτης που μπορεί να με απασχολήσει για μια ζωή. Δεν έχω εντρυφήσει σε αυτήν παρά μόνο σε επίπεδο προσωπικής διερεύνησης. Θεωρώ ότι τη στιγμή της γέννησης ενός ανθρώπου αποτυπώνεται ο χάρτης του, τα χαρίσματα του, η διαδρομή του, οι τάσεις του, οι ενορμήσεις του, οι δυνατότητες του, εν γένει  η πλανητική του ταυτότητα. Είναι πολύ σημαντικό μέσω των γνώσεων που μας προσφέρει η αστρολογία και ο προσωπικός μας χάρτης να έρθουμε σε επαφή με πτυχές του εαυτού μας που είναι ανεξερεύνητες. Κοιτώντας το ωροσκόπιο μας αποκτάμε διαύγεια ακόμα και για προσωπικά ασυνείδητα σενάρια τα οποία δεν μας επιτρέπουν να είμαστε στο πλήρες δυναμικό μας. Κατ’ επέκταση θεωρώ ότι η επίσκεψη σε έναν αστρολόγο μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες.
Η εμπειρία μου στον θεραπευτικό τομέα με έχει οδηγήσει στο να πιστεύω ότι υπάρχει πάντα και για όλους μας μια δεύτερη επιλογή. Όταν αποκτήσουμε μια ευρύτερη οπτική και έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας μέσα από οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει στην πορεία αυτή,  έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να αλλάζουμε «το γραμμένο»... όμως αυτά θα μας τα πεις καλύτερα εσύ...


10)  Και μια τελευταία ερώτηση: αν σου έλεγα να διαλέξεις ως αγαπημένο σου κάποιο από τα επτά χρώματα της ίριδας, ποιο θα διάλεγες?
            Επιλέγω  το κόκκινο για τη χαρά
Το πορτοκαλί για την δημιουργικότητα
Το κίτρινο για τη σοφία
Το πράσινο για την αγάπη
Το μπλε για την εκφραστικότητα
Το μωβ για την διαύγεια
Το ιώδες για την πνευματικότητα
Νομίζω ότι είναι μια ερώτηση που δεν έχει επιλογή. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω ένα χρώμα συγκεκριμένο αλλά και τα επτά. Όλα τα χρώματα της ίριδας έχουν μοναδικές ποιότητες που αν είναι ισορροπημένα επιτρέπουν στον κάθε άνθρωπο να συνδεθεί με την πραγματική του φύση και να είναι απόλυτα υγιής, ασφαλής και χαρούμενος.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής και ο Παράκελσος και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν αναγνωρίσει τη σημασία των χρωμάτων και χρησιμοποιούσαν το φώς στις ολιστικές μεθόδους θεραπείας τους. Το χρώμα, μας περιβάλλει, είναι παντού. Στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό, στα ρούχα που φοράμε. Τρέφει το σώμα και τις αισθήσεις μας. Το κοιτάμε, το νιώθουμε, το απορροφάμε και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται το πνεύμα, το μυαλό και το σώμα μας.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ

Το περιοδικό New Age Astrology διατίθεται  ήδη στα βιβλιοπωλεία Ψαράς στη Θεσσαλονίκη και από τα βιβλιοπωλεία Πρωτοπορία και Ιανός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ζητήστε τα... Εκδόσεις Ocelotos... Για ηλεκτρονικές παραγγελίες (αποστολή στην Ελλάδα) επισκεφτείτε το http://books.newageastrology.gr 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου