Translate

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ( ΤΣΑΚΡΑΣ ) - CHAKRAS - ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΣ1ο ΤΣΑΚΡΑ: ΜΟΥΛAΝΤΧΑΡΑ
ΒΑΣΙΚΟ ΤΣΑΚΡΑ


Ονομάζεται: Ρίζα, Βάση, Κουνταλίνι, Μουλαντχάρα
Θέση: Βάση της Σπονδυλικής Στήλης, στην θέση λεγόμενη και «ουρά»
Όργανα που σχετίζεται: Γεννητικά όργανα, Σπονδυλική Στήλη
Γενικότερη συσχέτιση: Τα Οστά
Επηρεάζει: Το Φυσικό Σώμα
Διακυβερνά: Σταθερότητα, Αξιοπιστία, Ενότητα
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Έχω»
Χρώμα: Κόκκινο
Στοιχείο: Γη

Αυτό το τσάκρα μας συνδέει με τον κόσμο των υλικών αγαθών.
Το βασικό τσάκρα είναι ο αγώνας για την επιβίωση και αυτοσυντήρηση και η πηγή όλων των ενστίκτων που υπάρχουν για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας μας, καθώς και για την ικανοποίηση των απαραίτητων απαιτήσεών μας. Πριν απ’όλα την ενστικτώδη επιθυμία και την ανάγκη να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τον κίνδυνο...

Το βασικό τσάκρα ενισχύει το βασικό μας ένστινκτο της επιβίωσης - την ανάγκη να εργαζόμαστε για να πετύχουμε την σταθερότητα, που εξασφαλίζει την τροφή και την στέγη στην οικογένειά μας και τα παιδιά μας. Όλα αυτά αποτελούν το μέρος του ρόλου μας και των αναγκών μας σ’αυτό τον κόσμο. Αυτό ακριβώς το τσάκρα ενεργοποιεί τα σεξουαλικά ένστικτα (αντίθετα από την συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητας που είναι η λειτουργία του δεύτερου τσάκρα). Σ’αυτό το τσάκρα υπάρχει το σεξουαλικό ένστινκτο λόγω της ανάγκης του ανθρώπινου όντος για αναπαραγωγή και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΣΑΚΡΑ


Όταν το βασικό τσάκρα είναι ανοιχτό και λειτουργεί αρμονικά, ο άνθρωπος αισθάνεται βαθύ δεσμό με την Γη και την φύση. Ο άνθρωπος έχει την αίσθηση της σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και εσωτερικής δύναμης. Αρκετά εύκολα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους και αισθάνεται σιγουριά στον κόσμο και στην ζωή. Αυτή η σιγουριά τον απαλλάσσει από τις ανησυχίες για τις βασικές ανάγκες απαραίτητες για επιβίωση, γιατί νιώθει ότι στον κόσμο υπάρχουν όλα αυτά οποία χρειάζεται και όλα αυτά είναι στην διάθεσή του.

Η ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΣΑΚΡΑ


Η ανισορροπία του βασικού τσάκρα εκδηλώνεται σε όχι αντίστοιχη αυτοσυγκέντρωση στις ανάγκες επιβίωσης και υλικές ανάγκες. Όλες οι σκέψεις του ανθρώπου είναι συγκεντρωμένες στις φυσιολογικές ανάγκες όπως φαγητό, ποτά, σεξ και λεφτά και σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπάρχει πολύ βαθιά ανισορροπία να γίνουν, το μόνο πράγμα το οποίο ονειρεύεται ο άνθρωπος και το μοναδικό ενδιαφέρον του. Ο άνθρωπος μπορεί πλήρως ή εν μέρει να συγκεντρωθεί στην ικανοποίηση των αναγκών του, αγνοούνται οι ανάγκες και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Μπορεί να τον πιάσει η τσιγκουνιά για τα λεφτά και θα εμφανιστεί η επιθυμία να μαζέψει όσο περισσότερα υλικά αγαθά γίνεται (ποτέ δεν θα είναι ικανοποιημένος – κάπου βαθιά πάντα θα έχει ανασφάλειες για τον γύρω κόσμο).
Οι άνθρωποι των οποίων το βασικό τσάκρα πάντα βρίσκεται στην ανισορροπία, μπορούν να εκδηλώνουν τον εγωκεντρισμό, την επιθετικότητα και το ευέξαπτο. Προσπαθούν επίσης να επιβάλλουν την γνώμη τους με την βία και να εκφράζουν τον θυμό όταν οι επιθυμίες τους δεν πραγματοποιούνται

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ


Το βασικό τσάκρα, που έχει την πιο χαμηλή συχνότητα, είναι συνδεδεμένο με το σώμα και τα πιο σκληρά σημεία του, όπως τα οστά, το σκελετό και τους μυς. Όταν σ’αυτά υπάρχει ανισορροπία, πρέπει να ελέγξουμε το βασικό τσάκρα.
Έτσι για παράδειγμα η σκολίωση απεικονίζει την έλλειψη της υποστήριξης από το σύμπαν, ανικανότητα της αρμονικής συνύπαρξης. Αν και η σκολίωση εμφανίζεται στην μικρή ηλικία, κανονικά εξελίσσεται στα παιδικά χρόνια και εκδηλώνεται αργότερα. Ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνουμε την υποστήριξη του σύμπαντος αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τσάκρα και τα τραύματα που περάσαμε σ’αυτή την ηλικία επηρεάζουν την γενική μας εμπιστοσύνη για την ζωή.
Οι αρθρώσεις, που επιτρέπουν να κινούνται τα άκρα μας, συμβολίζουν την ευελιξία μας και την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές. Οι διάφορες αρρώστιες των αρθρώσεων, όπως ο ρευματισμός και η αρθρίτιδα σημαίνουν ότι χρειάζεται να ελέγξουμε το βασικό μας τσάκρα και να φτιάξουμε την ισορροπία τoυ.

Το αίμα επίσης έχει σχέση με την λειτουργία του βασικού τσάκρα. Το αίμα είναι το παν για τη ζωή και το σώμα. Γι’αυτό η ανισορροπία της λειτουργίας του βασικού τσάκρα μπορεί να εξελιχθεί στην αναιμία ή στα προβλήματα του πηξήματος του αίματος.
Τα δύο άλλα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την σωστή ή μη λειτουργία του βασικού τσάκρα είναι δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες Η δυσκοιλιότητα απεικονίζει σοβαρό πρόβλημα στην ικανότητα να αποχαιρετίσεις κάποια πράγματα όπως για παράδειγμα τα λεφτά, στην 'εκφραση των συναισθημάτων, στην ανικανότητα να ξεχνάς τις κακίες του παρελθόντος, στο μάζεμα τα παλιών πραγμάτων, στην διατήρηση των σχέσεων που πια δεν σε ωφελούν πουθενά και τα λοιπά.
Όταν εμφανίζεται το πρόβλημα της χρονικής δυσκοιλιότητας, πρέπει να θεραπεύεται αμέσως. Δεν είναι μικρό το προβληματάκι όπως συνηθίζουν να την θεωρούν οι περισσότεροι. Στην περίπτωση της χρόνιας δυσκοιλιότητας η ουσία του προβλήματος είναι στην ηλικία, στην οποία γινόταν η εξέλιξη του βασικού τσάκρα, δηλαδή από 1 με 7 ετών.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να φέρει πολλές περιπλοκές καθώς την αποθήκευση των τοξικών ουσιών στο πεπτικό σύστημα, μετεωρισμό, χρονική ανικανότητα της πέψης και τα λοιπά.
Οι αιμορρόïδες επίσης απεικονίζουν τον φόβο του χωρισμού και συνήθως με τον πόνο που προξενήθηκε στο παρελθόν. Αυτή η αρρώστια επίσης μπορεί να είναι φυσιολογική εκδήλωση του συναισθηματικού φόβου της έλλειψης του χρόνου και της σιγουριάς στη ζωή.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Το βασικό τσάκρα σχετίζεται με γονάδες (όρχεις και ωοθήκες) και επινεφρίδια. Η δραστηριότητα των γονάδων είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών Μουλαντχάρα - η αναπαραγωγικότητα και η σωστή λειτουργία του σεξουαλικού ενστίνκτου.
Όταν εμφανίζονται κάποια προβλήματα, που σχετίζονται με την λειτουργία των γονάδων οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση της αστυσίας ή στειρότητας για ορμονικούς και φυσιολογικούς λόγους. Σ’αυτή την περίπτωση πρέπει να βάλετε στην αρμονική λειτουργία το βασικό τσάκρα. Θα κάνει πολύ καλό η επίδραση του κόκκινου χρώματος και κόκκινων πετρών, γιατί το κόκκινο χρώμα ενεργοποιεί την λειτουργία των σεξουαλικών σημείων και συμβάλλει στην θεραπεία της αστυσίας και στειρότητας.
Τα επινεφρίδια απεικονίζουν ένα μέρος των πιο σημαντικών λειτουργιών του βασικού τσάκρα. Ενώνονται πάνω από τον άνω λοβό των νεφρών και αποτελούνται από το έξω στρώμα, που παράγει ορμόνες πρωτεΐνης και έσω στρώμα που παράγει στεροειδείς ορμόνες. Ανάμεσα στις ορμόνες που παράγει το έξω στρώμα των επινεφριδίων, μεγάλη σημασία έχει η αλδοστερόνη, που συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχει επίδραση στα νεφρά, κάνει κατακράτηση στα υγρά και τα άλατα στον οργανισμό, καθώς και η κορτιζόλη, που αυξάνει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών, (αμυλοσάκχαρο, αμινοξέα, λιπαρά οξέα), στο αίμα βοηθώντας τον οργανισμό να ξεπερνάει αγχωτικές καταστάσεις.
Στην κατάσταση του στρες το έσω στρώμα των επινεφριδίων παράγει την αδρεναλίνη. Οι φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την αδρεναλίνη συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Χάρη σ’αυτό ενεργοποιείται η αντίδραση «πολέμησε και υποχώρησε» τέτοια αντίδραση είναι ο πρωτόγονος μηχανισμός της εξέλιξης του κόσμου και προετοιμάζει το σώμα για την καταπολέμηση του στρες και στην μετέπειτα φυγή. Στις μέρες μας όταν οι επικίνδυνες καταστάσεις για την ζωή έγιναν σπάνιες, ο μηχανισμός ενεργοποιείται στις διαφορετικές καταστάσεις του στρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν στρες σε διάφορες καταστάσεις ενεργοποιώντας αυτή την αντίδραση σχεδόν κάθε μέρα στο δρόμο, στην δουλειά, στην συνάντηση με τον προϊστάμενο, στις οικογενειακές διαφωνίες, στις προετοιμασίες για τις εξετάσεις και τα λοιπά. Το στρες, που ενεργοποιεί τον μηχανισμό «πολέμησε και υποχώρησε» είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, ο οποίος εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.2ο ΤΣΑΚΡΑ: ΣΒΑΝΤΧΙΣΤΑΝΑ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΤΣΑΚΡΑ


Ονομάζεται: Ιερό, Σβαντxιστάνα
Θέση: Ακριβώς κάτω και πίσω από τον Αφαλό
Όργανα που σχετίζεται: Σπλήνα, Ουροδόχος Κύστη, Νεφρά
Γενικότερη συσχέτιση: Όλα τα υγρά του σώματος
Επηρεάζει: Τα Συναισθήματα
Δια κυβερνά: Διαφορά, Αλλαγή, Δυαδικότητα, Κίνηση
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Αισθάνομαι»
Χρώμα: Πορτοκαλί
Στοιχείο: Νερό

Το δεύτερο τσάκρα, βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης και είναι το επίκεντρο της σεξουαλικής ενέργειας και δημιουργικών ικανοτήτων. Το σεξουαλικό τσάκρα, έχει σχέση με την σεξουαλικότητα με βαθύτατη έννοια. Σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική πράξη, με το πώς αντιλαμβανόμαστε την σεξουαλικότητά μας και το πώς αντιμετωπίζουμε το φύλο που έχουμε από την γέννησή μας... Το σεξουαλικό τσάκρα, απεικονίζει την συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητας, την επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων και πολλών συναισθημάτων και αντιδράσεων που έχουν σχέση με το σεξ. Ακριβώς αυτό το τσάκρα, συγκεντρώνει τους κανόνες του σεξ, που κυριαρχούν στο περιβάλλον του παιδιού είτε αυτό θεωρείται κάτι φυσιολογικό και ωραίο, είτε κάτι αμαρτωλό και απαγορευμένο. Το σεξουαλικό τσάκρα, απεικονίζει την ικανότητα για την δημιουργία κάτι καινούργιου, που να έχει σχέση με την προσωπικότητά σας.

Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΤΣΑΚΡΑ


Όταν το σεξουαλικό τσάκρα λειτουργεί αρμονικά, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την προσωπικότητά του, ξεχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους, αλλά και ταυτόχρονα είναι ανοιχτός για τα αισθήματα άλλων ανθρώπων, τα δέχεται και επικοινωνεί μαζί τους. Εύκολα κάνει γνωριμίες με τους ανθρώπους άλλου φύλου και δεν έχει δυσκολίες στην επικοινωνία μαζί τους. Τέτοιος άνθρωπος έχει φυσιολογική και λογική αντιμετώπιση του σεξ.

Η ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΤΣΑΚΡΑ


Η αιτία της ανισορροπίας του σεξουαλικού τσάκρα μπορεί να είναι οι δυσαρμονικές καταστάσεις που υπήρχαν στην περίοδο της ανάπτυξης του τσάκρα, καθώς και στην περίοδο της σεξουαλικής ωριμότητας. Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από το αίσθημα αβεβαιότητας στον σεξουαλικό τομέα, την αυτοανάλυση και τις προσπάθειες να συνειδητοποιήσεις το φύλο σου.
Ο άνθρωπος αρχίζει και βγάζει νέα σεξουαλική ενέργεια, ενώ οι γονείς ή οι δάσκαλοι δεν μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του και να τον μάθουν να χειρίζεται την ενέργεια αυτή. Καμιά φορά η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να προκαλέσει κάποιες όχι πολύ φυσιολογικές ιδέες, που κάνουν τον άνθρωπο να ντρέπεται τα συναισθήματά του. Αυτό κάνει τον έφηβο να κρύβει τα συναισθήματά του, να τα θεωρεί αφύσικα και επιβλαβή, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθησή του.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή όταν ο άνθρωπος μεγαλώνει σε συντηρητικό περιβάλλον, όπου η σεξουαλικότητα θεωρείται κάτι αμαρτωλό και απαγορευμένο, κάτι που να αξίζει να τιμωρηθεί. Οι προσπάθειές του να καταπνίγει την σεξουαλικότητά του, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο να εκφράζει τις σεξουαλικές του επιθυμίες όπως το γρήγορο σεξ χωρίς βαθιές συναισθηματικές σχέσεις, οι ασυγκράτητες σεξουαλικές φαντασιώσεις, η επιθυμία να βλέπει πολλές ερωτικές ταινίες κτλ.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ


Το σεξουαλικό τσάκρα έχει σχέση με τη λεκάνη, τα νεφρά, τη χοληδόχο κύστη, τους μυς, τα γεννητικά όργανα, τη λύμφη και όλα τα υγρά του οργανισμού.
Τα νεφρά, που είναι το κυριότερο όργανο για το οποίο είναι υπεύθυνο το σεξουαλικό τσάκρα, σχετίζονται με την ντροπή, την αυτοκριτική, την κριτική από τους άλλους, τις απογοητεύσεις και το αίσθημα της αποτυχίας. Η ικανότητά μας να δεχόμαστε άλλον άνθρωπο χωρίς κριτική και προκατάληψη, βασίζεται στην ικανότητά μας να φερόμαστε με τον ίδιο τρόπο και στον εαυτό μας. Αυτό που θεωρούμε απαράδεκτο για μας, μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό από τους άλλους.
Οι πέτρες στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη αποδεικνύουν την βαθιά και μακρόχρονη αυτοκατάκριση. Όταν το σεξουαλικό τσάκρα δεν είναι ισορροπημένο, ο άνθρωπος συχνά κάνει αυτοκριτική και αισθάνεται ότι έβλαψε τον εαυτό του, κάνοντας κάποιο λάθος. Αυτό συμβάλει στην καταφυγή στην αυτοκριτική, την απογοήτευση, ακόμα και στο αίσθημα της ντροπής, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στον άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για πάντα. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τις πράξεις των άλλων ανθρώπων γύρω μας.
Το σεξουαλικό τσάκρα όπως και το βασικό, είναι υπεύθυνο για τα γεννητικά όργανα που εκφράζουν την θηλυκότητα και το αρρενωπό. Τι σημαίνει να είσαι άντρας ή γυναίκα; Το τσάκρα αυτό αποδεικνύει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως άντρα ή γυναίκα. Φερόμαστε στα γεννητικά όργανα με αγάπη όπως και σ’άλλα μέρη του σώματός μας; Αντιλαμβανόμαστε τα σεξουαλικά συναισθήματα σαν κάτι φυσιολογικό; Η κακία και το παράπονο που έχουμε για τους σεξουαλικούς συντρόφους μας, μπορούν να προκαλέσουν τα σεξουαλικά προβλήματα. Είναι μία από τις αιτίες των κολπικών λοιμώξεων, κνησμού, φλεγμονής.
Οι απόψεις της κοινωνίας για το σεξ και τη σεξουαλική ζωή σαν κάτι ντροπαλό και βρώμικο, η ένταση και η επιθυμία να ανταποκρίνεσαι στις σεξουαλικές επιθυμίες του συντρόφου σου, όλα αυτά προκαλούν πολλά προβλήματα, που έχουν σχέση με την σεξουαλικότητα του ανθρώπου, τα γεννητικά όργανα και την περίοδο.
Ισορροπημένο τσάκρα μπορεί να λύσει όλα τα σεξουαλικά προβλήματα, ακόμα και τα χρόνια που θεωρούνται σοβαρά.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡA ΣΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Το σεξουαλικό τσάκρα επηρεάζει την λειτουργία του λεμφικού συστήματος το οποίο συμβάλλει στον καθαρισμό του οργανισμού από τα κατάλοιπα. Το λεμφικό σύστημα, βοηθάει στη μεταφορά των λευκωμάτων προς τα τριχοειδή αγγεία και στη ρύθμιση του όγκου του πλάσματος αίματος.
Η λύμφα είναι ένα από τα πιο σπουδαία μεταφορικά συστήματα του οργανισμού. Γι’αυτό εξασφαλίζοντας την σωστή ισορροπία του σεξουαλικού τσάκρα, συμβάλουμε στην γενική τόνωση του οργανισμού και βελτιώνουμε την ικανότητά του να αντιστέκεται στις εξωτερικές μολύνσεις.3o ΤΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΙΠΟΥΡΑ
ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ


Ονομάζετα: Ηλιακό Πλέγμα, Μανιπούρα
Θέση: Η περιοχή του Στομάχου (ανάμεσα από τον Αφαλό και το Διάφραγμα)
Όργανα που σχετίζεται: Πάγκρεας, Συκώτι, Στομάχι,Νευρικό Σύστημα
Γενικότερη συσχέτιση: Μεταβολισμός και Πέψη
Επηρεάζει: Τον Νου
Διακυβερνά: Ενέργεια, Δύναμη, Θέληση
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Μπορώ»
Χρώμα: Κίτρινο
Στοιχείο: Φωτιά

Με τον όρο «ο ήλιος του ανθρώπου» εννοείται το κέντρο της προσωπικής μας δύναμης και αυτόν ακριβώς τον ήλιο συμβολίζει το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Το συγκεκριμένο τσάκρα έχει σχέση με την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, την μετάδοση των συναισθημάτων μας προς τα έξω και την ικανότητα να επηρεάζουμε τον γύρω κόσμο...
Μανιπούρα είναι το επίκεντρο της προσωπικής μας ενέργειας, των επιθυμιών μας, του εγώ μας και της αυτοδημιουργίας. Οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους, η ικανότητα να αποκτάμε μακρόχρονες αρμονικές σχέσεις, οι επιθυμίες μας, αυτό που αγαπάμε, ακόμα και τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, όλα αυτά καθορίζονται από το τσάκρα αυτό.
Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος καθοδηγεί την επιθυμία μας να κατακτήσουμε την εξουσία, την αναγνώριση και την θέση στην κοινωνία, να ξεχωρίσουμε από τους άλλους, να πετύχουμε τους στόχους, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να αποδεχτούμε τους κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ


Η αρμονική λειτουργία του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος δημιουργεί την αίσθηση της γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας. Όταν το τσάκρα είναι ισορροπημένο, ο άνθρωπος μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του. Δεν τα εκφράζει πολύ έντονα, αλλά και από την άλλη δεν τα καταπνίγει.
Ο άνθρωπος του οποίου το τσάκρα είναι ισορροπημένο νιώθει αρμονικά με τον ίδιο του τον εαυτό, τον ρόλο του στην κοινωνία και το γύρω περιβάλλον. Παραδέχεται τον εαυτό του και με το σεβασμό αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Οι πράξεις του ανθρώπου είναι αρμονικές και ανταποκρίνονται στο νόμο του Σύμπαντος, μεγαλώνουν την ευπορία και την ικανοποίηση από την ζωή. Ο άνθρωπος με ισορροπημένο τσάκρα, μπορεί να νιώθει αγάπη για όλο τον κόσμο και να έχει την αίσθηση της ενότητας μαζί του. Για αυτόν παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο οι επιθυμίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων που είναι δίπλα του, αλλά και η ποιότητα της ζωής τους. Όλες οι πράξεις και οι αποφάσεις του είναι για το καλό τους. Ο άνθρωπος νιώθει να είναι γεμάτος ενέργεια μέσα του. Είναι δραστήριος, διορατικός, ανεξάρτητος και υπομονετικός.
Όταν το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος ισορροπημένο, ο άνθρωπος λάμπει από μέσα του και η εσωτερική λάμψη τον προστατεύει από τους εξωτερικούς αρνητικούς παράγοντες και δονήσεις (επιδράσεις). Νιώθει μέσα του αυτοπεποίθηση, είναι άφοβος, έχει θέληση για δημιουργηκότητα, έχει έντονη προσωπικότητα και εκπέμπει την εσωτερική δύναμη και σεβασμό προς τον εαυτό του.

Η ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ


Η ανισορροπία του τσάκρα αυτού μπορεί να εκδηλωθεί με αλλαζονία, με επιθυμία του ανθρώπου να χειραγωγεί και να καταπιέζει τους άλλους καθώς και να κάνει κατάχρηση της εξουσίας. Ο άνθρωπος θέλει να είναι πρώτος σ’όλα και γίνεται αλαζονικός. Πολλοί άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τους άλλους με σκοπό να πετύχουν στην καριέρα τους, συνήθως υποφέρουν από την ανισορροπία του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος.
Η δυσαρμονική λειτουργία του τσάκρα αυτού, εκδηλώνεται με συνεχή ανησυχία και μη ικανοποίηση. Ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να πετύχει οικονομικά για να αισθάνεται άξιος. Στην περίπτωση αυτή, η θέση του στην κοινωνία και τα υλικά αγαθά, γίνονται το νόημα της ζωής και ο κόσμος των συναισθημάτων δεν παίζει κανένα ρόλο για αυτόν.
Η ανισορροπία του τσάκρα αυτού οδηγεί στην εκδήλωση του θυμού και παραπόνου προς τους γονείς και τον γύρω κόσμο. Τα συναισθήματα αυτά ο άνθρωπος προσπαθεί να τα κρύψει, δίνοντας την εντύπωση σ’όλους ότι είναι επιτυχημένος και τυχερός. Παρ’όλα αυτά τα συναισθήματα, δεν τον αφήνουν σε ησυχία και μπορεί να υποφέρει από κρίσεις κατάθλιψης και θυμού.
Η επιθυμία να κυβερνάει και να χειραγωγεί τους πάντες και τα πάντα οδηγεί στην κατανάλωση πολλής ενέργειας και σε πλήρη εξάντληση και τότε, μπορεί να του χρειαστούν τα εξωτερικά τονωτικά, όπως για παράδειγμα ο καφές, τα γλυκά και συνεπώς μπορεί να πέσει σε εξάρτηση από αυτά.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ


Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος επηρεάζει την λειτουργία του διαφράγματος, του αναπνευστικού συστήματος, του στομαχιού, του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, του λεπτού εντέρου, ενός μέρους του παχέος εντέρου και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το τσάκρα αυτό έχει άμεση σχέση με την λειτουργία της πέψης και του πεπτικού συστήματος και είναι το βασικό τσάκρα που επηρεάζει την λειτουργία του συστήματος αυτού. Το πώς εμείς «χωνεύουμε» την ζωή με την βοήθεια του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Η δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης μπορεί να είναι η αιτία της δυσαρέσκειας και της ζήλειας. Οι πέτρες στην χοληδόχο κύστη μπορούν να εμφανιστούν λόγω της περηφάνιας, της κριτικής στάσης απέναντι στους άλλους ανθρώπους και της συνεχούς κατάκρισης καθώς και της πίκρας για τη ζωή και των δυσάρεστων σκέψεων για τους άλλους.
Το πάγκρεας συμβολίζει κατα κάποιον τρόπο, την «γλύκα» της ζωής. Όταν ο άνθρωπος πιστεύει ότι η ζωή του είναι «πικρή» και νιώθει την ανάγκη της αγάπης και τρυφερότητας, αυτό απεικονίζει το πρόβλημα στην λειτουργία του παγκρέατος που μπορεί να οδηγήσει και στο διαβήτη.
Το έντερο συμβολίζει την ικανότητά μας να απελευθερωνόμαστε από τα συναισθήματά μας, τα λεγόμενα «συναισθηματικά κατάλοιπα» που δεν μας ωφελούν πια. Τα προβλήματα με το έντερο απεικονίζουν την ανάγκη να βγάλουμε από μέσα μας παλιά, αχρείαστα «συναισθηματικά και σωματικά σκουπίδια» και εκδηλώνεται με την δηκτικότητα και την ανικανότητα να απαρνηθούμε τα υλικά αγαθά. (να απελευθερωθούμε από τα υλικά αγαθά)
Το αναπνευστικό σύστημα απεικονίζει την ικανότητά μας να εισπνέουμε τη ζωή, να συνυπάρχουμε και να πλέουμε μαζί της. Όταν το τσάκρα δεν έχει ενέργεια, ο άνθρωπος παρακολουθεί την ζωή εξ’αποστάσεως, μη παρεμβαίνοντας με τις προσωπικές επιθυμίες και τις πράξεις του
Ισορροπημένο τσάκρα μπορεί να λύσει όλα τα σεξουαλικά προβλήματα, ακόμα και τα χρόνια που θεωρούνται σοβαρά.
Η ανισορροπία στην λειτουργία του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των προαναφερομένων οργάνων καθώς και στις αλλεργίες και οφθαλμολογικές αρρώστιες. Επίσης, η αιτία των αλλεργιών μπορεί να είναι η αρνητική στάση του ανθρώπου απέναντι στον κόσμο.
Τα μάτια απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε τον γύρω κόσμο. Οι οφθαλμολογικές αρρώστιες, αποδεικνύουν τον φόβο μας να βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας ή την εχθρική στάση μας απέναντι στα πράγματα που συναντάμε καθώς και την λάθος αντιμετώπιση των διαφόρων γεγονότων της ζωής.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος σχετίζεται με την λειτουργία των επινεφριδιακών αδένων και του παγκρέατος4ο ΤΣΑΚΡΑ: ANAXATA
ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΤΣΑΚΡΑ


Θέση: Στην μέση του Θώρακα
Όργανα που σχετίζεται: Καρδιά
Γενικότερη συσχέτιση: Κυκλοφοριακό, Ανοσοποιητικό και Ενδοκρινολογικό
Επηρεάζει: Το Αστρικό Σώμα
Διακυβερνά: Αγάπη, Ευσπλαχνία, Ισορροπία
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Αγαπώ»
Χρώμα: Πράσινο
Στοιχείο: Αέρας

Αυτό το τσάκρα βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα παράλληλα της καρδιάς και ενώνει τα τρία κάτω τσάκρα με τα τρία πάνω. Λόγω της θέσης αυτής, το καρδιακό τσάκρα λειτουργεί σαν «καρδιά» όλου του συστήματος των τσάκρα. Συνδέει σωματικά και συναισθηματικά κέντρα με τα κέντρα υψηλής νοητικής και πνευματικής δραστηριότητας.

Το καρδιακό κέντρο, βρίσκεται ανάμεσα στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, που είναι το κέντρο των βασικών συναισθημάτων και το τσάκρα του λάρυγγα, που είναι το κέντρο της προσωπικής έκφρασης. Ακριβώς μέσω του καρδιακού τσάκρα, αυτά τα βασικά συναισθήματα (από το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος) καθαρίζονται και ετοιμάζονται να εκφράσουν την προσωπική δύναμη (στο τσάκρα του λάρυγγα).

Το καρδιακό τσάκρα είναι το κέντρο της αγάπης, της συμπόνιας, της φροντίδας για τους άλλους, της υπηρέτησης, της πίστης και συνεπώς της ικανότητας να θεραπεύουμε. Χάρη στην ικανότητα αυτή, μπορούμε να συνυπάρχουμε με άλλον άνθρωπο, να τον «νιώσουμε», να τον «αγγίξουμε» και να τον αφήσουμε να μας αγγίξει στο συναισθηματικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο.

Η ικανότητα να ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους, μας επιτρέπει να τροφοδοτούμαστε από όλη την συμπαντική και Θεϊκή δύναμη. Μέσω του τσάκρα αυτού, αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά της φύσης, την αρμονία της και στρεφόμαστε προς την αρμονία αυτή, σ’όλους τους τομείς της ζωής μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μέσα μας την επιθυμία να αισθανθούμε την αρμονία, που κυριαρχεί σε διάφορα είδη της τέχνης, (μουσική, ζωγραφική κ.λ.π.) και η επιθυμία αυτή παρακινεί και ανοίγει τις καρδιές μας. Είναι το κέντρο, όπου τα λόγια, οι ήχοι και η θέαση μετατρέπονται σε αισθήσεις και συναισθήματα.

Χάρη στο καρδιακό τσάκρα, μπορούμε να αγαπούμε και να επιδιώκουμε την αγάπη. Αυτό καθοδηγεί τις ικανότητές μας να δίνουμε, να χαρίζουμε και να εισπράττουμε την αγάπη. Αυτό ενθαρρύνει την ικανότητά μας να δίνουνε ολόψυχη, ανιδιοτελή αγάπη, αγάπη χωρίς εγωϊσμό, καθώς και να είμαστε ανοιχτοί στην αγάπη του Θεού. Αυτό δημιουργεί την επιδίωξη για την ενότητα σε όλα τα επίπεδα: από το σωματικό, που νιώθουμε μέσω της αγάπης προς τον σύντροφό μας, μέχρι την ενότητα, που προέρχεται από την αγάπη προς την φύση και το σύμπαν.

Όταν το καρδιακό τσάκρα είναι πλήρως ισορροπημένο, τέτοια αγάπη δεν μπορεί να χαθεί όπως και δεν χρειάζεται να την «φυλάσσουμε». Όταν το τσάκρα δεν είναι ισορροπημένο (που συμβαίνει πολύ συχνά), αισθανόμαστε τον φόβο να μας εγκαταλείψουν, να χάσουμε την αγάπη και να νιώσουμε την πίκρα της απόρριψης. Ολόψυχη αγάπη δεν μπορεί ούτε να απορριφθεί, ούτε να γίνει κάτι σαν φόρτωμα για κάποιον.

Όπως το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος είναι υπεύθυνο για την αυτοεκτίμηση, έτσι και το καρδιακό τσάκρα είναι υπεύθυνο για την αγάπη του ανθρώπου για τον εαυτό του. Αν δεν αγαπάμε και δεν παραδεχόμαστε τον εαυτό μας πραγματικά, γίνεται αδύνατον να αγαπήσουμε και τους άλλους. Τα λόγια «αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου», αποδεικνύουν ότι όλοι μας πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας για να είμαστε ικανοί να αγαπήσουμε και τους άλλους. Όταν εμείς δεν σεβόμαστε και δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, τότε ανακαλύπτουμε τα ελαττώματά μας σχεδόν σε κάθε άνθρωπο.

Οι άνθρωποι που συναντάμε στη διάρκεια της ζωής μας είναι σαν καθρέφτες της δικής μας προσωπικότητάς και όταν δεν παραδεχόμαστε κάποια πράγματα στο δικό μας χαρακτήρα, ακριβώς αυτά τα πράγματα (άμεσα ή έμμεσα), θα μας δημιουργούν θυμό και θα μας ενοχλούν στον άλλον.

Το καρδιακό τσάκρα διδάσκει πώς να θυσιάζεις τον εαυτό σου για τους άλλους, πώς να συγχωρείς, πώς να συμπονείς. Η συμπόνια είναι η ικανότητα να νιώσεις τον άλλον, να συμπάσχεις με κατανόηση στον πόνο και τσα βάσανά του χωρίς να τον κρίνεις. Η έκφραση «βάζω τον εαυτό μου στη θέση σου» εξηγεί την ουσία της συμπόνιας. Όταν κατακρίνουμε τον άνθρωπο, που έχει κάποιο πρόβλημα, υποφέρει ή στενοχωριέται, η πραγματική συμπόνια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα μας. Επειδή δεν είμαστε στη θέση του και δεν καταλαβαίνουμε τα προβλήματά του. Η εμφάνιση πολλές φορές δίνει λάθος εντύπωση, η κατάκριση δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές για την αγάπη και την κατανόηση.

Όταν το καρδιακό τσάκρα είναι ισσοροπημένο και ανοιχτό, νιώθουμε την εσωτερική πίστη. Καταλαβαίνουμε ότι η δύναμη του Θεού σημαίνει αγάπη προς κάθε μορφή της ζωής και φτάνουμε σε πιο υψηλό επίπεδο της λειτουργίας του τσάκρα, το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να αγαπούμε όχι μόνο αυτούς που είναι δίπλα μας αλλά και όλο το σύμπαν.

Η αρμονική λειτουργία του καρδιακού τσάκρα


Την αρμονική λειτουργία του τσάκρα αυτού, συνήθως έχει ο άνθρωπος που μαγνητίζει τους άλλους, η παρέα του οποίου είναι ευχάριστη, γιατί η παρουσία του ηρεμεί, καθησυχάζει και ενθαρρύνει τους άλλους.

Στην παρέα του οι άνθρωποι φέρονται αυθόρμητα, ελεύθερα και εύκολα ανοίγονται. Οι άνθρωποι των οποίων το καρδιακό τσάκρα είναι ανοιχτό και ισορροπημένο συχνά ακούνε για τον εαυτό τους: « Η συζήτησή μας ήταν πολύ ωφέλιμη για μένα!» αν και δεν ειπώθηκε τίποτα ιδιαίτερα απλά άκουσαν με κατανόηση και ευμένεια. Είναι εύκολα σε τέτοιους ανθρώπους να ανοίξεις την καρδιά σου και το να βρίσκεσαι δίπλα τους, είναι σαν θεραπεία.

Στην παρέα του οι άνθρωποι φέρονται αυθόρμητα, ελεύθερα και εύκολα ανοίγονται. Οι άνθρωποι των οποίων το καρδιακό τσάκρα είναι ανοιχτό και ισορροπημένο συχνά ακούνε για τον εαυτό τους: « Η συζήτησή μας ήταν πολύ ωφέλιμη για μένα!» αν και δεν ειπώθηκε τίποτα ιδιαίτερα απλά άκουσαν με κατανόηση και ευμένεια. Είναι εύκολα σε τέτοιους ανθρώπους να ανοίξεις την καρδιά σου και το να βρίσκεσαι δίπλα τους, είναι σαν θεραπεία.

Η επιρροή του ανοιχτού και ισορροπημένου τσάκρα για το περιβάλλον είναι τεράστια. Η ενέργεια του τσάκρα αυτού πλέει ελεύθερα και έρχεται σε επαφή με το καρδιακό τσάκρα άλλων ανθρώπων, ακόμα και οι άνθρωποι που οι καρδιές τους είναι σκληρές, μαλακώνουν και εκφράζουν την αγάπη τους που βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα τους. Οι καρδιές τους μαλακώνουν, ο θυμός τους περνάει. Αυτό συμβαίνει επειδή το δικό τους καρδιακό τσάκρα θέλει να είναι ισορροπημένο.

Η δυσαρμονική λειτουργία του καρδιακού τσάκρα


Ο άνθρωπος με μη ισορροπημένο τσάκρα βαθιά στην καρδιά του νιώθει την ανάγκη να πάρει πίσω κάτι αντί αυτό που έδωσε. Αν δεν παίρνει τίποτα, απογοητεύεται, έχει την εντύπωση ότι τον εκμεταλλεύτηκαν και μπορεί να γίνει σκληρός. Το μη ισορροπημένο τσάκρα, κάνει τον άνθρωπο να αγαπά μόνο και μόνο για να έχει ικανοποίηση, έγκριση και στοργή απο τους άλλους. Φοβάται να είναι απορημένος και μένοντας μόνος και συγκεντρώνοντας στον εαυτό του (όταν το χρειάζεται) θα τον αποκαλέσουν εγωιστή ή θα τον απορρίψουν. Για αυτόν είναι δύσκολο να βρει το μέρος που η αγάπη για τον εαυτό του και για τους άλλους θα είναι μια ενωμένη συμπαντική αγάπη και νιώθει ότι αυτές οι 2 δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση.

Η σχέση του καρδιακού τσάκρα με το σώμα


Το καρδιακό τσάκρα είναι υπεύθυνο για την καρδιά, το καρδιακό σύστημα, τους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα, τον θύμο αδένα, το πάνω μέρος της πλάτης, το δέρμα και τις παλάμες. Η καρδιά είναι το όργανο που συμβολίζει το κέντρο της αγάπης και εμπιστοσύνης: αγάπη για τον εαυτό σου και για τους άλλους, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και το σύμπαν. Τα συναισθηματικά προβλήματα, άγχος, που προκαλούνται από την έλλειψη της εμπιστοσύνης για τα γεγονότα γύρω, τον πόνο, που προκάλεσε η αγάπη - όλα αυτά αντιμετωπίζονται σαν σοβαρά προβλήματα, που εκφράζονται συναισθηματικά, παράλληλα με τις καρδιακές αρρώστιες.

Αν και η επιστήμη αρνείται την εικασία ότι αισθανόμαστε με την καρδιά, η λειτουργία της καρδιάς έχει άμεση σχέση με τις ψυχικές διαταραχές μας. Ο θυμός και ο εκνευρισμός μας ανεβάζουν την πίεση και όταν αυτές οι καταστάσεις γίνονται μακρόχρονες και επαναλαμβανόμενες μπορούν να οδηγήσουν στην συνεχή υπέρταση.

Όταν νιώθουμε πόνο, λίπη ή απώλεια, στο στήθος συχνά εμφανίζεται η αίσθηση του πόνου και της εξαθλίωσης, όμως όταν εμείς νιώθουμε ανάλαφροι, αισθανόμαστε σαν να είχε ελαφρύνει η καρδιά μας.

Το αναπνευστικό σύστημα ειδικά οι πνεύμονες, επίσης έχει σχέση με την λειτουργία του καρδιακού τσάκρα. Η αναπνοή είναι η έκφραση της ικανότητας να εισπνέουμε την ζωή, και να την αισθανόμαστε πλήρως και να υπάρχουμε. Το γεγονός που ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτιμήσει και να αγαπήσει πραγματικά μπορεί να εκδηλωθεί στις διαταραχές της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος.

Άσθμα είναι ένα από τα αποτελέσματα του ανισορροπημένου καρδιακού τσάκρα, καμιά φορά μπορεί να εμφανιστεί λόγω της καταπιεστικής αγάπης και της αίσθησης της πνιγηρότητας που είναι στο γύρω περιβάλλον του ανθρώπου.

Για παράδειγμα τα παιδιά δεν μπορούν να «αναπνέουν» μόνα τους γιατί οι γονείς τους καταπιέζουν με την αγάπη. Πολλές φορές το άσθμα περνάει όταν το παιδί μεγαλώνει και φεύγει από το σπίτι για σπουδές και αρχίζει να ζει ανεξάρτητα. Καμιά φορά φεύγοντας από το πατρικό σπίτι, ο άνθρωπος μπορεί να συνεχίζει να νιώθει την καταπιεστική αγάπη των γονέων και τότε αρχίζει και αναπτύσσεται το άσθμα.

Η επίδραση του τσάκρa στην ορμονική δραστηριότητα


Το καρδιακό τσάκρα έχει σχέση με τον ενδοκρινή αδένα, που λέγεται θύμος αδένας. Αυτός ο αδένας βρίσκεται στο πάνω μπροστινό μέρος του θώρακα και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.

Η πρακτική σημασία του θύμου αδένα στον οργανισμό του μεγάλου ανθρώπου, παραμένει αίνιγμα. Παρά τις μεγάλες επιτυχίες της ιατρικής επιστήμης, η λειτουργία του θύμου αδένα στον οργανισμό δεν καθορίστηκε, το μόνο γνωστό είναι ότι η λειτουργία του έχει μεγάλη σημασία στην παιδική ηλικία. Είναι μέρος του λεμφικού συστήματος και μέχρι την ηλικία των 12-15 χρονών, παράγει την ορμόνη, που λέγεται χημικός παράγοντας του θύμου αδένα.

Πιθανόν αυτός ο αδένας να έχει σχέση με την ανάπτυξη του παιδιού. Η λειτουργία του θύμου αδένα έχει μεγάλη ζωτική σημασία μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και μετά, μπορεί να επηρεάζει και να διεγείρει την λειτουργία του.
5ο ΤΣΑΚΡΑ: ΒΙΣΟΥΝΤΑ
ΤΟ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ


Ονομάζεται: Βισούντα
Θέση: Λαιμός
Όργανα που σχετίζεται: Θυρεοειδής, Πνεύμονες, Φωνητικές Χορδές, Βρόγχοι
Γενικότερη συσχέτιση:
Επηρεάζει: Το Αιθερικό Σώμα
Χρώμα: Μπλε
Στοιχείο: Ήχος
Διακυβερνά: Επικοινωνία, Έκφραση
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Μιλώ»

Βισούντα στη σανσκριτική γλώσσα σημαίνει «γεμάτο καθαριότητα». Έτσι λέγεται το τσάκρα του λαιμού που βρίσκεται στην περιοχή του λάρυγγα. Τα τσάκρα του λαιμού είναι το κέντρο της ανθρώπινης ικανότητας για προσωπική έκφραση, επικοινωνία και έμπνευση.

Έχει σχέση με όλες τις πτυχές της επικοινωνίας, με το εγώ μας, με τους άλλους ανθρώπους, και με την συμπαντική δύναμη (η επικοινωνία εκδηλώνεται σε μορφή της πίστης). Το πέμπτο τσάκρα αποτελεί επίσης ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα κατώτερα τσάκρα και το κέντρο του στέμματος.

Μέσω του τσάκρα του λαιμού εκφράζουμε όλα όσα είναι ζωντανά μέσα μας, το γέλιο και το κλάμα μας, τα συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας. Αυτό το τσάκρα, μας δίνει την δυνατότητα να εκφράζουμε συνειδητά και σαφήνεια αυτά που γίνονται και υπάρχουν μέσα μας. Χάρη στο Βισούντχα ο άνθρωπος επιδιώκει την αυτοέκφραση.

Μπορούμε να πούμε ότι το τσάκρα του λαιμού λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Στο κατώτατο επίπεδο το τσάκρα αυτό, σαν ένα από τα πέντε κάτω τσάκρα, εκφράζει την επιθυμία να κατακτήσουμε την ικανοποίηση μέσω της έκφρασης των αισθημάτων, των απόψεων, των επιθυμιών, των ταλέντων κ.τ.λ. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τη φωνή του και να ακουστεί, να στείλει τα μηνύματά του σ’αυτούς που είναι δίπλα του.

Στο ανώτατο επίπεδο το τσάκρα αυτό είναι πρώτο από τα τρία πάνω τσάκρα και γι’αυτό πραγματοποιεί την επαφή με την ψυχή, το πνεύμα και την πνευματικότητα του ανθρώπου. Αποτελεί τον έλεγχο του εαυτού μας και των άλλων, την επιθυμία να αναρωτιόμαστε για τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους, τον κόσμο με σκοπό να καταλάβουμε πιο βαθιά κάποια πράγματα και όχι να έχουμε απλά κάποια επιφανειακή εντύπωση και να μην τα αντιμετωπίζουμε σαν κάτι αυτονόητο.

Το τσάκρα του λαιμού παρακινεί την αίσθηση της υπευθυνότητας.

Η αρμονική λειτουργία του τσάκρα του λαιμού


Όταν το τσάκρα του λαιμού είναι ανοιχτό και ισορροπημένο, ο άνθρωπος μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά, τις σκέψεις, τις απόψεις και τις γνώσεις του σαφώς, άφοβα και ελεύθερα.

Όταν το τσάκρα είναι ανοιχτό, ο άνθρωπος μπορεί να ελέγχει το λόγο του. Μπορεί να τηρεί σιωπή και να ακούει προσεχτικά αυτό που λένε οι άλλοι, δεν νιώθει την ανάγκη να υψώνει τον τόνο της φωνής για να ακουστεί. Ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι μπορεί να εκφράζει την προσωπικότητά του, την άποψή του, την πίστη, καθώς και τις δημιουργικές ικανότητες σε οποιαδήποτε τομέα, στις σπουδές, στην κοινωνία, στη δουλειά, στο οικογενειακό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, νιώθει τον εαυτό του αρκετά σίγουρο, για να ακούει και να παραδέχεται άλλες απόψεις, τις οποίες μπορεί να αποδεχτεί. Δεν φοβάται ότι αυτό το γεγονός μπορεί να βλάψει την προσωπικότητά του, όπως και δεν νιώθει την ανάγκη να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τη δική του γνώμη αν δεν υπάρχει λογική αιτία να το κάνει.

Μιλάει εντυπωσιακά, έχει πλούσια φαντασία, αλλά μαζί με αυτό ξέρει να διαλέγει τα λόγια για να γίνει κατανοητός για τον συνομιλητή του. Όλα όσα λέει είναι απλά και κατανοητά. Η εσωτερική ενότητα είναι για αυτόν καλή υποστήριξη, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες και πειρασμούς που μπορούν να τον μπερδέψουν. Μπορεί να κρατιέται, να πει όχι όταν το χρειάζεται, αλλά μπορεί να είναι επίσης ευέλικτος στις απόψεις και να ψάχνει τρόπους της επίτευξης του συμβιβασμού.

Όταν το τσάκρα του λαιμού είναι ανοιχτό, ο άνθρωπος νιώθει ότι είναι ελεύθερος, αυτοτελής και ανεξάρτητος. Είναι αποφασιστικός, έχει σωστή άποψη για τον εαυτό του, μπορεί να παραδέχεται τις αδυναμίες, τα προσόντα και τα ταλέντα του.

Στο ανώτατο επίπεδο το τσάκρα του λαιμού δημιουργεί την ικανότητα να καταλαβαίνεις την δύναμη της σκέψης, να ελέγχεις τη σκέψη, καθώς και να την καταπνίγεις εύκολα, αν χρειαστεί να βρεθείς σε κάποιες καταστάσεις όπου οι σκέψεις δεν χρειάζονται, για παράδειγμα κατά το διαλογισμό. Η σχέση με την Ανώτατη δύναμη γίνεται πιο εκφραστική και εμφανίζεται η ικανότητα να λαμβάνει διάφορα μηνύματα του σύμπαντος. Ο άνθρωπος μπορεί тα χρησιμοποιεί αυτά τα σύμβολα και να τα καταλαβαίνει, να δημιουργεί και να νιώθει την έμπνευση, να έχει μεγάλη φαντασία.

Η ικανότητα να ακούει κανείς, που είναι χαρακτηριστική για το ανοιχτό τσάκρα του λαιμού, αποκτά καινούργια σημασία στο ανώτατο επίπεδο. Ο άνθρωπος μπορεί να ακούει «το κρυφό νόημα των λεγόμενων», να συγκεντρώνεται πλήρως σ’όλα που του λένε και να ανακαλύπτει στα λόγια των άλλων το νόημα που είΗ δυσαρμονική λειτουργία του τσάκρα του λαιμού.ναι αδύνατο να εκφραστεί προφορικά!

Η δυσαρμονική λειτουργία του καρδιακού τσάκρα


Όταν το τσάκρα του λαιμού βρίσκεται σε ανισορροπία, ο άνθρωπος έχει δυσκολίες με την προσωπική έκφραση. Έχει αρκετά προβλήματα στην επικοινωνία και δύο από τα προβλήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συγκρούσεις και την δυσαρμονία σ’όλους τους τομείς της ζωής του.

Το πρώτο του πρόβλημα είναι το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ της προσωπικότητας και του σώματος, που μπορεί να είναι δυσαρμονικό. Ο άνθρωπος δεν ακούει το σώμα του, δεν μπορεί να ακούει τις φυσιολογικές του ανάγκες και επιθυμίες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εξαντλήσει τις δυνάμεις, ο άνθρωπος δεν έχει καμία ιδέα για την φύση του, και το γεγονός αυτό τον κάνει να είναι εκτιθεμένος σε πολλές αρρώστιες.

Το δεύτερο πρόβλημα της επικοινωνίας είναι ανικανότητα να έχει αρμονικές σχέσεις και την ενότητα ανάμεσα στα συναισθήματα από τη μία πλευρά και τις σκέψεις και τη λογική από την άλλη. Σε αυτή την κατάσταση ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ικανότητα να εκφράζει τα αισθήματά του. Έχει την τάση για ονειροπολησίες, συζητάει στη φαντασία του με τους ανθρώπους, τα αισθήματα προς τους οποίους θέλει να εκφράσει, αλλά δεν μπορεί να το κάνει στην πραγματικότητα.

Η δυσαρμονία στο τσάκρα του λαιμού μπορεί να εκδηλώνεται στην χαμηλή αυτοπεποίθηση και συνεχή αυτοκριτική. Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι για να γίνει κατανοητός για τους άλλους, πρέπει να φέρεται, να μιλάει και να δράσει όπως το θέλουν οι άλλοι. Αυτός φοβάται να εκφράζει τις πραγματικές του απόψεις, που μπορούν να υποστούν κριτική και θα καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή του που είναι και εκτός αυτού ήδη χαμηλή.

Οι διαταραχές στην επικοινωνία, που προκαλούνται από την ανισορροπία του τσάκρα του λαιμού, επίσης μπορούν να εκδηλωθούν στη γλώσσα και το λόγο.

Ο άνθρωπος μπορεί να μιλάει ασύνδετα, να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να βρει κατάλληλες και κατανοητές λέξεις για να εκφράσει τις σκέψεις του.

Η έλλειψη της ισορροπίας στο τσάκρα του λαιμού μπορεί να εκδηλωθεί στην υπερβολική φλυαρία και την επιθυμία να μιλάει μόνο για να τραβήξει την προσοχή. Μπορεί να παρατηρείται η τάση για κουτσομπολιά, που εμφανίζεται λόγω της φοβίας απέναντι σε «παράλογες διακοπές» της κουβέντας και συνεχούς ψαξίματος των θεμάτων της συζήτησης. Ο άνθρωπος μπορεί να μην ξέρει να ακούει τους άλλους, ή μπορεί να ακούει μόνο αυτό που θέλει να ακούσει, ή απλά δεν είναι ικανός να καταλαβαίνει το νόημα των λεγόμενων.

Λόγω των δυσκολιών στην έκφραση των συναισθημάτων, όταν το τσάκρα βρίσκεται σε ανισορροπία, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει απότομος και να ξεσπάει όταν τα καταπνιγμένα αισθήματα βγαίνουν προς τα έξω. Ταυτόχρονα η ανισορροπία στο τσάκρα μπορεί να οδηγήσει στην απάθεια και αδιαφορία λόγω της έλλειψης των ικανοτήτων της επικοινωνίας, που βοηθούν τον άνθρωπο να καταλαβαίνει τους άλλους και να νιώθει αγάπη προς αυτούς.

Η σχέση του τσάκρα του λαιμού με το σώμα


Το τσάκρα του λαιμού επηρεάζει τα όργανα όπως τον λάρυγγα, το λαιμό, τις φωνητικές χορδές, τον θυροειδή αδένα, τον παραθυροειδή αδένα, το σαγόνι, το επάνω μέρος των πνευμόνων, τα νεύρα, τα αυτιά, τους μυς και τα χέρια.

Η ανισορροπία του τσάκρα εκδηλώνεται σε συχνές φλεγμονές του λάρυγγα, μολύνσεις και παθήσεις του λάρυγγα, διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, παθήσεις των πνευμόνων, προβλήματα ακοής, παθήσεις και μολύνσεις των αφτιών, διαταραχές στον λόγο, βατταρισμό, πνευματικές μολύνσεις, σπασμούς, πόνους στο λαιμό, τέντωμα στους μυς του λαιμού, προβλήματα με τα χέρια και διάφορες νευρολογικές αρρώστιες.

Ο λάρυγγας είναι το όργανο με την βοήθεια του οποίου κάνουμε τη φωνή μας να ακούγεται και εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τις ευχές. Και αν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αρρώστιες του λάρυγγα και του λαιμού.

Έτσι συμβαίνει, όταν ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι δεν είναι ικανός να εκφράζει το εγώ του και να ζητήσει να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες του. Αυτή είναι η λειτουργία του λαιμού. Να μας δώσει την δυνατότητα να εκφράζουμε αυτό που είναι στην καρδιά μας, να λέμε τη γνώμη μας, τις επιθυμίες μας και τις σκέψεις μας. Όταν ο άνθρωπος δεν αφήνει τον εαυτό του να το κάνει, νιώθοντας φόβο απέναντι στο γύρω περιβάλλον του και το πώς οι απαιτήσεις του και οι σκέψεις του θα αντιληφθούν, βλάπτει με αυτό τον τρόπο την βασική λειτουργεία του λάρυγγα.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι η αιτία της μολυσματικής αρρώστιας του λάρυγγα, και ειδικότερα, επαναλαμβανόμενες μολύνσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να ελεγχτεί αν ο άνθρωπος αισθάνεται και καταλαβαίνει το φυσικό και σημαντικό για τη ζωή, δικαίωμα, να εκφράζει ελεύθερα τις επιθυμίες, τα αισθήματα και τις απόψεις του. Πολύ συχνά είναι η αιτία των χρονικών παθήσεων του λάρυγγα των παιδιών, των οποίων οι γονείς προσπαθούν να μιλάνε και να παίρνουν αποφάσεις για αυτά και να τα κάνουν να σωπάσουν όταν εκείνα προσπαθούν να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και επιθυμίες.

Υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα, που έχει σχέση με την λειτουργία του τσάκρα του λαιμού, η απώλεια της φωνής. Όπως και οι διάφορες αρρώστιες του λάρυγγα, μπορεί να εμφανιστεί λόγω του απωθημένου θυμού και κακίας. Η απώλεια της φωνής, σχετίζεται με τον φόβο του ανθρώπου να μιλήσει και να βγάλει προς τα έξω τον απωθημένο θυμό του.

Η αφηραμάδα και η ανικανότητα να συγκεντρωθεί, επίσης μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια της φωνής, γιατί ο άνθρωπος δεν ξέρει που να κατευθύνει την φωνή του, για να πετύχει το σκοπό και να εκφράσει την επιθυμία.

Όπως και ο λάρυγγας, ο λαιμός συμβολίζει την ευλυγισία, γιατί μας επιτρέπει να κοιτάμε μπροστά, γύρω και πίσω. Όταν ο άνθρωπος έχει σοβαρά προβλήματα με τον λαιμό, περιορίζεται η κινητικότητά του και εμφανίζονται οι σπασμοί στους μυς. Χρειάζεται να γίνει ο έλεγχος για να καταλάβει ο άνθρωπος αν υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν μπορεί να τα δει ή αν το υπερβολικό πείσμα εμποδίζει την ανάπτυξή του. Τα προβλήματα με το σαγόνι επίσης μπορούν να εξαρτώνται από την υπερβολική καταπίεση της προσωπικής έκφρασης. Ο άνθρωπος νιώθει ότι θέλει να πει πολλά αλλά σφίγγει τα δόντια και με το ζόρι κρατάει μέσα του τον θυμό και την αγανάκτηση που είναι έτοιμα να βγουν προς τα έξω. Οι σκέψεις οι οποίες έχουν σχέση με την επιθυμία της εκδίκησης, η αγανάκτηση και ο θυμός επίσης μπορούν να προκαλέσουν τις παθήσεις των σαγονιών, που καμιά φορά εκδηλώνονται στο σφίξιμο των δοντιών την ώρα του ύπνου.

Δυσοσμία από το στόμα χωρίς φανερές φυσιολογικές αιτίες, για παράδειγμα σάπια δόντια ή προβλήματα της πέψης, μπορεί να έχει σχέση με την δυσλειτουργία του καρδιακού τσάκρα. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την έκφραση των κακών σκέψεων και προθέσεων, τη συνηθισμένη και τη συχνή χρησιμοποίηση του στόματος για το βγάλσιμο των σκεπτικών «σκουπιδιών,» όπως κουτσομπολιά και προσβλητικά άσχημα λόγια.

Η λειτουργία του τσάκρα του λαιμού έχει σχέση με τα προβλήματα του στόματος. Το στόμα είναι πύλη από την οποία λαμβάνουμε το φαγητό, φυσιολογικό, συναισθηματικό και πνευματικό καθώς και εκφράζει την ικανότητα να απορροφάμε νέες ιδέες. Οι αρρώστιες του στόματος μπορούν να απεικονίζουν τη μη αντίληψη των νέων ιδεών ή το μπλοκάρισμα των σκέψεων.

Στην περίπτωση των σημαντικών διαταραχών της λειτουργίας του τσάκρα του λαιμού υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ο βατταρισμός. Καμιά φορά αυτό συνοδεύεται με σοβαρές διαταραχές στην λειτουργία του καρδιακού και σεξουαλικού τσάκρα ή του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, καθώς και των τριών τσάκρα μαζί. Γενικά, ο βατταρισμός μπορεί να συμβολίζει την έλλειψη της αυτοπεποίθησης, τον φόβο να εκφράζουμε την γνώμη μας και την ανικανότητα να εκφράζουμε τα βαθιά αισθήματα. Στην τελευταία περίπτωση ο βατταρισμός παρουσιάζεται όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να εκφράζει τα αισθήματά του σε κάποιο συγκεκριμένο άνθρωπο ή πράγμα.

Η κωφότητα και τα προβλήματα με την ακοή σχετίζονται με την ανισορροπία του τσάκρα του λαιμού. Η κωφότητα συμβολίζει την ανεπιθυμία να ακούει, την επιθυμία να κλειστεί στον εαυτό του, να απομονωθεί από όλο τον κόσμο. Πιθανόν στο παρελθόν ο άνθρωπος αντιμετώπισε πολλά ακουστικά κίνητρα που προκάλεσαν «πόνο», για παράδειγμα άκουγε τους καυγάδες των γονέων, άκουγε τα μυστικά που δεν έπρεπε να πει σε κανένα, ήταν μάρτυρας της ταπείνωσης με λόγια κ.τ.λ. Οι παρόμοιες εμπειρίες δίνουν την αίσθηση «καλύτερα να μη τα άκουγα ποτέ».

Καμιά φορά τα προβλήματα της ακοής εκφράζουν την αίσθηση των υπερβολικών εξαντλητικών εξωτερικών επιδράσεων: ατελείωτες συμβουλές των γονέων, που δεν επέτρεπαν στο παιδί να συγκεντρωθεί στον εαυτό του, «μπορείς» και «μη» που αφορούσαν όλα τα πράγματα κ.τ.λ. Καμιά φορά τέτοια πράγματα γίνονται αιτίες των ωτικών μολύνσεων των παιδιών, που απλά ζητάνε να τους αφήσουν ήσυχα.

Τα χέρια σχετίζονται το τσάκρα του λαιμού. Αυτά εκφράζουν την ικανότητά μας να αποκτάμε εμπειρία, να βγάζουμε συμπεράσματα από αυτή και να μην την αντιμετωπίζουμε σαν εμπόδιο ή γεγονός που προκαλεί πόνο. Οι διάφορες ασθένειες των χεριών μπορούν να εκδηλωθούν στην αίσθηση ότι η δύσκολη εμπειρία της ζωής είναι βάρος, καθώς και στην επιθυμία να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να αυτοαπομακρυνθεί από όλα αυτά που συμβαίνουν. Εκτός από αυτό υπάρχει σχέση ανάμεσα στα σεξουαλικά προβλήματα και την λειτουργία του τσάκρα του λαιμού. Συχνά η ανισορροπία του σεξουαλικού τσάκρα συνοδεύεται με την ανισορροπία του τσάκρα του λαιμού. Και τα δύο τσάκρα ενεργοποιούν την έκφραση και τις δημιουργικές ικανότητες, γι’αυτό κατά την θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων πρέπει να εξεταστεί το σεξουαλικό τσάκρα, καθώς και η αλληλοεπίδραση των δύο τσάκρα. Το τσάκρα του λαιμού παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της εντύπωσης για τον εαυτό σου, και κάποια ανδρικά ή γυναικεία σεξουαλικά προβλήματα έχουν σχέση ακριβώς με αυτό το τσάκρα.

Η επίδραση του τσάκρα στην ορμονική λειτουργία


Με το τσάκρα του λαιμού σχετίζονται ο θυρεοειδής και ο παραθυρεοειδής αδένες.

Οι ορμόνες που επεξεργάζονται από το θυρεοειδή αδένα, είναι σημαντικές για την απαραίτητη ταχύτητα του μεταβολισμού και τον καθορισμό του βαθμού της ενεργητικότητας του οργανισμού. Τα προβλήματα με θυρεοειδή αδένα έχουν άμεση σχέση με την αίσθηση της ταπείνωσης, την αίσθηση ότι ο άνθρωπος είναι τελευταίος στη σειρά για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά του, την συνεχή ανάγκη να υπολογίζει τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις των άλλων ανθρώπων λόγω της χαμηλής αυτοπεποίθησης. Το γεγονός αυτό προκαλεί τον άνθρωπο να προσελκύει τις καταστάσεις που τον εμποδίζουν να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

Υποθυρεοειδισμός είναι αρρώστια που ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί ενεργητικά, όμως ο μεταβολισμός, που απεικονίζει την ικανότητά μας να λαμβάνουμε και να δίνουμε, γίνεται πολύ αργός, αυτό συμβαίνει κυρίως με τις γυναίκες. Αυτή η ασθένεια συμβολίζει την άρνηση της προσωπικής έκφρασης, την ανικανότητα να υποστηρίζεις τη γνώμη σου και να πραγματοποιείς τις φυσικές σου επιθυμίες και ανάγκες.

Υπερθυρεοειδισμός είναι η αρρώστια που ο αδένας αντιθέτως λειτουργεί υπερβολικά ενεργητικά και προκαλεί την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Αυτό απεικονίζει την εσωτερική αντίσταση στο αίσθημα της ταπείνωσης ή της καταπίεσης. Ο άνθρωπος νιώθει ότι θέλει να είναι πρώτος σ’όλα όσο στην οικογένεια τόσο και στην δουλειά.

Η βρογχοκήλη είναι ακόμα μια αρρώστια του θυρεοειδή αδένα που εκφράζει την αίσθηση της ταπείνωσης και της αγνόησης των επιθυμιών του από τους ανθρώπους γύρω του, την αίσθηση ότι τον εκμεταλλεύονται. Ο άνθρωπος νιώθει ότι αναγκάζεται να πραγματοποιεί τις επιθυμίες των άλλων και όχι δικές του, να κάνει όλα για τους άλλους, ενώ κανένας δεν υπολογίζει τις δικές του επιθυμίες και δεν θέλει να κάνει τίποτα για αυτόν.

Η κατάσταση όταν ο άνθρωπος συνέχεια μετράει «τι έκανε αυτός για μένα, και τι εγώ για αυτόν», επίσης προκαλεί την δυσλειτουργία του μεταβολισμού.

Ο παραθυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο θυρεοειδή αδένα και επεξεργάζεται την ορμόνη, που είναι υπεύθυνη για το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα. Η περιεκτικότητα του ασβεστίου στο πλάσμα του αίματος επηρεάζει την λειτουργία όλων των μυών του σώματος, καθώς και του καρδιακού μυ.

Η θυρεοτοξίνη επηρεάζει όλες τις πτυχές του μεταβολισμού του οργανισμού, την θερμοκρασία του σώματος και τους δίαφορους παράγοντες της ανάπτυξης. Όταν το επίπεδο της περιεκτικότητας αυτής της ορμόνης είναι υψηλό, όπως κατά τον υπερθυρεοειδισμό, ο οργανισμός συνέχεια αντιμετωπίζει στρες και λειτουργεί με δυσκολία, πράγμα που μπορεί να εκδηλωθεί στην ανησυχία, την τριχόπτωση, την υπερβολική όρεξη που συνοδεύεται με χάσιμο του βάρους, τη διάρροια, το τρέμουλο στα χέρια, τη σχεδόν διαρκή εφίδρωση, τη μη ανοχή του καύσωνα, την ψηλή συχνότητα των καρδιακών παλμών, την εξόφθαλμο βρογχοκήλη.

Υπερβολικά μικρή ποσότητα της θυρεοτοξίνης καθυστερεί την λειτουργία του οργανισμού καθώς και του μεταβολισμού. Σ’αυτή την κατάσταση εμφανίζεται η εξαντλητική κούραση, η έλλειψη της όρεξης που συνοδεύεται με την αύξηση του βάρους, η τριχόπτωση, η αλωπεκία, τα πριξήματα, η καθυστέρηση του λόγου, η σκλήρυνση της φωνής, η δυσκοιλιότητα, οι διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, η ευαισθησία στο κρύο, η μεγάλη ευπάθεια στις μολυσματικές ασθένειες. Κάθε μολυσματική ασθένεια αποτελεί θανατηφόρο κίνδυνο για τον ασθενή επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Οι γυναίκες είναι πιο πολύ εκτεθειμένες σ’αυτή την αρρώστια.6ο ΤΣΑΚΡΑ: ΑΝΤΖΝΑ
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ


Θέση: Κέντρο του Μετώπου
Όργανα που σχετίζεται: Επίφυση
Γενικότερη συσχέτιση: Όραση
Επηρεάζει: Το Ουράνιο Σώμα
Χρώμα: Λουλακί
Στοιχείο: Φως
Διακυβερνά: Διαίσθηση, Φαντασία, Διόραση
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Βλέπω»

Το τσάκρα του τρίτου ματιού βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια, λίγο πιο πάνω από την γραμμή των ματιών. Στην σανσκριτική γλώσσα Άντζνα σημαίνει «κέντρο διαχείρισης».

Το έκτο τσάκρα είναι υπεύθυνο για την συνειδητή αντίληψη. Αυτό καθοδηγεί διάφορες πνευματικές ικανότητες, μνήμη, δύναμη της θέλησης και γνώση. Ακριβώς αυτό το τσάκρα επιτρέπει στον άνθρωπο να συνδεθεί με το υποσυνήδειτο, την διαίσθηση, δίνει την ικανότητα να καταλαβαίνει το σύμπαν και να λαμβάνει τα μηνύματά του. Είναι υπεύθυνο για την ισορροπία ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, δηλαδή για την ισορροπία της διαίσθησης, των συναισθημάτων, του μυστικισμού, του νου και της λογικής. Είναι υπεύθυνο επίσης για την φυσική αρμονία του ανθρώπου, την ικανότητά του να αυτοσυγκεντρώνεται, την ηρεμία του πνεύματος και την σοφία.

Το άνοιγμα αυτού του τσάκρα μπορεί να προκαλέσει πολλές ερωτήσεις. Η επιθυμία της αυτοτελειοποίησης, η πίστη σ’αυτό που κάνει ο άνθρωπος, και στην αίσθηση ότι δεν ζει μόνο για τον εαυτό του. Στο σύμπαν εργάζονται οι ανώτερες δυνάμεις και χάρη στην ψυχή ο άνθρωπος είναι μέρος των δυνάμεων αυτών. Αφύπνιση της συνειδητοποίησης της ψυχής κάνει τον άνθρωπο να ψάχνει τον προορισμό τού στη ζωή.

Ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η λεγόμενη «συνηθισμένη» ζωή, δηλαδή η απόκτηση υλικών αγαθών, η σταθερή οικονομική εξασφάλιση, η θέση στη κοινωνία, όλα αυτά πια δεν τον ικανοποιούν.

Το τσάκρα του τρίτου ματιού παρακινεί την έμπνευση. Όσο πιο πολύ ανοιχτό και ισορροπημένο είναι το τσάκρα αυτό, τόσο πιο εύκολα είναι για έναν άνθρωπο να βρει την έμπνευση, όταν, όπως γνωρίζουν πολλοί καλλιτέχνες, ο χρόνος σταματάει και οι ιδέες, έρχονται στο μυαλό του ανθρώπου.

Το ανοιχτό τσάκρα μας δίνει την ικανότητα να λαμβάνουμε τα μηνύματα από άλλους κόσμους και άλλους χρόνους, μέλλον και παρελθόν. Εκτός από αυτό το άνοιγμα και η ισορροπία του τσάκρα αυτού μας επιτρέπουν να καθοδηγούμε την ζωή μας, και αυτό γίνεται δυνατό μόνο όταν καταλάβουμε τους κανόνες του σύμπαντος.

Στο φυσικό επίπεδο το τσάκρα αυτό αποτελεί κέντρο διαχείρισης της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στο πνευματικό επίπεδο το τσάκρα αυτό είναι υπεύθυνο για την ικανότητα της εξωαισθητήριας αντίληψης, καθώς και την ικανότητα να χρησιμοποιούμε τα εξωαισθητήρια αισθήματα.

Όλες οι γνώσεις βρίσκονται στο σύμπαν. Η ικανότητα της αντίληψης των γνώσεων εξαρτάται από τις δυνατότητες του ίδιου του ανθρώπου, από την ικανότητά του να συνδεθεί με της πηγές των γνώσεων αυτών μέσω του τρίτου ματιού.

Η ικανότητα της εξωαισθητήριας αντίληψης εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να εκδηλώνεται στα όνειρα και διαλογισμούς και μας βοηθάει να βλέπουμε αυτό που συμβαίνει σ’άλλο μέρος και άλλο χρονικό διάστημα, καθώς και στις προηγούμενες και τις επόμενες ζωές. Καμιά φορά αυτή η ικανότητα εμφανίζεται όταν κάποιος από τους δικούς μας χρειάζεται την βοήθειά μας ή βρίσκεται σε κίνδυνο. Στις περιπτώσεις που αυτή η ικανότητα είναι αναπτυγμένη καλύτερα, ο άνθρωπος μπορεί να την χρησιμοποιεί όταν είναι άγρυπνος, στην κατάσταση του διαλογισμού και στις στιγμές της φώτισης κατά τις οποίες ο άνθρωπος αρχίζει και βλέπει κάτι. Επίσης αυτή η ικανότητα επιτρέπει να βλέπουμε διάφορες ουσίες και αύρες και να κοιτάμε μέσα στα πράγματα και σώματα.

Η εξωαισθητήρια ακοή μας επιτρέπει να ξεχωρίζουμε ορισμένες συχνότητες ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό των ηχητικών συχνοτήτων, που υπάρχουν στο σύμπαν. Αυτό εκδηλώνεται στην ικανότητα να ακούμε τους Θεϊκούς ήχους και να λαμβάνουμε τα μηνύματα από άλλους κόσμους και πνευματικές ουσίες.

Η ικανότητα της αφής είναι μια αίσθηση που μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο επίπεδο. Η καλή ανάπτυξη του τσάκρα του τρίτου ματιού επιτρέπει στον άνθρωπο να νιώθει διάφορες ενέργειες. Αυτή την ικανότητα χρησιμοποιούν πολλοί θεραπευτές, που θεραπεύουν με το άγγιγμα των χεριών. Χάρη στην αίσθηση της αφής αγγίζοντας το σώμα του άλλου ανθρώπου μπορούμε να καταλάβουμε που βρίσκονται τα φυσικά εμπόδια, που οι μυς είναι τεντωμένοι, να νιώθουμε κρύες και ζεστές περιοχές κ.τ.λ. Όταν η αφή είναι πιο ευαίσθητη μας επιτρέπει να νιώθουμε την ενέργεια, που εκπέμπει από διάφορα όργανα. Χάρη σ’αυτή την ικανότητα μπορούμε να νιώθουμε τα λεπτά σώματα και να καθορίσουμε την κατάστασή τους, καθώς και να βλέπουμε και να εξετάζουμε τα πεδία των αύρων των ανθρώπων και αντικειμένων.

Όσο πια ανοιχτό και ισορροπημένο είναι το τσάκρα του τρίτου ματιού, τόσο πιο ελεύθερα και ανοιχτά τα όργανα της αίσθησης αντιλαμβάνονται τα γεγονότα που δεν είναι ορατά στα μάτια μας. Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα τηλεπαθητικά μηνύματα σε διαφορετικά επίπεδα επίσης είναι μία από τις λειτουργίες του τσάκρα του τρίτου ματιού. Έτσι οι εξωαισθητήριες ικανότητες όπως η τηλεπάθεια, οι έξοδοι στο astral, ψυχοκινησία, προφητείες, προβλέψεις του μέλλοντος κ.τ.λ. εξαρτώνται από την κατάσταση του τσάκρα του τρίτου ματιού. Όσο πιο καθαρό είναι το κανάλι της αντίληψης και της μεταφοράς των μηνυμάτων του ανθρώπου, τόσο πιο έντονα εκδηλώνονται οι ικανότητες

Η αρμονική λειτουργία του τσάκρα του τρίτου ματιού


Η ισορροπία του τσάκρα του τρίτου ματιού ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως ανοιχτό εκδηλώνεται σε καλές διανοητικές και φιλοσοφικές ικανότητες, σε ικανότητα να ασχολούμαστε με ερευνητική και εφευρετική δραστηρότητα, σε ευκρίνεια των σκέψεων, σε υψηλή ηθικότητα, σε καλές δημόσιες σχέσεις, καθώς και την ικανότητα εύκολα να κάνουμε επαφές με τους ανθρώπους. Ένα από τα πιο αντικειμενικά χαρακτηριστικά της ισορροπίας του τσάκρα είναι οι διαισθητικές ικανότητες σ’όλους τους τομείς. Το ισορροπημένο και ανοιχτό τσάκρα (ακόμα και αν είναι ανοιχτό εν μέρει) δίνει στον άνθρωπο:

· καλές ικανότητες των νοητικών φαντασιών

· ικανότητα να καταλαβαίνεις την ενσάρκωση της ύλης στο σύμπαν ως φυσική ενσάρκωση του πνευματικού κόσμου

· ικανότητα να καταλαβαίνεις όχι μόνο αυτό που είναι λογικό και νοητικό, αλλά και αυτό που είναι διαισθητικό

· ιδεαλιστικό τρόπο των σκέψεων

· ελεύθερη δημιουργική φαντασία

· ευλυγισία της σκέψης

· ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικές πλευρές

· ικανότητα να καταλαβαίνεις πως οι σκέψεις μας, η αντίληψη και η φαντασία υπάρχουν και πραγματοποιούνται μέσω της κατανόησης της δύναμης της σκέψης και της φαντασίας

Η δυσαρμονική λειτουργία του τσάκρα του τρίτου ματιού


Όταν το τσάκρα του τρίτου ματιού δεν είναι ισορροπημένο ο άνθρωπος μπορεί να αντιλαμβάνεται την ζωή μέσω του νου, της λογικότητας και της λογικής. Έχει ανάγκη από τάξη και λογική σ’όλα που κάνει, και αυτό που δεν πληρεί αυτά τα κριτήρια, μπορεί να του φανεί τελείως αδύνατο να γίνει. Του χρειάζονται σαφείς και λογικές αποδείξεις. Αυτός πρέπει να τις δει με τα ίδια του τα μάτια και να τις πιάσει με τα ίδια του τα χέρια. Στην περίπτωση της σοβαρής ανισορροπίας ο άνθρωπος μπορεί να θεωρεί παράλογη όχι μόνο την διαίσθηση αλλά ακόμα και τα αισθήματα. Καμιά φορά τέτοια κατάσταση οδηγεί σε περιορισμένη, ακριβή και σαφή αντίληψη του κόσμου, και όλα που δεν ανταποκρίνονται σε τέτοια κοσμοαντίληψη μπορούν να θεωρηθούν παράλογα και όχι επιστημονικά.

Η ανισορροπία του τσάκρα του τρίτου ματιού συνοδεύεται με την επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η δύναμη της σκέψης για την επίδραση στα γεγονότα και τους ανθρώπους, για την ικανοποίηση των προσωπικών επιθυμιών.

Η δυσαρμονία του τσάκρα του τρίτου ματιού συνοδεύεται επίσης με την δυσαρμονία του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και την σοβαρή ανεπάρκεια της λειτουργίας του καρδιακού τσάκρα. Η δυσαρμονία του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος προκαλεί τον άνθρωπο να επιδιώκει την διαχείριση και την χειραγώγηση των ανθρώπων και καταστάσεων. Ανάμεσα στους ανθρώπους που πάσχουν από την ανισορροπία του τσάκρα του τρίτου ματιού υπάρχουν και οι τσαρλατάνοι που χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους για την ικανοποίηση των προσωπικών τους ιδιοτελών επιθυμιών.

Ο άνθρωπος του οποίου το τσάκρα του τρίτου ματιού είναι ανοιχτό όπως πρέπει, ποτέ δεν χρησιμοποιεί τις διανοητικές και πνευματικές του δυνατότητες για κάποιες χειραγωγήσεις. Η ισορροπία του τσάκρα αυτού οδηγεί σε βαθιά συνειδητοποίηση των κανόνων του σύμπαντος, που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους χειραγωγήσεις σε καμία περίπτωση και σε πλήρη κατανόηση του κινδύνου (όπως για τον εαυτό του, έτσι και για το σύμπαν) που βρίσκεται σε κατάχρηση της δύναμης της σκέψης ή των διασθητικών ικανοτήτων.

Πιο συχνές είναι οι περιπτώσεις όταν η ανισορροπία του τσάκρα του τρίτου ματιού προκαλεί την έλλειψη της σιγουριάς στο σύμπαν και την μην κατανόηση της σημασίας των γεγονότων που συμβαίνουν. Η έλλειψη της σιγουριάς μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορες ανησυχίες, φόβο για το μέλλον, αναποφασιστικότητα, συνεχή ένταση και κυνισμό.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανισορροπία του τσάκρα καμιά φορά μπορούν να είναι οι αιτίες των εφιαλτών και διάφορων νευρικών παθήσεων.

Η σχέση του τσάκρα του τρίτου ματιού με το φυσικό σώμα


Το τσάκρα του τρίτου ματιού σχετίζεται με την λειτουργία του νευρικού συστήματος και όλη την λειτουργία του μυελού. Επηρεάζει το πρόσωπο, τα μάτια, τα αυτιά και τους κόλπους. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Όταν το τσάκρα είναι ανοιχτό και ισορροπημένο, μπορούμε με τα μάτια μας να εξερευνούμε τον άνθρωπο που είναι απέναντί μας και να λαμβάνουμε αναλυτικές πληροφορίες για αυτόν. Όσο πιο μεγάλη είναι η πνευματική συνειδητοποίηση και όσο πιο ανοιχτοί είμαστε για να λαμβάνουμε τα μη λεκτικά μηνύματα, τόσο πιο σοβαρό είναι το αίσθημα που εμφανίζεται όταν κοιτάζουμε στα μάτια του άλλου ανθρώπου. Μπορούμε να μπούμε στις σκέψεις ακόμα και την ψυχή του.

Τα μάτια απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Μπορούμε να εξερευνούμε τον κόσμο ευμενώς ή προκατειλημμένα. Ο τρόπος της εξερεύνησης του κόσμου είναι η προσωπική μας επιλογή, η οποία στο τέλος απεικονίζει την αντίληψη του εαυτού μας. Όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τον κόσμο με ζήλια, κακόβουλα και όλα βλέπει μαύρα ή ασπρόμαυρα υπάρχει περίπτωση να αποκτήσει προβλήματα οράσεως.

Τα αυτιά μας απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο ακούμε τον κόσμο. Όταν πρόκειται για την δραστηριότητα του τσάκρα του τρίτου ματιού, είναι σπουδαίο να αντιλαμβάνεσαι την ακοή όχι σαν απλή ικανότητα να λαμβάνεις προφερόμενους ήχους αλλά και σαν ικανότητα να λαμβάνεις τα μηνύματα του σύμπαντος.

Η έλλειψη τέτοιου είδους ακοής μπορεί να εκδηλωθεί σε γενικές διαταραχές της ακοής και παθήσεις των αυτιών συνήθως ψυχοσωματικού χαρακτήρα.

Το πρόσωπο είναι η κάρτα μας, που εμείς δείχνουμε στον κόσμο. Όταν βλέπουμε το πρόσωπο του ανθρώπου μπορούμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες για το ταπεραμέντο του, γιατί αυτό φαίνεται στο πρόσωπό του: οι ρυτίδες στις άκρες των ματιών εμφανίζονται από το γέλιο, κατεβασμένες γωνίες των χειλών είναι το αποτέλεσμα ανησυχίας, μελαγχολίας και κακοήθειας, το σχήμα όρθιας γραμμής προς τα επάνω στα φρύδια δείχνουν την αποφασιστικότητα κ.τ.λ.

Το πρόσωπό μας προσελκύει ή διώχνει τους ανθρώπους, είναι φιλοφρονητικό και ανοιχτό ή κρυψίνουν. Επειδή το πρόσωπό μας εκφράζει τα συναισθήματά μας, πάνω του είναι γραμμένο το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Προβλήματα με το πρόσωπο προέρχονται από διάφορες αιτίες και ποικίλουν από τα σπυράκια μέχρι την παράλυση του προσωπικού νεύρου.

Το τσάκρα του τρίτου ματιού είναι υπεύθυνο για το μυελό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο μυελός μας είναι το προσωπικό κέντρο των εντολών, από το οποίο περνάνε όλα τα μηνύματα. Εμείς βάζουμε το μυελό μας στη λειτουργία, την οποία καθοδηγούμε και όχι το αντίθετο. Όλα τα διανοητικά στερεότυπα βρίσκονται στο μυελό και υπάγονται σε μας ανεξαρτήτως από το γεγονός αν το συνειδητοποιούμε ή όχι. Ο μυελός έχει κολοσσιαία βάση δεδομένων και πληροφοριών, που μας βοηθάει σε κάθε έργο. Όσο πιο πολύ είναι ανοιχτό και ισορροπημένο το τσάκρα το τρίτου ματιού, τόσο πιο καλά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις θαυμάσιες λειτουργίες του μυελού.

Η σημερινή σκέψη γίνεται αυριανό μέλλον. Σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή εμείς δημιουργούμε και διαμορφώνουμε πολλά πράγματα μόνο με την δύναμη της σκέψης. Το να καταλάβεις αυτό σημαίνει να εξοπλιστείς με θαυμάσιο όργανο για την αυτοεξέλιξη σε όλα τα επίπεδα μας.

επίδραση του τσάκρα στην ορμονική λειτουργία


Το τσάκρα του τρίτου ματιού έχει σχέση με δύο αδένες: τον κωναριοειδή αδένα και την υπόφυση.

Για το κωναριοειδή αδένα γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Είναι μικρός αδένας, το σχήμα του οποίου θυμίζει πολύ το κουκουνάρι. Μέχρι τώρα δεν είναι αποδεδειγμένο αν είναι μέρος του ενδοκρινολογικού συστήματος ή όχι. Επεξεργάζεται ορμονοποιημένο συστατικό, που λέγεται μελατονίνη και που ενεργοποιεί τους κύκλους της φωλεοποίσης, της μετακίνισης και τα ένστικτα αναπαραγωγής των ζώων. Του ανθρώπου ο κωναριοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την εσωτερική αίσθηση του ρυθμού της ημέρας και της νύχτας, που επηρεάζει την ορμονική μας κατάσταση και τη διάθεσή μας. Επίσης είναι υπεύθυνό για πολλές άλλες λειτουργίες. Όταν υπάρχει διαταραχή αυτής της κυκλικής μορφής μπορεί να εμφανιστεί η κούραση, η κατάθλιψη κ.τ.λ.

Η υπόφυση βρίσκεται μπροστά από κωναριοειδή αδένα και παίζει τον ρόλο του κέντρου της διαχείρισης, που ρυθμίζει πολλές και διάφορες λειτουργίες.

Οι ορμόνες που επεξεργάζονται από την υπόφυση είναι υπεύθυνες για διάφορες ενέργειες, καθώς και για το ροή των συμπληρωματικών ορμονών. Η υπόφυση επεξεργάζεται δύο τύπους ορμονών.

Τροπικές ορμόνες επεξεργάζονται από ένα ενδοκρινολογικό αδένα και ενεργοποιούν την δουλειά του άλλου ενδοκρινολογικού αδένα.

Σωματικές ορμόνες επεξεργάζονται από ενδοκρινολογικούς αδένες και επιδρά άμεσα τα κύτταρα του οργανισμού.

Η υπόφυση είναι σαν εργοστάσιο της παραγωγής των ορμονών. Στο σύνολο αυτές οι ορμόνες ενεργοποιούν την λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος του οργανισμού.

Όπως δεν υπάρχει ο τομέας της ζωής τον οποίο δεν θα επηρέαζε η υπόφυση, έτσι και δεν υπάρχει ο τομέας της ζωής τον οποίο δεν θα επηρέαζε το τσάκρα του τρίτου ματιού.

Όπως η υπόφυση «καθοδηγεί» άλλους ορμονικούς αδένες, έτσι και το τσάκρα του τρίτου ματιού επηρεάζει πολύ τα άλλα τσάκρα.7ο ΤΣΑΚΡΑ: ΣΑΧΑΣΡΑΡΑ

ΤΟ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ


Ονομάζεται: Κορώνα, Σαχασράρα
Θέση: Κορυφή του Κρανίου
Όργανα που σχετίζεται: Υπόφυση
Γενικότερη συσχέτιση:
Επηρεάζει: Το Κεθερικό Σώμα
Χρώμα: Λευκό (ή μωβ)
Στοιχείο: Σκέψη
Διακυβερνά: Το θρησκευτικό συναίσθημα
Ρήμα που το χαρακτηρίζει: «Γνωρίζω»

Το τσάκρα του στέμματος βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου. Στη σανσκριτική γλώσσα «Σαχασράρα» σημαίνει «άνθος λωτού με χιλιάδες πέταλα.»
Το τσάκρα του στέμματος είναι το κέντρο, (έδρα), της ανθρώπινης τελειότητας. Έχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τα χρώματα που κυριαρχούν είναι πορφυρό, άσπρο και χρυσό. Είναι απέραντη αποθήκη των γνώσεων και η περίοδος της ανάπτυξής της είναι ατελείωτη. Συμβολίζει τη διαφώτιση και την επαφή με τα ανώτατα επίπεδα της πνευματικής συνειδητοποίησης.

Το τσάκρα του στέμματος ενώνει την ενέργεια όλων των κάτω ενεργειακών κέντρων. Συνδέει το φυσικό σώμα με το ενεργειακό σύστημα του σύμπαντος και αποτελεί ηλεκτρομαγνητικό κέντρο, που εφοδιάζει τα κάτω τσάκρα με την ενέργεια.

Το τσάκρα είναι υπεύθυνο για την ικανότητα να εκλαμβάνουμε Θεϊκές και συμπαντικές ιδέες, καθώς και να συνδεόμαστε με τις συμπαντικές γνώσεις, φως και συμπαντική αγάπη. Μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η ζωή είναι μόνο η εκδήλωση της ψυχής, (του πνεύματος), στο σώμα, την συγκεκριμένη ώρα και σε συγκεκριμένο μέρος. Το σώμα διαλέχτηκε από την ψυχή από πιο νωρίς για να γνωρίσει την πραγματικότητα, τις άσπρες και τις μαύρες πλευρές του είναι.

Η επίγνωση που δίδεται από το έβδομο τσάκρα φτάνει πέρα από τη γνώση που δίνει το τσάκρα του τρίτου ματιού, γιατί εδώ δεν είμαστε πια διαχωρισμένοι από το αντικείμενο της αντίληψής μας, αλλά βρισκόμαστε μαζί του ενωμένοι.

Αντιμετωπίζουμε όλο το σύμπαν σαν ενωμένο σύνολο. Διανοούμαστε και ξέρουμε ότι ο άλλος άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος του εαυτού μας και του σύμπαντος, γιατί εμείς είμαστε η εκδήλωση της ενέργειας στο σώμα. Και εν τέλει γεννιέται η πίστη και η ηρεμία.

Το κέντρο του στέμματος ανοίγεται κατά τον διαλογισμό ακόμα και αν συνήθως είναι μισάνοιχτο. Κατά την διάρκεια του διαλογισμού το κέντρο εκλαμβάνει θεϊκή γνώση, που στη συνέχεια επεξεργάζεται και κατανοείται από τα άλλα κέντρα και εκφράζεται με τις σκέψεις, το λόγο και τις πράξεις.

Η αρμονική λειτουργία του τσάκρα του στέμματος


Κανονικά το τσάκρα του στέμματος δεν υπάρχει περίπτωση να έχει μπλοκαρίσματα. Μπορεί να είναι απλά μισάνοιχτο ή μισοαναπτυγμένο.

Όσο πιο πολύ ανοίγει το τσάκρα του στέμματος, τόσο πιο συχνά έρχονται οι στιγμές που τελικά μετατρέπονται σε συνεχή αίσθηση της ισορροπίας και ιδανικής αρμονίας με τον εαυτό σου καθώς και με όλο το σύμπαν.

Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι αποτελεί κανάλι του θεϊκού φωτός και είναι έτοιμος να εκλαμβάνει αυτό το φως οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε μορφή. Το προσωπικό εγώ, παύει να αποτελεί εμπόδιο και γίνεται μέσο με την βοήθεια του οποίου πραγματοποιούνται οι επιθυμίες του θεού. Δεν υπάρχουν πλέον οι αντιδράσεις και οι συγκρούσεις, υπάρχει μόνο η καλή διάθεση (ευμένεια) και συμφιλίωση (ειρήνευση).

Ο άνθρωπος καταλαβαίνει και διανοείται ότι σε κάθε ερώτηση μπορεί να πάρει την απάντηση από το σύμπαν μέσω της ψυχής του, που αποτελεί ένα μέρος του σύμπαντος. Το «αυτός με νευριάζει» ή «αυτή με πληγώνει» δεν είναι για αυτόν τον άνθρωπο, γιατί αυτός καταλαβαίνει ότι όλα αποτελούν μια ενότητα και κάθε κατάσταση της δυσαρμονίας είναι αντανάκλαση των συναισθημάτων που χρειάζονται να τα παραδεχτεί και να αναγνωρίσει μέσα του. Εν τέλει συνεχίζεται η πνευματική ανάπτυξή του. Αυτός αντιμετωπίζει την ζωή σαν διασκεδαστικό παιχνίδι. Ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι όλα όσα του συμβαίνουν, είναι το αποτέλεσμα της προσωπικής του επιλογής. Είναι κατανοητό για τον άνθρωπο ότι αυτός ο ίδιος επιλέγει τη ζωή του, το σώμα του και τις εμπειρίες του, για να γνωριστεί καλύτερα με την ψυχή του κατά τη διάρκεια της ζωής στον υλικό κόσμο.

Όταν το τσάκρα είναι ανοιχτό και ισορροπημένο, ο άνθρωπος γίνεται φωτισμένος και ζει αρμονικά και ευχάριστα.

Οι ιδιότητες του τσάκρα του στέμματος, που είναι κυρίως κλειστό


Όπως ξέρουμε το τσάκρα του στέμματος δεν έχει μπλοκαρίσματα, απλά μπορεί να είναι ανοιχτό σε διάφορους βαθμούς. Όταν το τσάκρα είναι ανοιχτό, ο άνθρωπος έχει την εντύπωση ότι είναι ανεξάρτητος, χωρίς να είναι δεμένος με το σύμπαν. Εν τέλει μπορεί να απελευθερωθεί από τους φόβους και αντιδράσεις. Οι ενέργειές του δεν είναι ισορροπημένες και δεν βρίσκονται σε ισορροπία με τις συμπαντικές ενέργειες.

Ο άνθρωπος μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει προορισμό στη ζωή, ότι είναι απογοητευμένος, ότι είναι σε διαφωνία με τον εαυτό του, ότι δεν έχει εσωτερική γαλήνη, είναι γεμάτος απορίες και δεν ξέρει πώς να τις λύσει. Συνέχεια τον ενοχλεί η ανισορροπία σ’άλλα τσάκρα.

Μπορεί να έχει δυσάρεστη αντιμετώπιση άλλων ανθρώπων. Ο άνθρωπος μπορεί να νιώθει βάρος για τη ζωή, να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία με τους ανθρώπους και τα ζώα, η αντιμετώπιση κάποιων συγκεκριμένων καταστάσεων, ακόμα και πραγμάτων, μπορεί να του προκαλούν δυσκολίες.

Ο φόβος του θανάτου, που βασίζεται στην μη κατανόηση της ουσίας της πραγματικής ύπαρξης μπορεί να καταπιέζει και να δηλητηριάζει την ζωή του.

Δεν έχει την επιθυμία να γευτεί όλη την ζωή, δεν έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη προς τον κόσμο. Ο άνθρωπος επιδιώκει να αποφύγει τις ευθύνες για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, χωρίς να καταλαβαίνει ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την προσωπική του επιλογή. Έχει την εντύπωση ότι πρέπει να δράσει και όχι απλά να ζει. Μπορεί να αισθανθεί ότι είναι παιχνίδι στα χέρια της ζωής και όχι του ανθρώπου, που ο ίδιος διάλεξε την ζωή αυτή. Οι δυνατότητες της πνευματικής ανάπτυξης είναι λίγες και το πραγματικό δυναμικό δεν αξιοποιείται.

Η συχνότητα του τσάκρα και του ενεργειακού σώματος


Το σώμα, που σχετίζεται με το τσάκρα του στέμματος είναι το καρμικό σώμα. Το σώμα αυτό περιέχει όλες τις πληροφορίες, που έχουν σχέση με τις προηγούμενες ζωές της ψυχής μας και τη σημερινή κατάστασή της. Η σύνδεση και η γνωριμία με το καρμικό σώμα μας βοηθάνε να καταλάβουμε τον προορισμό μας σ’αυτή την ενσάρκωση, που βασίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων ζωών και να αισθανθούμε την σημερινή ψυχή μας. Σ’αυτό το σώμα, βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο «η πρόγνωση» της ψυχής μας. Η σύνδεση με το καρμικό σώμα μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί διαλέξαμε αυτή την ζωή και τι στόχους υπηρετεί η ζωή στη διάρκεια της τελειοποίησης της ψυχής μας. Η συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας από το παρελθόν μέχρι το μέλλον επίσης εκδηλώνεται στο καρμικό σώμα. Και γι’αυτό μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για τα παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και του σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου